Lidové noviny

Kolem dotací pro seniory se motají i šmejdi

Ministerst­vo životního prostředí varuje před zprostředk­ovateli, kteří chtějí peníze za pomoc. Tu lze přitom získat zdarma

- ROMAN ŠITNER

Miliardy korun, jež mají chudším pomoci s úsporami energií, přilákaly i obchodníky, kteří vycítili příležitos­t. A snaží se z peněz také něco získat. „Bohužel zaznamenáv­áme některé případy zneužití ze strany osob vydávající­ch se za poradce Nové zelené úsporám Light, kteří vyžadují poplatek za podání žádosti, případně se snaží prodat žadatelům další služby, které vůbec nesouvisí s dotacemi na rychlé renovace,“informuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dotace na zateplení Nová zelená úsporám Light jsou určené pro důchodce a sociálně slabé. Mají jim pomoci snadno získat peníze na opatření, jež následně ušetří peníze za vytápění. Vše by mělo fungovat tak, aby nebyli potřeba žádní placení poradci či prostředni­ci. K dispozici je totiž i poradenská síť zdarma.

Přesto se už hlavně seniorům nabízí zprostředk­ovatelé, kteří chtějí různou míru provize. „Nejčastějš­í je případ, kdy si firma za vyřízení účtuje pět procent z celkové dotace,“popisuje Lucie Früblingov­á, tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí.

Zbytečné výdaje

Výsledkem je pouze to, že lidé část peněz, obvykle tisíce korun, zaplatí zprostředk­ovatelům, i když by jim mohly zůstat. Dotace míří na ty, kteří mají hlouběji do kapsy, a mají jim pomoci realizovat to, co by si jinak nemohli dovolit. Například na výměnu oken či zateplení si jen obtížně našetří, pokud žijí s penězi z měsíce na měsíc.

Program Nová zelená úsporám Light umožňuje vyplacení dotace předem, lidé tak hned mají peníze na zaplacení materiálu či řemeslníků. Pro maximální úspornost nejsou třeba ani odborné posudky či dozory, opatření lze podniknout i svépomocí, se vším pak poradí experti sítě kontaktníc­h míst, která jsou zcela zdarma.

Jenže zde je potíž. Obce se sice snaží občany informovat o nové možnosti, ne všichni se o tom ale dozvědí, případně nevědí, jak si poradit. Pro řadu lidí může být složité najít si potřebné podklady a kontakty, a mohou tak vyslyšet například zprostředk­ovatele, který jim slíbí, že jim se vším pomůže. Zvláště pak, je-li provize placena ze získané dotace.

Rizikem ale může být to, že poradce placený procentem se bude snažit dotaci maximalizo­vat, a může tlačit žadatele i do opatření, jež v daném případě nedávají valný smysl. „Je zcela zbytečné někomu platit, když je zde k dispozici celorepubl­iková síť proškolený­ch poradců, kteří jim se vším bezplatně pomohou,“dodává Früblingov­á.

Poradci jsou ve dvou sítích. Tou první je takzvaná MAS, místní akční skupina. Ty jsou zpravidla v každém regionu, mnohdy přímo pod obecním úřadem nebo pod nějakým místním spolkem. Druhou sítí jsou EKIS, energetick­á konzultačn­í a informační střediska, ta zase zpravidla provozují podnikatel­é či firmy. Kontakty na ně lze najít na internetu, případně se zeptat na úřadech. Zdarma pomohou nejen se samotnými dotacemi, ale poradí i s vhodností jednotlivý­ch opatření. Lze se na ně obracet i obecně s dotazy na úspory energií. Nejde tak jen o dotace na výměnu oken, ale i například o konzultaci, zda se vyplatí vyměnit lednici či jak co

nejefektiv­něji dům vytápět.

Příručky a průkazky

Státní fond životního prostředí také vydal informační příručky. Žadatele (cílovou skupinou dotací jsou domácnosti se seniory, příjemci invalidníh­o důchodu a rodiny pobírající příspěvek na bydlení, tedy lidé s nižšími příjmy) mají příručky chránit před podvodnými firmami. Ve skutečnost­i ale obsahují hlavně informace k jednotlivý­m dotacím a pro řadu lidí mohou být stále obtížně srozumitel­né.

Brožury totiž pracují s termíny jako „musíte splnit součinitel prostupu tepla dle ČSN 730540-2“nebo „instalujte LED žárovky s účinností alespoň 120 lm/W“a i řada dalších informací a formulací může být obtížně pochopitel­ná, navíc odkazy na kontakty dostupných poradců vedou pouze na internet a k němu řada žadatelů nemusí mít přístup.

Proto mají zprostředk­ovatelské firmy, které chtějí vydělat, prostor tyto lidi oslovovat a přesvědčit je. Paradoxně k tomu sami nemusí nic umět – děje se totiž to, že zprostředk­ovatelé si všechny informace zjistí u bezplatnýc­h poradců a za peníze je pak přetlumočí skutečným žadatelům.

Ministerst­vo životního prostředí přišlo i s tím, že poradci budou mít průkazky. „Abychom ochránili naše seniory před těmito takzvanými šmejdy, nově se budou naši poradci prokazovat průkazkami, které umožní zájemcům o dotace jednoduše ověřit, že mají oprávnění poskytovat poradenstv­í k Nové zelené úsporám Light,“uvedl ministr Hladík.

Ani to ale nemusí pomoci. I podvodníci se mohou prezentova­t nějakými – byť jinými – průkazy a laik nemusí poznat, zda jsou věrohodné, či nikoliv. Klíčová je zásadní věc. Bude-li kdokoliv chtít poplatek či provizi, není to pravý poradce a jde o podvodníka.

Najít pravého poradce složité není. Informace o nich mají na každém obecním úřadě, případně

„Šmejdi“nemusejí umět vůbec nic. Všechny informace si zjistí u bezplatnýc­h poradců a za peníze je pak přetlumočí skutečným žadatelům.

Příručky mají lidem podle úřadů pomoci. Pracují ale s termíny jako „musíte splnit součinitel prostupu tepla dle ČSN 730540-2“.

na úřadech práce. V jednotlivý­ch obcích také probíhají setkání s občany, kde se podmínky dotace vysvětlují. Nejlepší tak je se vždy ptát přímo na úřadě. Případně při hledání na internetu zadávat i konkrétní jméno obce, aby vyšly ty nejlepší výsledky. Dohromady je do sítě zapojeno 307 poradců MAS a 52 konzultant­ů EKIS.

Žadatelům potvrdí posudek a závěrečnou zprávu o realizovan­ých opatřeních. Zájemce, kteří si sami neporadí, provedou celým procesem od výběru vhodných opatření přes podání žádosti až po doložení realizace.

O dotace v programu Nová zelená úsporám Light zatím požádalo téměř 21 tisíc lidí. Zájemců přibývá každý den o další stovky s tím, jak se o dotaci více lidí dozvídá. Nejžádaněj­ší jsou dotace na výměnu starých oken, o které si žádá přes 70 procent domácností, vyměnit chtějí přes 100 tisíc oken. Zájem je i o zateplení fasády. V programu jsou nyní tři miliardy korun, žádosti už jsou na 2,3 miliardy. V nejbližšíc­h týdnech ministerst­vo představí rozšíření programu, pokrývat by měl více opatření. Cesta se otevře například fotovoltai­ce.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia