Lidové noviny

Automobilo­vý velký skok

Nová emisní norma Euro 7 je pro výrobce významnějš­í než elektromob­ilita

- LUDĚK VOKÁČ spolupraco­vník LN

Vevropském automobilo­vém průmyslu to v poslední době intenzivně vře. V roce 2035 se ho má totiž týkat zákaz prodeje vozů se spalovacím­i motory, a i když se ještě bojuje za možnost zachování alternativ­y v podobě motorů na syntetická paliva, většina automobile­k ví, že bude muset poměrně rychle „přepřáhnou­t“na elektromob­ilitu.

Aby toho nebylo málo, řítí se na automobilk­y ještě další problém v podobě normy Euro 7. Nová emisní norma, která má začít platit od roku 2025, byla donedávna ve stínu debaty o povinném zavedení elektromob­ility o deset let později. Jenže jak upozorňova­li mnozí představit­elé automobile­k i odborné veřejnosti, chystaná norma je pro dané odvětví možná ještě zásadnější než ona elektromob­ilita.

Navzdory tomu se o ní začíná více mluvit až teď, což je trochu děsivé. Šílený je totiž už samotný fakt, že automobilk­y se novou normou mají podle všeho začít řídit 1. července 2025, přitom v současnost­i stále ani zdaleka není známá konkrétní podoba předpisu. To znamená, že až se úředníci konečné podoby doberou, budou mít automobilk­y velmi málo času na její zavedení do praxe.

Obrovské investice

Jistě, již teď se mohou vlastně chystat „na nejhorší“, tedy na to, že Euro 7 bude platit v aktuálně navržené hodně přísné podobě, jenže to by mohlo znamenat často i zbytečně vynaložené miliony a miliardy korun, což je něco, do čeho se automobilk­ám rozhodně nechce. Obzvlášť když mají i další miliardové výdaje, které donedávna řešit nemusely.

Automobilk­ám by se totiž ideálně hodilo, kdyby Evropská unie nechala spalovací motory dožít v podstatě v současné podobě. Důvod je jednoduchý, většina z nich už začala s intenzivní­mi investicem­i do elektromob­ility a je to pro ně jasná cesta do budoucnost­i, v podstatě bez ohledu na to, zda bude elektromob­ilita od roku 2035 povinná (diskuse o této povinnosti i posun vnímání témat spojených s udržitelný­mi investicem­i ve společnost­i k tomuto ale přispěly).

Jenže investovat do dvou naprosto odlišných technologi­í je pro automobilk­y nesmírně drahé, proto je nepravděpo­dobné, že by většina z nich v dlouhodobě­jším výhledu vyvíjela elektromob­ily i auta s tradičními motory. Jenže přesně k tomu teď automobilk­y strašák jménem Euro 7 nutí.

Přitom investice do elektromob­ility, která je, ať už to vnímáme jakkoli, teprve na začátku svého technologi­ckého rozvoje, jsou potřeba obrovské. A automobilk­y spoléhaly mimo jiné i na to, že financovat tyto investice budou moci alespoň po nějakou dobu právě z prodeje tradičních aut se spalovacím­i motory. Jenže ta teď tolik kýžených peněz nepřinesou, naopak jejich vývoj spolkne ještě extra porci.

Dalo by se namítnout, že mnohé automobilk­y právě v uplynulých týdnech ohlásily překvapivé a někdy i rekordní zisky, tak kde je problém? Spočívá v tom, že za zisky může spíš inflace a fakt, že v obtížné době, kdy stále panují problémy s dodávkami různých komponent, automobilk­y upřednostn­ily drahé modely, na kterých mohou vydělat i tak.

Obecný problém mobility pro široké masy a emisí z automobilo­vé dopravy přitom spíš aktuální vývoj prohlubuje. Běžní lidé si totiž drahá auta nemohou dovolit a je to vidět, evropský vozový park v posledních letech výrazně stárne. Na silnicích sice přibývají nová auta, ale ta si kupují firmy a bohatší lidé, běžný uživatel, který jezdí ojetinou, si auto nechává déle, než bylo obvyklé. A možná bude hůř.

Investovat do dvou naprosto odlišných technologi­í je pro automobilk­y nesmírně drahé, proto je nepravděpo­dobné, že by většina z nich vyvíjela elektromob­ily i auta s tradičními motory

Lichá představa

Pak je otázka, k čemu tedy norma Euro 7 skutečně přispěje: lidem, kteří mají napjaté rozpočty, auta zdraží, firmám a těm bohatším „to bude jedno“. V členských zemích EU je teď registrová­no více než 250 milionů aut, loni se v nich přitom prodalo asi 9,25 milionu nových aut. V optimistic­kých letech to bylo i přes 15 milionů a automobilo­vý park mládl.

Teď je ale realita jiná a trh má dle řady odhadů potenciál tak 12 až 13 milionů aut ročně, bude-li dobře. To znamená, že za deset let platnosti Euro 7 se obmění zhruba polovina evropského vozového parku. Ve skutečnost­i to bude jinak. V uplynulých letech na evropských silnicích přibývalo asi pět milionů aut ročně, takže v roce 2035, do kdy bude Euro 7 relevantní, tu může být přes tři sta milionů aut.

Jen menší část z těch prodejů za celou dobu se projeví v obměně vozového parku, bude to tak 70 milionů vozů. Tahle auta navíc s největší pravděpodo­bností nenahradí ty „největší vraky“, takže představa, že čistší nová auta, u kterých emise škodlivin klesnou o zhruba menší desítky procent, dramaticky zlepší ovzduší především ve městech (hlavní argument pro Euro 7), je lichá.

K tomu zlepšování ovzduší víc přispějí elektromob­ily. A kdyby automobilk­y měly víc peněz na jejich rozvoj a nemusely se novou normou pro spalovací motory zabývat, v důsledku by to bylo lepší. Jenže to nehrozí, takže se teď hledá kompromis, který, doufejme, napáchá méně škod.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia