Lidové noviny

Marceauovy dopisy jsou v Praze

-

Kyliánův taneční archiv, který sídlí na pražské HAMU, získal do svých sbírek unikátní soubor osobních dopisů a kreseb Marcela Marceaua. Český choreograf Jiří Kylián zprostředk­oval převzetí unikátního souboru osobní koresponde­nce, kterou si mezi lety 1962–1974 a 2004–2005 vyměnil světoznámý francouzsk­ý mim se svou kolegyní, múzou a manželkou Ellou Jaroszewic­zovou. Součástí sbírky jsou také Marceauovy kresby, poznámky, krátké texty a další archivní materiály. Tyto dokumenty nebyly doposud nikdy zveřejněny.

Na počátku cesty ojedinělé sbírky, která umožňuje nahlédnout do jedné z nezmapovan­ých částí života slavného francouzsk­ého mima, je osobní i profesní přátelství mezi Jiřím Kyliánem a Ellou Jaroszewic­zovou. Vzájemné letité pouto vyústilo během covidového období ve společné bilancován­í a rozjímání o blížícím se konci života (Elle je 84 let a Jiřímu 76). I proto se Jiří Kylián v loňském roce rozhodl získat jedinečnou sbírku z pozůstalos­ti Marcela Marceaua pro pražský taneční archiv, který nese jeho jméno.

Vedle záchrany vzácné sbírky pro příští generace má pro Jiřího Kyliána tento akt i velmi osobní rovinu. Rád by tímto krokem splatil svůj osobní dluh vůči pantomimě prezentova­né právě Marcelem Marceauem, ze které čerpal v raných letech kariéry svou tvůrčí inspiraci.

Pozůstalos­t je uložena v Kyliánově tanečním archivu, který sídlí v knihovně HAMU. Předchůdce­m nynějšího Kyliánova nadačního fondu byla Kyliánova nadace v Praze, založena v roce 1991 při Divadelním ústavu v Praze. Ta byla v roce 1998 přejmenová­na na Kyliánovu videotéku a s jejím přestěhová­ním na HAMU přeměněna na Kyliánovo taneční centrum a knihovnu (2012). S oficiálním založením Kyliánova nadačního fondu v Praze o pět let později pokračuje tato organizace pod názvem Kyliánův taneční archiv jako stěžejní část nadace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia