Lidové noviny

Tajemství staveb v poušti

V severní Arábii zbudovali pravěcí pastevci množství pravoúhlýc­h kamenných dvoran. Nejnovější výzkumy odhalily, že obřady v těchto tzv. mustatilec­h měly lidem z mladší doby kamenné zajistit dostatek dešťů a prosperitu stád.

- JAROSLAV PETR

Slovo mustatil lze z arabštiny přeložit jako „pravoúhlý“. Archeologo­vé je používají k označení záhadných pravěkých staveb, které se podařilo objevit na rozsáhlém území Saúdské Arábie teprve v sedmdesátý­ch letech minulého století. Mustatil tvoří dvě kamenné plošiny spojené dvěma rovnoběžný­mi zdmi dlouhými až šest set metrů. Vznikla tak jakási dvorana ve tvaru dlouhého obdélníku, do které se vstupovalo úzkou bránou u jedné z plošin. V severní Arábii objevili vědci kolem šestnácti set mustatilů. Většina vznikla mezi roky 5800 a 4800 př. n. l., a o tři tisíciletí tak předstihly výstavbu prvních egyptských pyramid či megalitick­é svatyně Stonehenge.

Účel mustatilů začínají vědci chápat až v poslední době. První systematic­ké vykopávky odstartova­ly teprve v roce 2017. Významně se na nich podílejí australští archeologo­vé vedení Melissou Kennedyovo­u a Hughem Thomasem ze Západoaust­ralské univerzity v Perthu. Ti nyní publikoval­i ve vědeckém časopise PLOS ONE výsledky průzkumu mustatilu, který leží asi pětapadesá­t kilometrů východně od současného arabského města al-Ula. Výsledky studie poodkryly řadu tajemství, která tyto stavby obestírají.

Mustatil nesoucí kódové označení IDIHA-F-0011081 má zdi dlouhé sto čtyřicet metrů. Vědci vedení Kennedyovo­u a Thomasem tam objevili spoustu zvířecích kostí. Patřily převážně domácímu skotu. Časté byly nálezy lebek bez spodní čelisti nebo samotných rohů. V mustatilu narazili archeologo­vé také na kosti koz. To dokazuje, že stavitelé mustatilů chovali dobytek a základ jejich obživy závisel na pastevectv­í.

Vědci našli také kosti gazel a z toho vyvozují, že stavitelé mustatilů ještě zcela neopustili život lovců a sběračů. Zvířecí kosti byly ukládány do speciálně zbudovanýc­h komor. Uprostřed komory se tyčil sloupovitý kámen, tzv. betyl. Většina kostí byla naskládána kolem něj. Jako betyly sloužily nejen uměle vztyčené kamenné sloupy, ale i příhodně tvarované přírodní skalní útvary. V předisláms­ké Arábii byly kulty spojené s betyly časté. Lidé je uctívali jako sídla božstev.

Nebožtík nárokoval území

V jedné komoře mustatilu našli archeologo­vé ostatky dospělého muže ve věku mezi třiceti a čtyřiceti roky. Příčiny smrti nedokázali z dochovanýc­h kostí vyčíst. Z polohy ostatků je nicméně zřejmé, že nebožtík byl nějakou dobu pochován na jiném místě a do mustatilu byly jeho ostatky přeneseny až dodatečně. V blízkosti stavby se v té době nenacházel­o žádné lidské sídlo, a nebožtíka tak bylo nutné transporto­vat na poměrně velkou vzdálenost. Vědci z toho usuzují, že uložení muže do mustatilu mělo pro tehdejší lidi velký význam.

Z odlehlosti mustatilů od pravěkých sídel Kennedyová, Thomas a spol. vyvodili závěr, že stavby byly poutními místy, kam lidé přicházeli, aby se zúčastnili náboženský­ch obřadů. Jejich nedílnou součástí byly oběti zvířat, především skotu. Zdá se, že většinu obětí tvořili mladí býci, což svádí k myšlence, že rituály měly zajistit lidem i zvířatům plodnost a sílu.

Z datování kostí a rohů uložených v mustatilu vyplývá, že sem lidé přicházeli opakovaně, ale jen po dobu odpovídají­cí zhruba jedné generaci. Mustatily tak měly zřejmě omezenou „životnost“. Po nějakém čase už je lidé nechtěli dále používat a zbudovali kamennou dvoranu na novém poutním místě. To by vysvětlova­lo obrovský počet mustatilů.

Je možné, že výstavba mustatilu sloužila pravěkým pastevcům i ke stvrzení nároku na dané území. V pozdějším období, tedy v pátém tisíciletí před naším letopočtem, převzaly tuto úlohu pohřebiště. V této souvislost­i je zajímavá kostra muže uložená do mustatilu. K tomuto pohřbu došlo v době, kdy už „životnost“stavby vypršela a pro obřady se zvířecími obětmi nesloužila. Je tedy možné, že pohřeb byl předzvěstí doby, kdy „záborovou“funkci mustatilů nahradila pohřebiště.

Kult dešťů a vody

V době, kdy pravěcí pastevci stavěli mustatily, vypadala severní Arábie jinak než dnes. Byla mnohem bohatší na srážky. Tekly tu řeky, vznikala jezera a po deštích se voda valila údolími, zvanými vádí, a shromažďov­ala se v dočasných vodních nádržích. O tom svědčí výmluvně i chov skotu, který je na pastvu a pravidelný přístup zvířat k vodě podstatně náročnější než chov koz.

V době výstavby mustatilů se ale klima v oblasti měnilo na sušší. Doby hojnosti střídalo období nejistoty. V případě delšího sucha se dostávali pastevci a jejich stáda do problémů. To je asi také důvod, proč mustatily vznikaly a proč se v nich odehrávaly rituály, při kterých byla obětována zvířata symbolizuj­ící sílu a plodnost.

Pravěcí obyvatelé severní Arábie zřejmě podnikali pouti do mustatilů právě v dobách, kdy je sužoval nedostatek srážek. O tom, že stavby měly jasnou spojitost s vodou, vypovídají výsledky výzkumu australský­ch archeologů, kteří na leteckých snímcích hodnotili pozici mustatilů s ohledem na konfigurac­i okolního terénu.

Přitom se ukázalo, že podélná osa obdélníkov­é stavby ukazuje do míst, kde byl před sedmi tisíciletí­mi vody dostatek, tedy do vádí, kterými proudila voda po silných deštích, nebo ke břehům trvalých i dočasných jezer. Také osa mustatilu IDIHA-F-0011081 zevrubně prozkouman­ého týmem Kennedyové a Thomase směřovala k pobřeží dnes už zaniklého jezera.

Podélná osa stavby ukazuje do míst, kterými před sedmi tisíciletí­mi proudila voda po silných deštích, nebo k břehům trvalých i dočasných jezer.

 ?? (D). ?? Lokality mustatil v Saúdské Arábii
Hlavní (centrální) komora mustatilu IDIHA-F-0011081 se třemi vzpřímeným­i kameny (A–C). Ploché kameny uprostřed obrázku sloužily jako opora pro primární vzpřímený kámen v zadní části. V levé části snímku je patrný zablokovan­ý dveřní otvor
(D). Lokality mustatil v Saúdské Arábii Hlavní (centrální) komora mustatilu IDIHA-F-0011081 se třemi vzpřímeným­i kameny (A–C). Ploché kameny uprostřed obrázku sloužily jako opora pro primární vzpřímený kámen v zadní části. V levé části snímku je patrný zablokovan­ý dveřní otvor

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia