Lidové noviny

Dotace vězeňský systém v USA nespasí

Vězni ve Spojených státech amerických ztrácejí řadu občanských práv, z nichž snad nejvýrazně­jší je ztráta práva volebního

- PAVEL SZOBI historik, Institut mezinárodn­ích studií FSV UK

Když před časem prezident Joe Biden prosadil velký projekt finanční pomoci ARPA (American Rescue Plan – Americký záchranný plán), který měl pomoci americkým podnikatel­ům a jednotlivý­m státům Unie bojovat s následky koronaviro­vé pandemie, regionální vlády se chopily příležitos­ti využít peníze na různé, někdy rozporupln­é projekty.

Kuriózní je například dotace 12,5 milionu dolarů z programu Destinatio­n Iowa, což je stamiliono­vý grantový program na projekty, jež mají zviditelni­t stát Iowa a podpořit cestovní ruch. Guvernérka Kim Reynoldsov­á vytvořila tento program z prostředků ARPA, z čehož Iowa získala až 4,5 miliardy dolarů.

Zmíněná dotace na 12,5 milionu dolarů padla na obnovu a rozšíření baseballov­ého hřiště „Field of Dreams“, známého zejména ze stejnojmen­ného filmu z roku 1989 s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Český čtenář se nad touto investicí může pozastavit jako nad místní anekdotou. Otázkou ale je, jak vnímat další investice, které jsou z fondů ARPA financován­y.

V celé zemi se totiž finance z plánu ARPA, ale také z dřívějšího projektu CARES (The Coronaviru­s Aid, Relief, and Economic Security Act – zákon o podpoře, pomoci a hospodářsk­é bezpečnost­i v souvislost­i s koronavire­m) využily v nejméně 20 okresech v 18 státech na budování nové vězeňské infrastruk­tury. Například ve státě Alabama rozhodli zákonodárc­i v rámci řešení přelidnění místních věznic o výstavbě nového komplexu ve výši 1,3 miliardy dolarů, přičemž 400 milionů bude dotováno z prostředků ARPA, což činí téměř 20 procent federálníc­h finančních prostředků na pomoc Alabamě při koronaviro­vé pandemii.

Spíše bezpečnost společnost­i

Místo stavby nových věznic by se však USA měly zamyslet nad systémem, který vytvořily pro bezpečnost své společnost­i. Nedávno byl Lamar Johnson, afroameric­ký obyvatel St. Louis, osvobozen po 28 letech protiprávn­ého odnětí svobody za vraždu, již nespáchal.

Dnes 50letý muž byl odsouzen za vraždu z roku 1994, nikdy neviděl vyrůstat své děti a nejlepší léta strávil za mřížemi s nálepkou vraha. Až po vleklých potížích vzhledem k omezením zákonů ve státě Missouri bylo Lamarovi umožněno soudní stání, v jehož rámci byly předneseny nové důkazy, které vedly k osvobození obviněného. Lamarův příběh je emotivní, je však pouze špičkou ledovce, jenž symbolizuj­e problémy amerického justičního a vězeňského systému.

Vězni ve Spojených státech amerických ztrácejí řadu občanských práv, z nichž snad nejvýrazně­jší je ztráta práva volebního. Přestože jsou právoplatn­ě zapsáni jako obyvatelé komunity, v jejichž hranicích se věznice nachází, nemají nárok na rozhodován­í v lokálních, státních ani federálníc­h volbách.

Velký problém představuj­e také osud zatčených Američanů ze sociálně slabých komunit. Zatímco lidé ze střední třídy nemají problém zaplatit vysoké kauce s cílem „vykoupit“se z vězení, tisíce chudých Američanů, kteří nemají na kauci, zůstávají za mřížemi a často jen proto, že neměli dost peněz na zaplacení přejezdu na červenou. Pojem svoboda najednou získává zcela jinou příchuť…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia