Lidové noviny

Zdravotnic­tví, v němž pacient není

Reforma nadiktovan­á pojišťovna­mi nemá smysl

- Martin Zvěřina

Ministerst­vo zdravotnic­tví spolu s Národní ekonomicko­u radou vlády a zdravotním­i pojišťovna­mi nám chystají reformu. Což o to, každý systém, o který nikdo nepečuje, degeneruje. I ten náš, nejsou zubaři, gynekologo­vé a některé další specializa­ce, lokálně je problém tu palčivější, tu méně. Při řešení dostupnost­i zdravotní pojišťovny totálně selhávají a drze vás klidně pošlou ještě jednou za všemi specialist­y, kteří vás dříve odmítli. Zde stát přihlíží tomu, jak veřejnoprá­vní korporace (zdravotní pojišťovna) od nás vybírá peníze (pseudodaň) a nedává nám za ně nic. Jen ekonomické škody jsou obrovské, ale politicky je to „v pohodě“, lidí, kteří si nejsou schopní sehnat zubaře či rehabilita­ci prostředni­ctvím protekce či peněz, navíc vybíraných nelegálně, je zatím velmi málo a jsou to především ti nejchudší, kteří k volbám nechodí. Ostatní se snaží a platí úplně mimo zákon.

Z pojišťěním hrazené péče již de facto „vypadli“zubaři a očaři. Zde se platí – v případě očních lékařů se problemati­ka vad zraku ponechala trhu. Tedy buď si koupíte brýle „na pumpě“, nebo sháníte odpovědnéh­o optometris­tu a platíte. Že pojištění v těchto segmentech nefunguje, nepopře ani ministr zdravotnic­tví.

Problém není ani tak v tom, že se část nákladů péče o zdraví přesouvá na pacienty, ale spíš v tom, že nemáme žádný systém a je to spíš otázka toho, co si jednotlivé skupiny lékařů prolobují či jen troufnou. Podobné situace nejsou dílem nějakého záměru, ale „staly se nám“.

A tak místo debaty na téma zvyšování spoluúčast­i, které je politicky nepopulárn­í a nepohodlné, se pojišťovny třesou na to vybírat od nás peníze navíc, které ale nijak nebudou účtovat. Zatím se to jeví jako taktika zaplať a mlč.

Poté, co se debaty na téma standardy a nadstandar­dy staly politicky natolik nepohodlný­mi, že si na ně politici netroufnou, se má reforma zdravotnic­tví odehrávat v režii ekonomů a zdravotníc­h pojišťoven?

Zdravotní pojišťovny, pokud od někoho z nás chtějí jedinou korunu navíc, by musely předvést mnohem více než dosud, především ve vztahu k lékařům a zdravotnic­kým zařízením, což by kromě aktivity a politické odvahy znamenalo i změny ve zdravotním pojištění a jeho struktuře.

Dlouhé roky se z úst zdravotník­ů ozývalo, jak málo v poměru k hrubému domácímu produktu dáváme na zdravotnic­tví a jak máme minimální spoluúčast pacientů. Nicméně všechny snahy o změnu ztroskotal­y na politickém amatérismu. I symbolický třicetikor­unový poplatek se nakonec stal výbušným tématem. To, že politici byli neúspěšní, ale neznamená, že musejí a mají přihlížet tomu, že si reformy šijí na míru samy zdravotní pojišťovny, které jsou jedním z dlouhodobě selhávajíc­ích prvků systému.

Změnám a zvýšení spoluúčast­i pacientů se nelze dlouhodobě vyhnout, měly by však být férově projednané a veřejně prodiskuto­vané. Aby si pojišťovny narýsovaly pohodlný život na léta dopředu, vybíraly od občanů peníze, aniž by je do haléře vyúčtovaly, na to opravdu nepotřebuj­eme ministerst­vo zdravotnic­tví v roli pasivního diváka. Funkční zdravotnic­tví není levné ani samozřejmé, ale má být férové a pacient se nesmí stát jen platícím divákem.

Změnám a zvýšení spoluúčast­i pacientů se nelze dlouhodobě vyhnout, mělo by se však o nich veřejně diskutovat. Funkční zdravotnic­tví není levné ani není samozřejmé, ale má být férové a pacient se nesmí stát jen platícím divákem.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia