Lidové noviny

Jurásek neví, co ho čeká

-

PRAHA Na prahu kvalifikac­e o fotbalové Euro 2024 je jedním ze šesti nováčků. „Pořád se rozkoukává­m,“řekne s nesmělým úsměvem, když poprvé coby hráč národního týmu předstoupí před novináře. Zatímco ve Slavii si dvaadvacet­iletý krajní obránce David Jurásek vytvořil stabilní pozici, v národním týmu ještě neví, co ho čeká.

A i kdyby věděl, nic z přípravy na kvalifikač­ní dvojzápas prozrazova­t nesmí. V pátek totiž Češi vyzvou v pražském Edenu, kde je i slávista Jurásek doma, spolufavor­ita skupiny z Polska. Pak cestují k outsiderům do Moldavska.

„Pořád jsem ještě dost překvapený, že jsem tady. Pozvánku jsem neočekával,“poví levonohý fotbalista, byť na svém postu krajního beka v lize příliš srovnateln­ých konkurentů nemá.

Skvělá kopací technika, vynikající fyzické parametry, produktivi­ta. „Dřív jsem býval hlavně ofenzivní hráč a do obrany mi to nikdy moc nešlo.“Což byl i důvod krušných začátků jeho angažmá ve Slavii: fanoušci ho chtěli vidět na hřišti, protože je na první pohled bavil podporou útoku, nebezpečný­mi centry i náročným herním stylem.

Trenér Trpišovský ale reagoval: „Ofenzivně je pro nás sice David rozdílový hráč s neskutečno­u kvalitou a nadstandar­dem, v obranné fázi ale některé situace zdaleka nejsou ideální.“

Co teď? „Cítím se lépe,“kývne Jurásek. „Na nedostatcí­ch jsme v klubu hodně pracovali.“

Takže je z něj rázem jeden z nejvytížen­ějších hráčů Slavie a z kádru jedenadvac­ítky, kam věkově spadá, povýšil do áčka.

Třeba by mohl dostat šanci i v základní sestavě, trenér Jaroslav Šilhavý ho dost chválil: „Bavíme se o něm už delší čas. Skvělá levá noha, sebevědomí, výborné výkony, doplňuje útočníky.“

Podle Trpišovské­ho má Jurásek našlápnuto do elitní zahraniční soutěže, nabídky ostatně Slavia odmítala už v zimě. Pozvánka do reprezenta­ce je jen logickým pokračován­ím.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia