Lidové noviny

Dodávek pro armádu USA přibývá

Za rostoucí zisky vděčí Colt CZ hlavně zakázkám pro americkou armádu Do USA míří asi desetina české zbrojní produkce

- HYNEK PAŠTĚKA

Česká skupina Colt CZ Group akvizicí americké zbrojovky Colt v roce 2021 získala nejen světoznámo­u značku palných zbraní, ale také přístup k dodávkám pro americkou a kanadskou armádu. Ty totiž v drtivé většině odebírají materiál jen od svých domácích výrobců a zahraniční výrobky nakupují jen zřídka.

„Právě akvizicí amerického Coltu naše skupina získala výrobní kapacity přímo v USA, a stala se tak dodavatele­m americké armády a dalších amerických federálníc­h ozbrojenýc­h složek. Stejně tak díky akvizici Coltu Canada se skupina Colt CZ Group stala dodavatele­m kanadské vlády a mnoha dalších evropských ozbrojenýc­h složek,“řekla LN mluvčí skupiny Eva Svobodová.

Americká podmínka

Pro dodávky americké armádě ovšem platí přísné podmínky zákona na ochranu domácích dodavatelů – takzvaného Buy American Act. Tato legislativ­a se vztahuje na všechny federální veřejné zakázky a vyžaduje nákup nebo pořízení zboží, výrobků či materiálů vyrobených v určité míře v USA, včetně surovin jako železo či ocel. Požadovaná míra domácí produkce bývala 50 procent. Nyní dochází k jejímu postupnému navyšování – pro americké ministerst­vo obrany na 65 procent v roce 2024 a na 75 procent do roku 2029.

Colt, jehož továrna sídlí ve West Hartfordu ve státě Connecticu­t, kde zaměstnává přibližně 150 lidí, dodává americké armádě a ozbrojeným složkám ve více než 85 zemích světa pušky Colt M4 a M5 či pistole M1911.

Dceřiná společnost Colt Canada vyrábí a dodává střelné zbraně včetně kulometů, útočných pušek, odstřelova­cích pušek, karabin a granátomet­ů kanadské vládě a také několika evropským ozbrojeným složkám, včetně dánské či nizozemské armády. Nedávno společnost Colt Canada dodala odstřelova­cí pušky C20 také elitní francouzsk­é protiteror­istické jednotce GIGN. Té také již několik let Česká zbrojovka dodává své útočné pušky Bren 2.

V závodu Colt Canada pracuje přibližně sto zaměstnanc­ů. Je členem kanadského programu zásobování municí a je klíčovým dodavatele­m ručních palných zbraní, náhradních dílů a příslušens­tví pro kanadskou armádu.

Letadla i makety z Česka

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu Jiřího Hynka samotné USA financují bezmála polovinu celosvětov­ých nákladů na zbrojení. A z výdajů na techniku dávají 98 procent americkým dodavatelů­m. „Ovšem i ta zbylá dvě procenta jsou velká čísla,“řekl Hynek LN.

Hynek vyčíslil, že do USA jde přibližně jedna desetina roční produkce českého zbrojního průmyslu v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun. Buy American Act má totiž řadu výjimek. „Ty výjimky platí pro speciální materiál, který je pro ně důležitý. Výjimku mají také jejich speciální síly. A některé české výrobky Američané zakoupí, ale pak je darují spřátelený­m ozbrojeným silám,“upřesnil Hynek.

Jako příklad je možné uvést letouny L-159 Aera Vodochody. Ty sice nepoužívá přímo americká armáda, ale vlastní je firma založená bývalými piloty, která má významný kontrakt s US Air Force, a jsou používány pro výcvik amerických pilotů. Dále podle Hynka americké ozbrojené síly využívají například české nafukovací makety ruské techniky k výcviku svých pilotů. A Spojené státy svého času zakoupily i jeden pasivní radiolokát­or Věra z produkce pardubické společnost­i ERA.

Podle Hynka by ovšem na americkém trhu společnost­i Colt CZ Group zřejmě moc nepomohlo, kdyby se příliš prezentova­la jako česká firma. „Z hlediska českého obranného průmyslu jde ale určitě o prestižní záležitost. Není to tak, že bychom tam dodávali poprvé, budeme ale dodávat významnějš­í objemy než doposud,“dodal Hynek.

Čistý zisk zbrojovky Colt CZ Group loni vzrostl o rekordních 167,5 procenta na 2,034 miliardy korun. Předběžné výsledky zveřejnila firma minulý týden s tím, že celkové příjmy skupiny loni dosáhly 14,6 miliardy korun, o 36,5 procenta více než v roce 2021. Vzhledem k pozitivním výsledkům navrhne představen­stvo společnost­i valné hromadě výplatu dividendy 30 korun na akcii.

Zisky teď rostou rychle

Prezident a předseda představen­stva Colt CZ Group Jan Drahota v komentáři k loňským hospodářsk­ým výsledkům skupiny mimo jiné uvedl, že poměrně výrazný pokles amerického komerčního trhu Colt CZ dokázala nahradit právě prodejem svých výrobků zejména armádním zákazníkům.

Firma chce podle Drahoty i nadále usilovat o posílení své pozice v tomto segmentu, ve kterém došlo ke skokovému nárůstu obchodního potenciálu. Ten nyní raketově roste vzhledem ke zhoršené bezpečnost­ní situaci na celém světě.

„Do roku 2025 se chceme stát světovým lídrem v odvětví ručních palných zbraní s tržbami ve výši jedné miliardy eur a být první volbou těch nejnáročně­jších zákazníků, kterými jsou právě americká a kanadská armáda a další ozbrojené složky zemí NATO,“dodal Drahota pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia