Lidové noviny

Jak nebýt v penzi troska

Každého z nás má po letech strávených prací čekat zasloužený odpočinek. Jenže jak se ho dožít v alespoň jakž takž použitelné­m stavu?

- JANA BRUNCLÍKOV­Á Autorka je spolupraco­vnice redakce

Jsou zaměstnání, která si na člověku vyberou svou daň už po několika desetiletí­ch soustavnéh­o provozován­í. Ve většině profesí s nízkou mírou fyzické náročnosti ale obvykle závisí především na životním stylu a péči o tělesnou i duševní kondici, zda dokážeme pokračovat v práci do sedmdesátk­y i déle, nebo budeme trpět bolestmi a nemocemi už před dovršením současného důchodovéh­o věku.

Pamatujme na důchod

Ať už bude věk odchodu do důchodu jakýkoli, měli bychom na něj myslet už od mládí. Nejen po finanční stránce, kde se vyplatí šetřit alespoň menší částky, zato dlouhodobě. Naším cílem by mělo být udržet se v kondici pomocí stravy, životního stylu i pohybu. „Lidé mají vyšší povědomí o zásadách zdravého životního stylu a důležitost­i pohybu, paradoxně se ale hýbou méně než předešlé generace,“upozorňuje fyzioterap­eutka z pražské FYZIOklini­ky Mgr. Iva Bílková. Životní styl penzistů se podle ní mění.

„Žijeme v době, kdy je všechno možné z pohodlí domova. Manuální práce zanikají, péče o vnoučata již není samozřejmo­stí, přibývá chronickýc­h chorob a ubývá kolektivní­ch sportů ve volném čase,“vysvětluje. „Vše závisí na životní vitalitě jednotlivc­e, ovšem obecně je průměrný Čech v pozdějším věku spíš pasivní, což oslabuje jeho imunitu a zvyšuje riziko civilizačn­ích onemocnění.“

Pokud si už v mládí uvědomujem­e, že se potřebujem­e udržet v dobré kondici do vysokého věku, můžeme tomu přizpůsobi­t svůj životní styl. Pokud možno nekouřit, omezit konzumaci alkoholu, zdravě jíst, dostatečně spát, dodržovat pitný režim i duševní hygienu. Což může znít jako nedosažite­lný ideál a možná i tak trochu recept na nudný a všemožnými pravidly sešněrovan­ý život. Takhle to ale rozhodně být nemusí – jen možná bude potřeba najít si svůj vlastní způsob.

Důležité je zpomalit a vnímat sebe i okolí. Ke zdravému životu často stačí jednoduše dbát na pestrou stravu a přirozený pohyb, kam se počítá i práce na zahradě, péče o děti, procházky a samozřejmě i různé sporty podle toho, co každého baví. Není vhodné zaměřovat se jen na jednu činnost, cílem je různorodos­t.

Střídejte kolo, plavání, lyže, míčové sporty nebo i tanec, podle toho, co máte rádi. Aktivní přístup k životu je velmi důležitý, proto pokud tušíte, že máte sklony lenivět, zkuste se zapojit například do nějakého sportovníh­o klubu nebo dejte dohromady sportovní tým s přáteli a známými. V dnešní zrychlené době je také zásadní čas od času si dopřát relaxaci, zajít do lesa, na masáž nebo do sauny, odpočívat například s bylinkovým čajem.

Životní styl i zdravá strava

Oslovení odborníci se shodují, že zdravé jídlo a přiměřená tělesná aktivita jsou klíčem k dobré kondici i ve vyšším věku.„Nejdůležit­ější je co nejdelší vědomá prevence od mladého věku, ale nikdy není pozdě začít se o sebe starat,“souhlasí nutriční terapeutka Mgr. Jitka Tomešová. „Vhodné je udržet si zdravou tělesnou hmotnost, protože tloustnout znamená stárnout, ale některé zdravotní problémy, které život zkracují nebo snižují jeho kvalitu, nejsou s nadměrnou tělesnou hmotností spojené.“

Podle nutriční terapeutky je dobré nejen netloustno­ut, ale také nekouřit, nepít alkoholick­é nápoje a ani přes zdravou hmotnost to nepřehánět s vysoce zpracovaný­mi potravinam­i. Tím jsou míněny sladkosti, polotovary a fast food.

„Infarkt nebo nádorové onemocnění může totiž postihnout i člověka štíhlého,“varuje Jitka Tomešová. „Kromě vhodné stravy přispívá ke kondici také dostatek pohybových aktivit a pobyt na čerstvém vzduchu, dostatečně spát a v současné době asi nejtěžší – vyhýbat se stresu.“

Kromě zdravého jídla přispívá k udržení zdraví a kondice také správný a dostatečný pitný režim. Průběžné pití ovlivňuje náš bezprostře­dní, ale i dlouhodobý zdravotní stav. Pokud budete zanedbávat příjem tekutin, budete se potýkat s únavou, malátností, sníženým výkonem nebo bolestmi hlavy, dlouhodobě vás mohou čekat problémy s ledvinami nebo nepravidel­ným vyprazdňov­áním.

Adekvátní množství vypitých tekutin pro dospělého je 35 mililitrů na kilogram a den. Pokud tedy vážíte 70 kg, měli byste za den vypít zhruba dva a půl litru. Čeho?

„Základ pitného režimu by měla tvořit neochucená voda – obyčejná, pramenitá a také minerální, která doplňuje tělu důležité minerální látky, například hořčík, vápník, draslík nebo fluor. Přínosné jsou i čaje, kávoviny a káva. Naopak nikomu neuškodí vynechání nápojů slazených a alkoholick­ých,“vypočítává Mgr. Tomešová. Ovocné džusy a freshe jsou podle ní někde mezi.

„Přínosné vitaminy, minerální látky a vlákninu bohužel ‚vyrovnává‘ množství cukru srovnateln­é s limonádami,“upozorňuje odbornice. „Pokud je chcete pít, nařeďte džusy vodou v poměru alespoň 1:1, čerstvé freshe obohaťte o bílkovinu prostředni­ctvím jogurtu nebo tvarohu, případně zdravé tuky v podobě ořechů a semínek, které rychlost využívání cukru zpomalí.“

Průměrný Čech je v pozdějším věku spíš pasivní, což oslabuje jeho imunitu a zvyšuje riziko civilizačn­ích onemocnění

Tělesná i duševní prevence

Součástí péče o sebe jsou i pravidelné preventivn­í prohlídky, jak u praktika, tak u specialist­ů. Nezapomíne­jte na zubaře, případně gynekologa, kterého by měly navštěvova­t i ženy po přechodu. Po 45. roce věku mají ženy každé dva roky nárok na mamografic­ké vyšetření prsu, po padesátce si můžete nechat provést test na okultní krvácení ve stolici. U své pojišťovny se můžete informovat i o dalších screeningo­vých programech, novinkou je například screening karcinomu plic u kuřáků mezi 55 a 74 lety.

Abychom se ve zdraví dočkali důchodu, není otázka jen tělesného zdraví. Psychika má na náš celkový stav zásadní vliv, a proto bychom se měli snažit především žít spokojeně místo neustálého zaměření na výkon a srovnávání s okolím. Základem pro duševní pohodu jsou pestré a kvalitní vztahy s rodinou a přáteli, na kterých můžeme stavět, pokud se zrovna potýkáme s problémy.

Klíčovou schopností pro 21. století je naučit se zvládat stres. Pomoci nám k tomu mohou různé relaxační techniky, meditace, jóga nebo podobné uvolňující cvičení. Duševní relaxace i potřebná aktivita se ideálně spojují při provozován­í koníčků. A v neposlední řadě nezapomíne­jte udržovat se duševně svěží, ať už jde o křížovky, čtení, sestavován­í hlavolamů, nebo účast na vědomostní­ch kvízech. Snažte se i do vyššího věku neustále objevovat nové věci a trénujte mozek učením.

 ?? ?? Česko vyšlo ve srovnání WHO podle naděje dožití ve zdraví 37. ze 184 zemí světa. Nejvyšší má Japonsko (74,1 roku pro obě pohlaví), nejnižší Lesotho (44,2).
Česko vyšlo ve srovnání WHO podle naděje dožití ve zdraví 37. ze 184 zemí světa. Nejvyšší má Japonsko (74,1 roku pro obě pohlaví), nejnižší Lesotho (44,2).
 ?? Foto Shuttersto­ck / šk ??
Foto Shuttersto­ck / šk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia