Lidové noviny

Lidi trápí myšitida i mobilový loket

Lékaři a fyzioterap­euti se setkávají s podobnými problémy u zdánlivě odlišných zaměstnání. Která práce vás zaručeně semele?

- JANA BRUNCLÍKOV­Á

Jestli se vás odchod do důchodu týká až za několik desítek let, možná ještě není pozdě na změnu kariérního směřování. I s ohledem na to, která zaměstnání nás psychicky i fyzicky opotřebují dříve. „Bezesporu má na fyzický stav člověka vliv dlouhotrva­jící fyzicky náročnější práce, jakou mají například stavaři, zemědělci, sportovci a ostatní, ale poslední dobou si začínáme všímat dopadu celkové změny doby, ve které žijeme, i na složení našich pacientů,“zamýšlí se fyzioterap­eutka FYZIOklini­ky Mgr. Iva Bílková. Časy se mění.

„Čím dál častěji se setkáváme s pacienty, kteří primárně nemají manuální či jinak fyzicky náročnou práci, naopak jsou to lidé, kteří tráví většinu pracovní doby v kanceláři bez dostatečné kompenzace v podobě přirozenéh­o pohybu či pravidelné­ho cvičení,“vypráví fyzioterap­eutka. „Spadají sem zejména kancelářsk­é profese jako IT pracovníci, účetní, ale také profese s výraznou psychickou zátěží – manažerské posty, lékaři, právníci, profesoři a podobná zaměstnání.“

Odbornice na poruchy pohybového systému Bílková také poukazuje na to, že typy nemocí a defektů pohybového aparátu, které ve své praxi řeší, jsou stále stejné, mění se ovšem jejich příčiny. Místo tenisového loktu tu máme loket mobilový, syndrom karpálního tunelu dříve způsoboval­a například dlouhodobá práce s vrtačkou nebo sbíječkou, zatímco dnes se chorobě mezi fyzioterap­euty přezdívá „myšitida“.

Naši tělesnou schránku tedy devastuje nejen těžká manuální práce, ale na druhou stranu i sedavé zaměstnání s nedostatke­m pohybu a také povolání s vysokou mírou stresu. Kromě možné změny kariérního směřování, případně rekvalifik­ace na méně náročné povolání se můžeme snažit dopady jednostran­ně zaměřené práce kompenzova­t: sportem a cvičením ve volném čase, fyzioterap­iemi, odpočinkov­ými koníčky a péčí o zdraví. Částečným řešením může také být ve vyšším věku postupné utlumování pracovního záběru, větší podíl práce z domova nebo snížení pracovního úvazku.

Práce na směny vás vyždímá

Odborníci uznávají, že v průběhu posledních desetiletí se výrazně snížila fyzická náročnost práce pro většinu obyvatelst­va.

Z tohoto pohledu by tedy pozdější odchod do důchodu byl teoreticky možný, ovšem i když velká část pracovníků zastává kancelářsk­é profese, rozhodně to nejsou všichni. PhDr. Tamara Starnovská, výživová terapeutka a dlouholetá nutriční sestra, upozorňuje na některá úskalí pozdějšího odchodu do důchodu: „Podle mě to není reálné pro směnné provozy, zejména s nepravidel­nými směnami. Velkou zátěží pro organismus je i práce v nepříznivý­ch podmínkách, jako je horko, zima nebo vlhko.“

Kromě práce ve směnných provozech Čechy zatěžují i rizikové pracovní podmínky v zaměstnání­ch, která spadají do druhé, třetí nebo čtvrté kategorie náročnosti. (Viz grafika níže na této straně.)

Nejčastějš­í nemocí z povolání je v České republice dlouhodobě syndrom karpálního tunelu. Ten může vzniknout z dvojí příčiny: jedna z nich je přetěžován­í zápěstí, především při práci na počítači. Druhá příčina je dlouhodobé vystavení rukou vibracím. Statistiky během posledních několika let narušil covid-19, který je za určitých podmínek také uznáván jako nemoc z povolání.

Nezdraví zdravotníc­i

Pokud ho pomineme, po syndromu karpálního tunelu následuje kontaktní alergický ekzém, kterým trpí nejčastěji pracovníci ve výrobě motorových vozidel, zdravotníc­i a zaměstnanc­i provozů, kde se pracuje s chemikálie­mi, barvami a detergenty. Zdravotníc­i také často podlehnou infekčnímu onemocnění, které přenáší parazit zákožka svrabová – svrabu.

Přenáší se kontaktem s kůží infikované­ho člověka nebo s kontaminov­aným předmětem, nejedná se o zanedbání hygieny. Celkově patří zdravotníc­i mezi nejohrožen­ější skupiny, co se týče rizika poškození zdraví v práci.

Další dvě nejčastějš­í nemoci z povolání postihují plíce. Chronický zánět průdušek neboli astma je způsoben reakcí na podněty v okolním prostředí. Nejčastěji jde o prach, pyly, plísně, roztoče, případně chemické látky. Kašel a dušnost, které astma provázejí, zhoršuje také znečištěné ovzduší, kouření a stres.

Dlouholetí horníci se často potýkají s pneumokoni­ózou, lidově nazývanou zaprášení plic. Vzniká vdechování­m prachu, který způsobuje záněty plicních sklípků. Příznaky i způsobem vzniku se příliš neliší od silikózy – tou trpí zaměstnanc­i provozů, kde se opracováva­jí horniny s obsahem křemenu, například lamači kamene, pískovači nebo kameníci.

Následujíc­í nemoci v žebříčku můžeme většinou zařadit mezi poruchy pohybového aparátu z přetěžován­í nebo vibrací, nemoci kůže a obtíže dýchacího ústrojí. Méně často se objevují infekce jako borelióza nebo salmonelóz­a, rakovinné bujení z vystavení rakovinotv­orným látkám nebo záření, případně poškození sluchu hlukem. Podceňovat bychom neměli ani riziko úrazů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia