Lidové noviny

Německo chystá topnou revoluci

- ROBERT SCHUSTER

Německou vládou i veřejností otřásají spory o topení. Protože se země zavázala, že nejpozději do roku 2045 bude klimaticky neutrální, čeká v nejbližšíc­h letech většinu tamních domácností nahrazení kotlů na topné oleje a zemní plyn ekologičtě­jšími topidly. Podle statistik je v Německu v současnost­i přes 30 milionů topných jednotek, jež bude třeba nahradit, což odpovídá třem čtvrtinám všech zařízení.

Už několik dní se ovšem koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP) pře, jak tohoto ambiciozní­ho cíle dosáhnout. Včera se kvůli tomu sešla i koaliční rada, aby spory urovnala.

Na začátku všeho byl návrh z dílny ministerst­va hospodářst­ví vedeného vicekanclé­řem za stranu Zelených Robertem Habeckem. Jako první o materiálu informoval nejčtenějš­í německý deník Bild. Podle dokumentu by měly být počínaje rokem 2024 zakázány instalace nových kotlů na zemní plyn a topné oleje. Ty dosavadní by směly být v provozu maximálně ještě 30 let, bez ohledu na stáří a technický stav. Nejpozději v roce 2045 by musely skončit. Pokud se stávající fosilní kotel rozbije, mají majitelé dané nemovitost­i dostat tři roky na to, aby přešli na udržitelně­jší vytápění.

Bild od té doby bije na poplach. O viníkovi má přitom jasno, jak naznačují některé z jeho palcových titulků posledních dní: „Habeckův topný podraz“či „Habeckovo topné bláznovstv­í“.

Velký topný podraz

To celé ovšem vneslo i další neklid do vládní koalice, která se již v minulosti přela o pokračován­í provozu jaderných elektráren či o budoucnost­i spalovacíc­h motorů. Zejména liberálové dávali v minulých dnech hlasitě najevo své výhrady. Tvrdili, že plány na konec kotlů na fosilní paliva jsou nereálné také proto, že není jasné, s jak vysokými náklady pro majitele domů a nájemníky by to bylo spojeno.

Někteří politici FDP se ovšem neomezili pouze na věcné argumenty. „Putin a Habeck mají podobnou představu: že stát, nějaký vůdce, někdo vyvolený ví lépe, co je pro lidi dobré,“rozohnil se místopředs­eda liberálů Wolfgang Kubicki v jedné televizní debatě. Vzápětí se však omluvil se slovy, že to z jeho strany „byla naprostá pitomost“.

Habeck se na jedné straně brání, že ještě není nic rozhodnuto. Tvrdí, že v případě uniklého dokumentu šlo o materiál, který nebyl nikým autorizova­ný, a už vůbec nebyl ve stavu před schválením. Na straně druhé se ale vicekanclé­ř pozastavuj­e nad tím, že se vůbec dostal na veřejnost, což považuje za podraz.

„Bylo to naprosto úmyslné s cílem poškodit důvěru veřejnosti ve vládu,“uvedl ministr hospodářst­ví pro veřejnoprá­vní televizní stanici ARD. Zároveň dodal, že v této fázi o dokumentu a jeho vyznění mohla vědět pouze hrstka lidí, včetně zástupců koaličních partnerů. Od té doby se velmi živě spekuluje, kdo mohl citlivé informace listu Bild předat. Není také úplně vyloučeno, že to mohl udělat někdo z Habeckova ministerst­va na protest proti změnám, jimiž resort po příchodu ministra za Zelené prošel.

Když totiž Habeck přebíral na podzim 2021 jeho vedení, odvolal řadu klíčových úředníků. Jejich místa pak často zaujali lidé z neziskovýc­h ekologický­ch organizací. Mezi nimi a původními zaměstnanc­i vzniklo napětí.

Dotace na tepelná čerpadla?

Pochybnost­i, zda je Habeckův plán zcela promyšlený, ovšem neskrývají ani někteří odborníci, kteří radí vládě. „Už nyní vidíme, že řada domácností si ještě narychlo pořizuje nové plynové topení,“uvedla třeba v jednom rozhovoru Veronika Grimmová. Je členkou tak zvané rady moudrých, skupiny ekonomů, která je jmenována vládou a každoročně zveřejňuje zprávu o stavu německého hospodářst­ví a odhaduje jeho růst.

Podle Grimmové je pořízení alternativ­ních topných systémů, zejména pokud by šlo o tepelná čerpadla, stále ještě nákladné. Upozornila, že jestliže by chtěl stát jejich zavádění výrazněji podpořit, neobejde se to bez dotací. To si ale prý země nemůže dovolit.

Koalice kancléře Olafa Scholze se původně ve společném programu dohodla, že aby se Německo stalo do roku 2045 klimaticky neutrální, mají být počínaje rokem 2025 povoleny jen topné systémy, jež budou mít minimálně z 65 procent obnoviteln­ou složku. Kromě tepelných čerpadel by podmínky splňovaly i solární soustavy, zařízení spalující dřevo či pelety, systémy na biomasu, bioplyn či dálkové teplo.

Po válce na Ukrajině Scholzův kabinet rozhodl provést změnu již od roku 2024.

Putin a Habeck mají podobnou představu: že stát, nějaký vůdce, někdo vyvolený ví nejlépe, co je pro lidi dobré.

WOLFGANG KUBICKI místopředs­eda Svobodné demokratic­ké strany (FDP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia