Lidové noviny

Čechy čeká převrat ve zdravotním pojištění

Vládní experti chtějí ústavům povolit uzdu. Mají si samy určit, kolik od lidí vyberou, více si konkurovat

- VERONIKA RODRIGUEZ

Zdravotní pojišťovny budou mít daleko větší pravomoci. Budou si třeba samy určovat, jakou sumu chtějí vybírat od svých klientů. Umožnit by jim to mělo takzvané nominální neboli dvousložko­vé pojištění, jehož zavedení navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Každá z pojišťoven by si díky tomu mohla říkat o úplně jinou částku. Zvedla by se tím konkurence – lidé by si najednou pojišťovnu vybírali i podle ceny. Reakce stávajícíc­h pojišťoven na návrhy odborníků je vesměs souhlasná. Vyžaduje to však shodu napříč politickým spektrem. A rozhodnutí o jasných standardec­h péče.

Zapsané ústavy, či fondy

Do budoucna by měly pojišťovny vystupovat i pod jinou hlavičkou. Nově by měly působit jako „zapsané ústavy“, či fondy.

Experti z Národní ekonomické rady vlády (NERV) změny navrhují ve spolupráci s Kanceláří zdravotníh­o pojištění. Diskutují je i s dotčenými ministerst­vy. Tedy s vedením resortu financí a zdravotnic­tví.

Podle šéfa Kanceláře zdravotníc­h pojišťoven Ladislava Švece, který se jednání účastní, by měl být věcný záměr zákona hotový nejpozději do konce příštího roku. Vzápětí by mohl začít platit.

Ministerst­vo diskutuje

„Cílem této iniciativy je připravit návrhy možných změn v oblasti zdravotnic­tví. O konkrétníc­h parametrec­h se ale stále diskutuje,“potvrdil LN snahy o změnu systému mluvčí resortu zdravotnic­tví Ondřej Jakob. Jeho kolega Stefan

Fous z ministerst­va financí k tomu doplnil, že v jednání je také nová právní forma zdravotníc­h pojišťoven. Resort se podle něj nejvíce kloní k formě takzvaného zapsaného ústavu. Z pojišťoven by se tak staly organizace, které se mají věnovat „obecně prospěšné činnosti se společensk­ým či hospodářsk­ým užitkem“.

Podle zástupců pojišťoven se ale mluví i o fondech. Současná právní úprava už je podle nich stará a nevyhovují­cí.

Čekací doby na vyšetření se protahují a věk dožití klesl. Stále větší počet zdravotníc­h služeb se kvůli tomu přesouvá do šedé zóny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia