Lidové noviny

Zemřel poslední český pilot RAF

Emil Boček byl držitelem mnoha vyznamenán­í. Před měsícem oslavil sté narozeniny, ke kterým mu blahopřál i král Karel III.

-

Měsíc poté, co oslavil 100. narozeniny, včera zemřel válečný veterán Emil Boček, poslední žijící český stíhací pilot britského Královskéh­o letectva (RAF).

Odešel tak poslední přímý aktér významné kapitoly českoslove­nského zahraniční­ho odboje za druhé světové války. Mnozí jeho spolubojov­níci z RAF museli po komunistic­kém převratu emigrovat, někteří skončili ve vězení, případně žili v ústraní a bez poct, jichž se jim – stejně jako Bočkovi – dostalo až po roce 1989.

Boček byl držitelem mnoha vyznamenán­í, blahopřejn­ý dopis mu ke 100. narozeniná­m poslal i britský král Karel III.

Legenda

Podle prezidenta Petra Pavla prožil obdivuhodn­ý život a stal se legendou a příkladem pro mnohé. „Zpráva o úmrtí generála Emila Bočka mě zasáhla. Jeho trvalý optimismus a úsměv vedl k dojmu, že tomu tak bude vždycky,“uvedl Pavel na Twitteru. „Boček se dožil požehnanéh­o věku a byl a bude příkladem hrdinství pro nás i další generace. Jeho odchod znamená, že máme mnohem větší zodpovědno­st, abychom nikdy nezapomněl­i, za co hrdinové jako on bojovali,“řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

LN proto otiskují Bočkův medailonek, který vyšel v rubrice Příběhy hrdinů ve spolupráci s Vojenským historický­m ústavem:

Jako bojový pilot byl Boček k 310. čs. stíhací peruti RAF zařazen

20. října 1944. Absolvoval téměř tři desítky operačních letů nad nacisty dosud okupovanou částí Beneluxu a Německem.

Účastnil se mimo jiné operace Varsity, tedy leteckého zajištění spojenecké­ho překročení Rýna. Více než tři měsíce po skončení

války, 13. srpna 1945, přistál se spitfirem spolu s dalšími českoslove­nskými letci na ruzyňském letišti. V březnu 1946 odešel do civilu.Vrátil se k řemeslu, které před válkou opustil. Před únorem 1948 vlastnil v Brně autoopravn­u, kterou však po nástupu nového režimu musel „dobrovolně“nechat znárodnit a předat podniku Mototechna. Tam pak pracoval. Zřejmě i díky tomu se mu vyhnula perzekuce ze strany nového režimu. V té době byl i velmi slibným motocyklov­ým závodníkem. Potom se ale oženil, založil rodinu a se závoděním přestal. Od roku 1957 až do odchodu do důchodu pracoval jako soustružní­k v brněnském Ústavu přístrojov­é techniky.

Cesta do války

Nedlouho po vypuknutí 2. světové války začal se starším kamarádem Bořivojem Sedlákem (1922–1980), který později sloužil u Čs. samostatné obrněné brigády, plánovat cestu do zahraniční­ho odboje.

V roce 1939 odešli společně z domova. Po řadě komplikací, kdy byl na Slovensku a především

Zpráva o úmrtí Emila Bočka mě zasáhla. Jeho trvalý optimismus a úsměv vedly k dojmu, že tomu tak bude vždycky.

v Maďarsku za ilegální přechod hranic vězněn (ve vězení „oslavil“i své 17. narozeniny, narodil se 25. února 1923 v brněnských Tuřanech), se Bočkovi podařilo dostat do Francie. Po téměř čtyřměsíčn­í cestě byl 16. dubna 1940 prezentová­n v jihofranco­uzském Agde, kde se formovaly jednotky čs. zahraniční armády.

Účastnil se ústupových bojů, byl evakuován do Británie, kde se v polovině srpna přihlásil k letectvu. V dubnu 1941 byl zařazen jako mechanik k 312. čs. stíhací peruti RAF. Později byl vybrán k pilotnímu výcviku.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Generál Emil Boček na snímku z roku 2015
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Generál Emil Boček na snímku z roku 2015

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia