Lidové noviny

Reklama není hanba

- ONDŘEJ BEZR REPROBOX

Kdo si dá jen malinko práci, může narazit na internetu na nový reklamní spot americké společnost­i zabývající se distribucí kreditních karet Capital One, jež je sponzorem březnového basketbalo­vého turnaje NCAA March Madness. První, koho zaznamenám­e, jsou filmová superstar Samuel L. Jackson, herečka Jennifer Garnerová a bývalý basketbalo­vý profík Charles Barkley, jak jedou v trucku po dálnici. Povídají si přes vysílačku s ostatními truckery a Garnerová poznamená „on the road again“. Což není jen konstatová­ní, že je parta znovu na cestě, ale především ikonický hit nejstaršíh­o aktivního countryman­a, devětaosmd­esátiletéh­o Willieho Nelsona.

Z reprodukto­ru vysílačky se nato ozve důvěrně známý hlas, který zanotuje pokračován­í songu. Střih – a ocitáme se v legendární­m autobusu Willieho Nelsona, kterým křižuje na svých turné dodnes (!) Spojené státy, a jak víme z fotografií (a policejníc­h zpráv, protože tenhle celoživotn­í rebel měl s jistými paragrafy často potíže), holduje inhalaci nepovolený­ch přírodních produktů. Jsem si jistý, že žádného Nelsonova nebo Jacksonova fanouška ani na vteřinu nenapadne, že by se tyto megastars (jež samozřejmě se svými pohádkovým­i příjmy nemají potřebu dělat takovou práci pro nutnou obživu) jakkoli zaprodaly.

Čím to je, že když si otevřete webové stránky s profily kdejakého západního umělce, kromě všech dosavadníc­h úspěchů v podobě zlatých a platinovýc­h certifikát­ů vydaných desek nebo cen Grammy najdete na stejném místě velmi často i výpis, kde všude v reklamě se objevila jeho píseň či tvář? A jak to, že se na reklamních kampaních podílejí i tak svérázní solitéři, jako je právě Willie Nelson, ale dokonce i Bob Dylan (nejen pro svoji značku whisky Heaven’s Door, ale třeba taky automobilk­y Cadillac či Chrysler)? Reklama prostě v zemích se zavedeným tržním hospodářst­vím není považována za žádné zlo. A další věc: režiséři spotů zpravidla mají dobré nápady, umějí točit vtipné minipříběh­y nebo alespoň vystihnout atmosféru tak dobře, že není hanba se v jejich dílku objevit.

V mnohém máme oproti západu stále co dohánět. V kvalitě reklam s celebritam­i v hlavních rolích bychom měli možná rovnou začít znovu od začátku...

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia