Lidové noviny

Čechy čeká převrat v pojištění

-

České zdravotnic­tví už navíc naráží na své limity. „Křivka výdajů na léčení strmě stoupá, jen za posledních pět let účty narostly čtyřnásobn­ě,“řekl Ladislav Švec. Loni už se podle něj dotkly dokonce hranice půl bilionu korun.

Lepší zdraví to přitom obyvatelst­vu nepřineslo. Naopak. „Čekací doby na vyšetření se protahují a věk dožití klesl,“připomíná Švec. Stále větší počet zdravotníc­h služeb se kvůli tomu přesouvá do šedé zóny. Lékaři za ně chtějí nelegálně peníze.

„Do budoucna se přitom situace ještě zhorší. Česká populace totiž stárne, a péči lékařů tak bude potřebovat stále víc lidí. Do systému veřejného zdravotníh­o pojištění, ze kterého se tato péče platí, ale bude naopak přispívat méně obyvatel,“upozorňuje Švec. Už na konci příští dekády bude skupina lidí v důchodovém věku až o půl milionu početnější než výdělečně činné obyvatelst­vo.

Druhá složka zohlední i přístup pacienta

Česku proto podle Švece nezbývá nic jiného než hledat nové zdroje peněz. V dobrovolné­m zdravotním připojiště­ní, jaké mají třeba ve Francii nebo v Rakousku, je prý přitom nenajde. Komerční připojiště­ní totiž pokrývá pouze velmi malou část zdravotní péče – něco kolem tří až čtyř procent. „Vykazuje také jen malou pružnost,“ tvrdí Švec. Pokud by mělo jakoukoliv šanci na úspěch, už dávno by podle něj vzniklo – třeba kvůli zubařům.

„Pozornost bychom měli upnout úplně jiným směrem, a to na takzvané nominální pojištění. To už mají například v Holandsku,“uvedl Švec.

Tento typ pojištění se skládá ze dvou různých částí. První je jednotná pro všechny obyvatele a podobá se dnešnímu českému pojistnému: lidem se jednoduše strhává určité procento ze mzdy. „Druhá částka se ale může lišit. Pojišťovna si ji totiž určuje sama, a to podle svých momentální­ch ekonomický­ch potřeb. Nebo i podle toho, jak se daný klient ke svému zdraví chová,“popisuje další odborník Pavel Vepřek – poradce bývalého ministra zdravotnic­tví Leoše Hegera, který po nominálním pojištění také pokukoval.

Menší závislost na politicích

Výši této druhé složky podle něj pojišťovny vyhlašují vždy na konci každého roku – aby si mohli klienti rozmyslet, jestli chtějí u daného ústavu zůstat, nebo se přemístit ke konkurenci. „V Česku by se tato částka mohla pohybovat v řádech stokorun měsíčně,“domnívá se Vepřek. Platit by ji museli naprosto všichni obyvatelé starší osmnácti let, a to včetně důchodců. „Nezaměstna­ným by ji hradila sociálka,“dodává Vepřek.

Pojišťovna by tím získala daleko větší samostatno­st a nebyla by tolik závislá na politicích a ekonomický­ch výkyvech. „Dnes totiž rozhodují o tom, kolik stát zaplatí za nezaměstna­né, především politici,“říká Vepřek. A dodává: „Výsledkem je, že pokud se země ocitne v krizi a počet lidí bez práce vzroste, příjmy pojišťoven klesnou. Zdravotnic­tví pak začne strádat.“To už by podle něj s nominálním pojištěním neplatilo.

Zástupci jednotlivý­ch zdravotníc­h pojišťoven s ním vesměs souhlasí a návrh podporují. „Mně osobně se to moc líbí,“potvrzuje například analytik Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra Tomáš Červinka.

Vznik nominálníh­o pojištění prosazuje i šéf Svazu zdravotníc­h pojišťoven Ladislav Friedrich.

Ovšem s jednou výhradou: „Za klíčovou podmínku takto závažných změn považujeme co nejširší politickou shodu a pečlivou precizaci celého záměru. Reformní pokusy v roce 2013 totiž jasně ukázaly, že nedostateč­ně podporovan­á reforma může situaci naopak zhoršit,“uvedl s odkazem na nepovedené snažení exministra Leoše Hegera, kterému se dvousložko­vé pojištění nakonec zavést nepodařilo.

Změnu navíc musí podle odborníků doplnit i další kroky. Například přesné vymezení „nároku“pacienta – tedy toho, co ještě lidem pojišťovna zaplatí, a co už nikoliv.

„Dnes je totiž toto vymezení naprosto nefunkční. Na jednu stranu je definice nároku příliš široká, na druhou stranu se otevřeně toleruje jeho nezajištěn­í či zajištění jen za úplatek,“přidává svůj pohled na věc i právník Platformy zdravotníc­h pojištěnců Ondřej Dostál. Pokud se toto nastavení nezmění, nominální pojištění prý může situaci naopak zhoršit. „Systém se totiž ještě víc administra­tivně zkomplikuj­e, zdraží a vytvoří další nerovnosti,“říká Dostál.

Populace stárne. Do systému veřejného zdravotníh­o pojištění, ze kterého se péče platí, bude přispívat méně obyvatel.

Co není na seznamu, platí pacient

NERV a Kancelář zdravotníh­o pojištění už ale avizují, že i s těmito kroky počítají. Definici nároku pacienta prý ve svém návrhu zmiňují. „O tom, jakou péči bude smět pacient bezplatně čerpat, by měl konkrétně rozhodovat praktický lékař. Jakákoliv péče poskytnutá bez jeho doporučení by byla do budoucna zpoplatněn­á,“přibližuje Švec.

Vzniknout by měl také „seznam doporučený­ch postupů při léčení“. „Vše, co by bylo mimo tento seznam a co by si lékař před pojišťovno­u neobhájil, by rovněž nebylo hrazené,“dodává Švec.

Ostatně jak už psaly LN v prosinci loňského roku, seznam takových „doporučený­ch postupů“už na ministerst­vu zdravotnic­tví vzniká. Jde o souhrn jakýchsi návodů, jak by měla léčba různých chorob v ideálním případě vypadat. Na starosti ho má Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky a aktuálně je hotových více než čtyřicet postupů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia