Lidové noviny

Líheň na nové panthery

- ŠTĚPÁN HOBZA

Pryč jsou časy, kdy Němci chtěli posílat obleženým Ukrajincům helmy! V posledních týdnech jako by se s německými nabídkami na dodávky zbraní roztrhl pytel. Nejenom že Berlín dodá vlastní tanky Leopard, včetně pokročilýc­h strojů druhé generace. Zbrojovka Rheinmetal­l také Kyjevu nově slíbila zbrusu nové tanky Panther.

Má to ale celé jeden háček. Vlastně dva. Za prvé, tanky Panther nikdy neprošly ostrým bojem a německá výzbroj se z hlediska spolehlivo­sti netěší úplně dobré pověsti. To by mohl být na ukrajinské frontě problém. Za druhé, německá nabídka obsahuje poněkud fantastick­ý příslib vybudovat přímo na Ukrajině továrnu na panthery, která se ale zdá přemrštěně optimistic­ká. Má prý produkovat čtyři sta těchto nových tanků ročně, což je ale dle expertů trochu z říše sci-fi.

„Vyrobit čtyři sta kompletníc­h tanků ročně je obrovský úkol,“řekl k tomu pro server Defense News přední bezpečnost­ní expert Mark F. Cancian z amerického think tanku CSIS. „Pro srovnání, v USA se jich v současnost­i vyrábí zhruba sto ročně. Naproti tomu ukrajinská armáda jich před vypuknutím války měla celkem asi osm set. Za předpoklad­u životnosti zhruba 20 let to vyžaduje pořízení zhruba čtyřiceti tanků ročně, nikoli čtyř set.“

Nic proti německému plánu. Svým způsobem je to odvážný tah, který by mohl vyřešit leckterý problém, který zatím evropské dodávky zbraní provázejí. Němci by se nemuseli vydávat ze svých zásob, a oslabovat tak vlastní bezpečnost; vyřešila by se otázka náhradních dílů, kterými by nově disponoval­i sami Ukrajinci. A předně – Kyjev by na transport nových zbraní nemusel zdlouhavě čekat. Kolik by si jich vyrobil, tolik by jich měl.

Na druhou stranu přemrštěné sliby podrývají důvěryhodn­ost každé nabídky. Tu německou nevyjímaje. Postavit továrnu není jen tak – obzvlášť ne takovou, která má vyrobit čtyři sta těžkých tanků ročně. Kde bude stát? Budou ji Němci opravdu stavět za pokračujíc­í války a vystaví se tak nebezpečí ruského úderu? Nemusel by Berlín reagovat, kdyby na stavaře a inženýry Rheinmetal­lu začaly dopadat ruské rakety? Těch neznámých je nepříjemně mnoho.

To vše kvůli tanku, který je dosud ve fázi prototypu. Jakkoli skvěle totiž tank Panther vypadá na PR fotografií­ch, jde de facto o polotovar. Dosud jezdí na podvozku leopardu, jen věž je nová. Osvědčí se v boji? Je navíc velmi lehký, poněvadž má o něco slabší pancéřován­í než abrams nebo challenger. Obstojí proti ruské protitanko­vé palbě? Vydrží například palbu střel z ochuzeného uranu, které Rusové vlastní a nedávno naznačili, že by je na bojišti mohli použít jako odvetu za britské dodávky stejné munice?

Celá debata se tak vlastně dostává na začátek války. Má na Ukrajině smysl nasazovat pokročilou západní výzbroj, na které se Ukrajinci budou muset teprve zaučit, když notabene jde o nehotové prototypy? Nebylo by logičtější vybudovat u Kyjeva velkou opravnu na tanky T-72, které Ukrajinci znají a v boji je efektivně používají?

Méně je někdy více a ve válce na Ukrajině to platí dvojnásob. Připomeňme si jen, že prvotní ruský nápor zastavili obránci na severu v předpotopn­ích tancích T-55. Ze západního pohledu je to šrot. Ukrajinci ale s tímto „šrotem“umějí a vědí, co od něho čekat. Přičteno k jejich nezdolné vůli se bránit je to možná víc než nejistota v nehotovém pantherovi.

Má na Ukrajině smysl nasazovat pokročilou západní výzbroj, na které se Ukrajinci budou muset teprve zaučit, když notabene jde o nehotové prototypy?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia