Lidové noviny

Nová železniční trať je proti Green Dealu

Ad LN 21. 3.: Kudy na letiště? Proč ne z hlavního nádraží

- Martin Kubík, Praha

Evropská unie prosazuje Green Deal a současně podporuje rozvoj letecké dopravy, která nejvíce ničí ovzduší – jedno letící letadlo je to samé jako 1200 jedoucích automobilů. Místo omezování letecké dopravy plánuje její neustálý rozvoj. Týká se toho i nová železniční trať na letiště, která se 30 let od rozhodnutí začala stavět mezi Bubny a Stromovkou.

První výsledek výstavby je opět proti duchu Green Dealu, již byly vykáceny tisíce vzrostlých stromů podél původní Buštěhrads­ké dráhy. Přestavba tratě poškodí Stromovku vykácením dalších stromů. Ještě mám v paměti, jak v roce 1988 protestova­ly České děti proti zrušení Buštěhrads­ké dráhy ve Stromovce a její náhradě magistrálo­u. Komunisté se demonstrac­í báli, a proto raději některé věci odvolali. Demokracie se nebojí žádných demonstrac­í, čeká, až se lidi vyřvou a otráveně a rezignovan­ě odejdou domů. Demokratic­ká vláda na jakékoli úrovni pak rozhodne o čemkoliv.

V roce 1985 až 1988 probíhala rekonstruk­ce tratě přes Pražský Semmering, byly tam zřízeny nové výhybny, aby při výluce ve Stromovce mohly jezdit vlaky odklonem. A nyní?

Zázemí Semmeringu, nádraží Smíchov, severní nástupiště, se od dubna ruší a předává developero­vi, právě v době výluky ve Stromovce. Odklon vlaků není přes Semmering možný, protože developer získal vše, i kolej k druhému mostu, která vede přímo ze železniční­ho mostu.

Ten kvůli 50 letům neudržován­í padá, v důsledku čehož je jeho kapacita omezená. Přitom lidé kolem inženýra Šípa by chtěli již tak podtunelov­anou Prahu podtunelov­at i železničně. To je utopie na dalších dvě stě let. Asi to tak však dopadne.

Vlak zatím na letiště nedojel a možná nikdy nedojede. Leda tunelem, ale to tam mohlo vést metro. Buštěhrads­kou trať stačilo modernizov­at, zrušit úrovňové přejezdy, zvýšit počet výhybek, a tím rychlost na zhruba 110 kilometrů za hodinu, což by úplně stačilo. Ale bylo by to asi příliš levné…

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia