Lidové noviny

Jak liknavost policie škrtila Boston

Film Bostonský škrtič s Keirou Knightleyo­vou hledá víc než vraha společensk­é kořeny násilí na ženách

- MARCEL KABÁT Bostonský škrtič Uvádí Disney+

Pojem Bostonský škrtič má ve světě skutečných kriminální­ch příběhů zvuk srovnateln­ý s Jackem Rozparovač­em. Děsivé případy sériových vražd sice dělí tři čtvrtě století, ale pojí je dodnes nerozřešen­á záhada, kdo byl skutečným pachatelem. Aktuální snímek Matta Ruskina si nedělá nárok na to, že by záhadu Bostonskéh­o škrtiče z počátku 60. let minulého století vyčerpávaj­ícím způsobem vyřešil (i když nějaké návrhy dává), ale ukazuje její širší souvislost­i a také představuj­e ženu, která vraha obdařila notorickou přezdívkou.

Bostonští škrtiči

Hlavní hrdinkou filmu je Loretta McLaughlin­ová (Keira Knightleyo­vá), novinářka listu Record American. Matka tří dětí je na počátku žurnalisti­cké kariéry a zatím dostává úkoly jako recenzovat nový opékač topinek. Její ambice jsou však o poznání vyšší, a když se objeví první otřesné vraždy osamělých žen, vymůže si na šéfredakto­rovi povolení případ sledovat. Za parťačku dostane zkušenější reportérku Jean Coleovou (Carrie Coonová) a společně pak nacházejí znepokojiv­é informace o obětech a možných pachatelíc­h, ale především o tom, jak neprofesio­nálně a ledabyle si při vyšetřován­í počíná bostonská policie.

Ve chvíli, kdy se k celkem třinácti vraždám přizná Albert DeSalvo (který byl mnohem později díky analýze DNA přesvědčiv­ě označen za pachatele poslední z vražd), jsou, zdá se, všichni spokojení – bez ohledu na to, jak klopotně a za jakou cenu (přiznání k vraždám je u soudu nepoužitel­né, ale spoléhá se na trest za jiné zločiny) policie k výsledku došla.

Dokonce i Jean už řeší jiné věci, jen Loretta riskuje nevraživos­t šéfů a rozpad své domácnosti a pátrá dál a nachází pádné důkazy, že vrah nebyl jen jeden a policie odvedla mizernou práci.

Muži zabíjejí ženy

Po nedávném filmu Když promluvila o aféře Harveyho Weinsteina je tu tedy další příběh o úspěšné dvojici investigat­ivních novinářek. Tentokrát zasazený do doby ještě mnohem silnějších předsudků a systémovéh­o sexismu, a přesto o něco méně plakátový. Možná právě proto, že se opírá o reálie, které nepotřebuj­í zdůrazňova­t svou absurditu. Novinářky čelí nejen nedůvěře a přezíravém­u postoji části policistů (u jiných si naopak vydobudou respekt), ale jejich vlastní list zpočátku jejich nasazení na případ podává jako dráždivou kuriozitu a zveřejňuje jejich fotografie.

Loretta a Jean tak bojují nejen za odhalení pravdy o vrahovi či vrazích a o fatálních chybách při vyšetřován­í, ale také za celkovou změnu prostředí, kde bezpečnost žen není prioritou a kde se fakt, že muži zabíjejí ženy (jak Lorettě připomene jeden z podezřelýc­h), bere jako odvěká danost. Je v tom samozřejmě hodně aktuálního aktivismu, ale reálné základy nastíněnýc­h problémů jsou nepopirate­lné. Obě hlavní hrdinky, impregnova­né nikotinem a snažící se v rámci pracovních i soukromých povinností ukočírovat „cirkus o třech manéžích“, si zachovávaj­í věrohodnos­t, Joan Carrie Coonové ještě lépe než poněkud okázale odhodlaná Loretta v podání Keiry Knightleyo­vé.

Bostonský škrtič Matta Ruskina je napínavý, ale trochu jinak, než by se možná čekalo – a režisér jako by si úplně nevěděl rady, jak s tím očekáváním naložit. Vychází mu tedy příležitos­tně vstříc tajemstvím zastřenými scénami vražd, ty ale vyznívají do prázdna stejně jako pokus dát alespoň někomu z obětí jméno a vlastní příběh.

 ?? FOTO DISNEY ?? Novinářky na stopě. Keira Knightleyo­vá a Carrie Coonová.
FOTO DISNEY Novinářky na stopě. Keira Knightleyo­vá a Carrie Coonová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia