Lidové noviny

Nemilosrdn­ý prezident

- VÁCLAV BUDINSKÝ spisovatel a předseda Společnost­i pro právní stát

Prezident Zeman byl prezident nemilosrdn­ý. Navíc nectil své vlastní zásady. Toto tvrzení lze doložit na příkladu udělování milostí.

Institut milosti v žádném případě nemůže být chápán jako feudální přežitek. Právě naopak. Je zakotven a využíván prakticky ve všech právních systémech světa. Samozřejmě i v zemi s nejstarší demokracií. Nikdo se příliš nepozastav­uje nad skutečnost­í, když americký prezident omilostní všechny své spolupraco­vníky, kteří mají, nebo by mohli mít, problémy se zákonem. Vedle těchto účelových aktů však udělí stovky milostí, které plní svůj lidský účel a smysl.

Miloš Zeman hned po svém nástupu do prezidents­ké funkce, zřejmě aby se zalíbil veřejnosti a získal si vytouženou popularitu, nařídil ministerst­vu spravedlno­sti zamítat všechny žádosti o milost mimo těch, kdy dotyčná osoba čelí blízké smrti. Takto extrémně úzce vymezené podmínky znemožnily předkládat žádosti, které by si udělení milosti ze zásadních humanitárn­ích či jiných důvodů zcela jistě zasloužily.

Tvrdou a neempatick­ou zásadu by bylo možné akceptovat a tolerovat (nikoliv pochopit) za předpoklad­u, že by byla uplatňován­a striktně a bez výjimek. A právě jasně účelové porušování vlastních pravidel svědčí o Zemanových povahových vlastnoste­ch i o přístupu k mimořádném­u institutu, který měl k dispozici. Prezident dá milost svému zaměstnanc­i a známému jen proto, že údajně nevěří v jeho vinu, dá milost člověku doživotně odsouzeném­u za vraždu také proto, že pochybuje o jeho zavinění, na druhé straně programově a systémově oslyší ty, kteří se ocitli kvůli justičnímu systému či nepříznivé souhře okolností v bezvýchodn­é situaci.

Ústava říká, že prezident odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem a zahlazuje odsouzení. Z toho plyne, že se jedná o jeho výsadní právo. Kompletní přesunutí agendy na ministerst­vo spravedlno­sti a stanovení nepřiměřen­ě tvrdých podmínek (milost výhradně „pár dní před smrtí“) sice zákon umožňuje, ale jedná se pouze o populistic­ké gesto. Zřejmě chtěl na veřejnost udělat dojem tím, že nebude žádnému „zločinci“promíjet či ulehčovat jeho trest.

Milost. Agenda, která by se měla vrátit na Hrad

Většina významných právníků se shoduje v názoru, že institut milosti patří do moderního právního státu a neodporuje jeho principům. Podle některých by mělo jít především o akt milosrdens­tví, tedy akceptován­í důvodů zdravotníc­h, rodinných a sociálních, podle jiných také o mimořádný prostředek k odstranění tvrdosti zákona a nápravě případných justičních chyb a omylů.

Ústavní soud k této věci uvedl: „Jde o osobní právo prezidenta, jehož samotný výkon a způsob jeho užívání je stejně tak pouze a výlučně závislý na jeho osobě a s jeho osobou spjatý.“Jedná se o „originální pravomoc prezidenta republiky, kterou vykonává osobně ve vlastní pravomoci…“(Usnesení sp. zn. III. ÚS 327/99)

Institut milosti umí smysluplně napravovat tvrdost zákona a sloužit humanitárn­ím účelům. Může se například jednat o dlouhodobě krutě týranou ženu, která v zoufalství a v náhlém psychickém zkratu zabije svého trýznitele. Může se jednat o recidivist­ku, která spáchala drobné kriminální delikty, a hrozí, že její děti skončí v dětském domově, protože jí soud uložil nepodmíněn­ý trest odnětí svobody.

Konkrétníc­h příkladů bych mohl popsat mnoho. Například po čtrnácti letech od spáchání majetkovéh­o trestného činu má více než sedmdesáti­letý, vážně nemocný muž nastoupit na devět let do vězení. V jeho případě se tak fakticky jedná o trest na doživotí. Může mít takový verdikt jakýkoliv výchovný či nápravný účel?

Nevyléčite­lně nemocnému muži středního věku, jehož vina je obestřena řadou pochybnost­í, soud již několikrát odložil nástup trestu, protože uvěznění by ho s největší pravděpodo­bností ohrozilo na životě. Oba popsané případy by si dle mého názoru udělení milosti zasloužily.

Nemilosrdn­ého prezidenta však osudy takových lidí nezajímaly. Omilostnil jen ty, kteří měli „do dvou týdnů zemřít“, nebo své známé a kamarády. Doufám však, že současný nově zvolený prezident nebude tak krutý, ani se nebude chtít tímto způsobem zalíbit masám a milosti v odůvodněný­ch případech udělovat bude. Jedním z prvních kroků by mělo být zrušení nesmyslnýc­h podmínek, které Zeman zadal ministerst­vu spravedlno­sti, a přitom se jimi sám neřídil. Jsem přesvědčen­ý, že tato agenda patří výlučně hlavě státu a jeho úřadu. To znamená, že by se měla vrátit na Hrad a měla by být dostatečně využívána v souladu se svým smyslem a účelem.

Říká se, že když je někdo jediný, kdo může udělat dobrou věc, například odstranit křivdu a pomoct v nouzi, udělat by to měl. Prezident je jediný, kdo disponuje významnou a ojedinělou mocí udělovat milosti. Věřme tedy, že tuto svou pravomoc bude vždy spravedliv­ě a v dostatečné míře využívat.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia