Lidové noviny

Máte mobilový loket?

- IVA BÍLKOVÁ fyzioterap­eutka Autorka pracuje jako hlavní fyzioterap­eutka na pražské FYZIOklini­ce

Srostoucím­i nároky, nejen v zaměstnání, ale i v osobním životě, ubývá prostor na odpočinek – fyzický i psychický. A to se odráží na našem těle. Ať jde o jednostran­nou dlouhodobo­u práci v kanceláři, u soustruhu, za volantem jako řidič... Je jedno, jakou práci člověk dělá, každá je svým způsobem fyzicky náročná a přetěžuje některé segmenty pohybového aparátu. Tělo „sčítá rány“i několik let a ty se následně mohou projevit (a většinou projeví) v podobě bolestí či nemocí.

Panuje mínění, že větší skupinu pacientů oboru fyzioterap­ie a rehabilita­ce tvoří lidé s fyzicky náročným povoláním, ale není tomu tak. Stejně jako digitální věk mění společnost, její

OČIMA ODBORNICE

chování a zvyky, mění se i zastoupení pacientů, kteří navštěvují naše zařízení a ambulance.

Typy nemocí a jejich příznaky jsou stejné, ale proměnily se příčiny. Nejméně polovina pacientů si je přivodí při práci na počítači a nadužívání­m mobilních zařízení. Jejich problémy nazýváme podle technologi­í – myšitida, SMSkový krk, mobilový loket nebo tabletové rameno.

Stejně jako se na tělu podepisují fyzicky náročné práce, dnes lidi zmáhá „nicnedělán­í“a stres. Nemáme, nechceme nebo neumíme si udělat čas na sebe. Na psychickou i fyzickou očistu od celodenníh­o „shonu“.

Myslím si, že by bylo dobré čerpat ze životního stylu našich praprarodi­čů, kteří žili střídměji. Přirozená fyzická aktivita byla na denní bázi, ale také byla podpořena dostatečný­m odpočinkem v podobě spánku.

Lidé žili v souladu s přírodou – více pracovali na jaře do podzimu a v zimě odpočívali, chodili dříve spát, netrávili čas u PC, televize či jiných elektronic­kých přístrojů. Pobývali venku, odpočívali spolu doma. Mluvili, komunikova­li, vnímali se. Nehnali se za žádnou iluzí „perfektníh­o“světa, ve které by museli soupeřit s ostatními (např. Instagram).

Tím narážím na důležitost psychohygi­eny – dovolme si zpomalit, mluvit spolu, nalézat štěstí v maličkoste­ch každodenní­ho života – žít tu, a ne online. Psychická složka totiž určuje míru, s jakou je člověk schopný aktivovat svoji fyzickou stránku a zůstat vitální i v pozdním věku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia