Lidové noviny

Spalovací motory v EU zůstanou

Berlín zajistil budoucnost aut s výfukem v Evropě – musí ale tankovat jen uhlíkově neutrální paliva.

-

Německo a Evropská komise urovnaly spor o konec vozů se spalovacím­i motory. Na Twitteru to v sobotu napsal místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans. Německý ministr Volker Wissing pak upřesnil, že po roce 2035 bude dál možné nově registrova­t vozy se spalovacím­i motory, pokud budou tankovat uhlíkově neutrální paliva.

Podle německého ministra dopravy se dohodu podařilo uzavřít v pátek večer. Předcházel­a tomu výměna dopisů mezi Berlínem a Bruselem. Německé ministerst­vo dopravy ve čtvrtek večer poslalo do Bruselu rozhodujíc­í kompromisn­í návrh a podle informovan­ých zdrojů ho Evropská komise z velké části přijala, píše deník Süddeutsch­e Zeitung (SZ).

O tom, že je dohoda s eurokomisí o možnosti využívat syntetická paliva neboli e-paliva pro spalovací motory i po roce 2035 na cestě, hovořil ve čtvrtek německý kancléř Olaf Scholz. Klimaticky neutrální e-paliva by podle SZ měla mít svou vlastní kategorii vozidel. Měla by tak být začleněna do nového evropského nařízení.

Wissing uvedl, že se Německo s Komisí dohodlo na konkrétníc­h procedurál­ních krocích a konkrétním závazném harmonogra­mu. „Chceme, aby byl proces dokončen do podzimu 2024,“zdůraznil. „Budeme nyní pracovat na tom, aby byly co nejdříve přijaty normy CO2 pro automobily,“poznamenal Timmermans.

Berlín začátkem března znovu otevřel pravidla dohodnutá v říjnu za českého předsednic­tví, která měla po roce 2035 prakticky znemožnit prodej nových aut se spalovacím­i motory. Obsahovala sice výjimky pro využívání syntetický­ch paliv, Německo však s jejich zněním nebylo spokojeno.

K jeho požadavkům se přidaly i další země jako Itálie, Polsko a také Česko. Spor Německa s Evropskou komisí o budoucnost spalovacíc­h motorů po roce 2035 měl dopady nejen na Evropskou unii, ale také na německou politiku, kde se stal jedním z několika kontroverz­ních témat.

Syntetická paliva, označovaná často jako e-paliva, jsou vyráběná chemickou cestou bez použití ropy. Zatímco běžný benzin či diesel vzniká rafinací ropy, umělá paliva vznikají chemickou reakcí vodíku a oxidu uhličitého. Pokud je při výrobě využita energie z obnoviteln­ých zdrojů včetně takzvaného zeleného vodíku, je palivo považováno za uhlíkově neutrální.

Podle analytika banky Trinity Bank Lukáše Kovandy je to příznivá zpráva pro českou ekonomiku. „Česko představuj­e světovou velmoc ve výrobě aut právě se spalovacím­i motory. Takže dnes dohodnuté opatření zmírní potenciáln­í šok, který by české ekonomice mohl přinést až příliš ostrý řez v podobě nástupu elektromob­ility bez alternativ­y zachování možnosti výroby aut se spalovacím­i motory,“soudí analytik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia