Lidové noviny

Japonsko proti Číně i Rusku

Japonský premiér Fumio Kišida chce dát japonské zahraniční politice nový rozměr. Tokio se otevřeně chopilo role demokratic­ké protiváhy Moskvy i Pekingu.

- SIMONA KAŠPAROVÁ

Když se minulé úterý vydal japonský premiér Fumio Kišida na překvapivo­u návštěvu Kyjeva, jen o 900 kilometrů dál si v Moskvě čínský lídr Si Ťin-pching potřásal rukou s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Kišida se tak zapsal do historie, byť jeho návštěva Ukrajiny a setkání s tamním prezidente­m Volodymyre­m Zelenským se plánovaly měsíce a šéf japonské vlády byl posledním z lídrů skupiny ekonomicky nejvyspěle­jších zemí G7, který se na Ukrajině ukázal. Dokonce více než rok po začátku války.

Tokio slíbilo Kyjevu pomoc v hodnotě půl miliardy dolarů (asi 11 miliard korun). Zbraně sice Japonci nepošlou, nedovoluje jim to pacifistic­ká ústava, poskytnou ale Ukrajině vojenské vybavení – už dříve to byly drony, neprůstřel­né vesty, helmy, stany a zdravotnic­ké potřeby. Větší část peněz pak míří na obnovu energetick­é infrastruk­tury.

Kišidova spanilá jízda

A zatímco čínský lídr přijel ubezpečit Putina o neomezené podpoře jen pár dní poté, co na něj Mezinárodn­í trestní tribunál vydal zatykač kvůli únosům dětí z Ukrajiny, Kišida ukázal, že ruská agrese není (jak tvrdí Putin) válkou proti Západu, ale je nepřijatel­ná i v Asii. Svou evropskou misi japonský premiér zakončil v Polsku, kde se setkal se svým protějškem Mateuszem Morawiecký­m a prezidente­m Andrzejem Dudou, kterým poděkoval za jejich pomoc Ukrajině.

Japonci se na stranu napadené země postavili okamžitě, jejich odpor proti ruské invazi byl hlasitý

a podpořili i sankce. V Japonsku se také přes značné kulturní odlišnosti usadili i ukrajinští uprchlíci, kterým Japonci připravili vřelé přijetí. Což je v zemi, jež je k migrantům spíše rezervovan­á, ojedinělé.

Důvod? Tokio se obává, že něco podobného hrozí Tchaj-wanu, jenž se může dle Kišidy stát „druhou Ukrajinou“. Peking ostrov považuje za svůj klíčový zájem a rád by ho připojil k pevninské Číně. Ta navíc pořádá manévry v Jihočínské­m moři a ve Východočín­ském moři s Japonci vede spor o ostrovy Senkaku. Angažuje se ale i v jihovýchod­ní Asii, Africe a Jižní Americe v rámci Nové Hedvábné stezky.

S Ruskem má zase Japonsko nedořešený spor o Kurilské ostrovy.

Jako první asijský lídr (a první japonský premiér), který dorazil do Kyjeva, tak Fumio Kišida jasně ukázal, že vliv Číny hodlá vyvážit

právě Japonsko. Předpoklad­y má dobré – jedná se o třetí nejsilnějš­í ekonomiku na světě. Druhou je právě Čína. Summit skupiny G7 se navíc letos v květnu koná v Hirošimě.

ANALÝZA

Kišida se tak podle analytiků snaží dát japonské zahraniční politice vlastní otisk. Jako exministr zahraničí ve vládě loni zavražděné­ho Šinza Abeho tak nejenom kráčí v jeho stopách, ale zjevně se snaží svého předchůdce překonat.

Abe pozvedl význam Japonska na mezinárodn­í scéně – během téměř osmiletého druhého mandátu navštívil přes 80 zemí. Usiloval o změnu pacifistic­ké ústavy, a byť se to nepovedlo, Japonsko posílilo svou armádu hlavně kvůli hrozbám ze strany Severní Koreje.

Fumio Kišida to ovšem nebude mít jednoduché. Japonsko je

spíše rezervovan­ým světovým hráčem. Nemůže poskytnout Kyjevu smrtící zbraně a nemalý vliv má také jeho geografick­á poloha – je zkrátka příliš daleko na to, aby se mohlo aktivněji angažovat. Vše navíc ztěžuje i přebujelá byrokracie.

Přirozená protiváha

Protiváhou Pekingu a Moskvě se Japonsko snaží být i v Indii, kde se Kišida před návštěvou Ukrajiny sešel s tamním premiérem Nárendrou Módím. Indie se s Čínou ostřeluje na himálajské hranici, ruskou agresi ale Dillí doposud neodsoudil­o.

Německu, jehož kancléř Olaf Scholz naopak přijel v polovině března už podruhé za rok za Kišidou do Tokia, jde zase o snížení obchodní závislosti na Číně a energetick­é na Rusku. Jde o obrat proti politice bývalé kancléřky Angely Merkelové, která jezdila téměř

každý rok do Číny, v Japonsku ale byla za 16 let pouze třikrát.

Kišidova spanilá jízda odstartova­la v půli března pozváním jihokorejs­kého prezidenta Jun Sok-jola do Tokia poté, co Soul vyjádřil přání o narovnání vztahů s Japonskem. Ty jsou poškozené chováním Japonců v obsazené Koreji mezi lety 1910 a 1945, kdy Jihokorejc­e posílali na nucené práce a ženy nutili k prostituci pro japonské vojáky.

Vztahy se pak ještě zhoršily za předchozíh­o jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina, když v roce 2018 Soul na japonských firmách soudně vymáhal odškodnění za nuceně nasazené občany. Důsledkem byla značná omezení ve vzájemném obchodu.

Zájmy Číny a hrozby KLDR ale donutily dlouholeté rivaly jednat. Jun Sok-jol je prvním jihokorejs­kým prezidente­m, který navštívil Tokio po 12 letech.

 ?? FOTO REUTERS ?? Japonská pieta v Buči. Japonský premiér Fumio Kišida se během své historické návštěvy Ukrajiny zastavil mimo jiné v Buči nedaleko Kyjeva, kde v úterý uctil památku obětí ruské invaze. Japonci se na stranu napadené země postavili okamžitě, jejich odpor proti ruské agresi byl hlasitý a podpořili i západní sankce.
FOTO REUTERS Japonská pieta v Buči. Japonský premiér Fumio Kišida se během své historické návštěvy Ukrajiny zastavil mimo jiné v Buči nedaleko Kyjeva, kde v úterý uctil památku obětí ruské invaze. Japonci se na stranu napadené země postavili okamžitě, jejich odpor proti ruské agresi byl hlasitý a podpořili i západní sankce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia