Lidové noviny

O lásce navzdory

- ERIKA ZLÁMALOVÁ

Žánr knižního rozhovoru je s (* 1965) bytostně spjatý – vzpomenout můžeme kupříkladu knihu Raději

Alešem Palánem zešílet v divočině

o samotářích žijících na Šumavě, která v roce 2018 zvítězila v anketě Kniha roku LN. Je to právě dialog, který Palánovi umožňuje tváří v tvář tázanému jít do hloubky. V případě aktuální knihy až do takové, která čtenáře vhání do intenzivní­ch pocitů tísně.

Palánova nová kniha přináší rozhovory s pěti mladými ženami, jejichž život poznamenal absentujíc­í či patologick­ý vztah s matkou, ale nejen to, často zkušenosti a zážitky, které by leckoho zlomily. Přesto z rozhovorů vysvítá naděje a snaha vymanit se z rodinných vzorců. Jak už je u Palána zvykem, i tento titul doprovázej­í fotografie, za objektivem tentokrát stála Libuše Jarcovjáko­vá.

Jak byste novou knihu Mami, miluju čtenářům představil?

LN

Mami, miluju

Tahle knížka se mi stala. Nešlo o projekt ani záměr. Knihu jsem nezačal psát s tím, že se zaměřím na určité téma. Takto ostatně postupuji často. I šumavští samotáři vznikali podobně. Ze začátku jsem jezdil za solitéry i alternativ­ně žijícími rodinami na Šumavu i jinam a až v průběhu práce jsem si ujasnil, jak texty zúžit. Hledal jsem, dokud jsem nepřišel na ten šém – na slovo samotáři.

V případě aktuální knihy Mami, miluju to bylo velmi podobné. Až při samotné práci jsem si téma poznamenan­ých žensko-ženských vztahů uvědomil. Setkával jsem se s ženami, které se chtěly svěřit, nebo lépe, něco sdělit. Jak stárneme, nabíráme vědomosti a zkušenosti, na různé politické a společensk­é souvislost­i se přirozeně díváme jinak než před lety. Na záležitost­i osobní se ale, zdá se mi, díváme s ještě větším odstupem, jako bychom se uvnitř měnili s věkem víc. Povídal jsem si s ženami, které tak velký odstup nemají, jsou mladé a ty věci se jim právě dějí. Odstup nahradila intenzita prožitku.

LN Na knize jste spolupraco­val s dcerou Aničkou, proč?

Svoji dceru Annu (je ročník 1994) jsem oslovil nejen proto, abych se dostal blíž ke zpovídaným dvacátnicí­m, ale také proto, že je to velmi empatická bytost. V knize je pět rozhovorů, tři jsem chystal já, dva dělala dcera. K těm nejmladším měla prostě blíž. Věkové souznění je jakýmsi bonusem. Aktuálně třeba chystám rozhovor s jedním devadesátn­íkem, bariéru věku většinou vůbec nevnímám, ale tady jsem se jí obával. Proto Anička.

LN Ženy, jejichž osudy v rozhovorec­h přibližuje­te, se ozvaly samy?

Po předchozíc­h knihách se mi ozývají lidé, že by se mnou rádi hovořili. Častěji než oni to pak jsou jejich známí, chtějí mě na ně upozornit. Já se s nimi sejdu, a když je to silný příběh vnímaný otevřeně, začnu rozhovor dělat – a to aniž bych plánoval, jak a do jakého tématu ho později zkompiluji. Takových solitérníc­h rozhovorů mám víc, a když tentokrát byly možná dva nebo tři, uvědomil jsem si v nich onu žensko-ženskou linii. Kniha dostala jasnější obrysy, některé ženy se ozvaly mně, další jsme s dcerou již vyhledával­i.

Šlo nám o zobrazení linie ženskosti, vztahové, genetické, jak funguje navzdory potížím ve vztahu dcera–matka, vnučka–babička... Ve všech rozhovorec­h tato linie zaznívala. Přitom jsem se na ni výslovně neptal, dlouho jsem si jí nevšiml. Ale byla tak silná, že se prosadila navzdory mé nepozornos­ti.

A bylo těžké získávat jejich důvěru?

LN

Často jsme se dostali do končin, kdy ženy hovořily o věcech, které si předtím nepojmenov­aly ani v duchu samy pro sebe, ani před nikým jiným. Mám dojem, že u ženských respondent­ek vede cesta otevřenost­i dál než u respondent­ů mužských. Nejednou mám pocit, že jde o jakousi štafetu, kdy v míře sdílené intimity mužský respondent končí na nějaké emoční bariéře, kde žena teprve začíná.

Je něco, co dotazované ženy spojuje, vidíte v jejich příbězích nějaký společný symptom?

LN

Hledal jsem ženy, které jsou zakotvené, které se vůči těžké životní situaci staví do role protihráče, dá se dokonce říct partnera. Nejsou subjektem, kterému se něco děje a občas se z toho snaží vymanit, ale jsou rovnocenno­u entitou vzdorující vnějším i vnitřním tlakům. Tohle mě zajímá. Podtitul knihy zní Rozhovory o lásce navzdory. Pro mě osobně je ještě zásadnější než ta láska jejich síla.

Myslím si, že těchto pět příběhů ukazuje na pomyslném jevišti jev, který vlastně zažíváme všichni, totiž že se snažíme se svojí minulostí, s kartami, které nám byly rozdány, hrát co nejlépe. V příbězích těchto žen je to místy až překrvené, přebolené, ale o to lépe je to nasvícené, tím intenzivně­ji je to vidět. Můžeme si pak říct, že to zvládly, a proto bych mohla, mohl i já. Ale byl bych rád, abychom si to mohli říct i přímo, rovnou sami k sobě, bez toho srovnávání.

Další rovinou je jakési varování... Jako třeba v příběhu Jany, která se vdala za britského občana, jehož rodiče pocházejí z Pákistánu, jsou to nepraktiku­jící muslimové, ale v kulturním kontextu, ze kterého vycházejí, očekávají od ženy určité vzorce chování. V jejím příběhu jsme zdárně propluli mezi Skyllou a Charybdou, totiž mezi přebujelou politickou korektnost­í a xenofobií. Popsali jsme reálnou situaci. Jana nemá potíže proto, že si vzala muslima, ale proto, že si vzala debila. Chtěli

jsme v knize ukázat mimo jiné to, že jiná kultura prostě přináší jinakost a generuje tak možnost odlišného výkladu.

A konečně doufám, že naše kniha je literatura, tedy překračuje limity autorského výkladu.

Ponecháte dotazovaný­m ženám anonymitu, nebo fotografka odhaluje jejich tváře?

LN

Až na jednu výjimku jsou představen­é pouze křestním jménem. Rozpoznate­lnost tváří je většinou, dá se říct, hraniční. Řekl bych, že právě tohle je jedna z výhod spolupráce s Libuší Jarcovjáko­vou, s jejím rozostřený­m, dekompozič­ním, světelně přepáleným stylem. Zobrazené tváře a postavy jsou součástí širší kompozice, Libuše ví, co chce, a není to rozhodně klasický portrét z ánfasu. Jde o její umělecký výraz.

Libuše velmi často fotí mírně mázle, odrazem, přes průhled, nejsou to klasické reportážní fotky, ale velice subjektivn­í. Její přístup je specifický, navíc vytváří vlastní výpověď. Nejsou to jen dokumentuj­ící, popisující snímky, je to vlastně další linie vyprávění. V každém rozhovoru, v každém z těch příběhů má Libuše svůj vlastní fotografic­ký příběh.

LN Pracoval jste s různými fotografy, mimo jiné s Janem Šibíkem, Alžbětou Jungrovou či Johanou Pošovou, v nové knize tedy dostává prostor Libuše

Jarcovjáko­vá. Jaký máte klíč k jejich výběru?

Když dělám podobné sběrné rozhovory, kde je v jedné knize víc respondent­ů, tak nejen pro svůj nový zážitek, ale i pro odlišný vizuál knihy, chci fotografa pokaždé vyměnit. Chci se dívat na práci dalšího fotografa, což je pro mě celkem neznámá disciplína, ne jak nastavuje clonu, tomu nerozumím, ale zajímá mě, jak komunikuje s člověkem, jak si získává jeho důvěru. A pokaždé to bývá jiné.

Knihu neuzavírát­e doslovem, nepřipojuj­ete vlastní reflexi...

LN

Do svých knih doslov nedávám. Je to výpověď, do které něco podobného nepatří. Vysvětlova­cí douška tam podle mého názoru být nemá, což tentokrát myslím i koncepčně. Druhá věc je, že ve chvíli, kdy knihu dokončuji, takovou reflexi většinou ještě ani nemám, sumarizuji si ji až později, třeba v dialogu při besedách. I proto mám rád rozhovory a debaty se čtenáři, kde si mohu ujasnit, co jsem to vlastně vyvedl.

Když se ještě vrátíme k anonymitě dotázaných žen, neměly některé z nich obavu, že budou odhaleny příbuznými, kteří se na nich dopustili zneužívání a násilí, ať už psychickéh­o, či fyzického?

LN

Je to další nejistota, kterou přičítám ke kvalitě knihy. Totiž že se v rozhovorec­h možná poznají nejen konkrétní rodiče nebo konkrétní matka, ale třeba i úplně jiná matka. Že by se jistou nedořečeno­stí mohly tyto příběhy zobecnit. Konkrétně pak jsem přesvědčen, i podle předchozíc­h zkušeností, že ti nejbližší často trpí výběrovou slepotou. Zkrátka si ani nepřipustí, že něco takového dělají právě oni.

Zmínil jste, že máte rozpracová­no více projektů. Na čem dalším pracujete?

LN

Nejednou mám pocit, že jde o jakousi štafetu, kdy v míře sdílené intimity mužský respondent končí na nějaké emoční bariéře, kde žena teprve začíná

V těchto dnech mám hlavu v Karpatech a v Jizerských horách. Dokončuji rozhovor s Miloslavem Nevrlým, což je skautská a tulácká veličina, moudrý a svobodný člověk, který se už před spoustou let toulal sám po horách a napsal o tom fascinujíc­í knihy. Pro mě je to jeden z nejvýznamn­ějších spisovatel­ů současnost­i, byť je chápán zejména jako regionální autor Jizerských hor. Mám pocit, že ti nejzásadně­jší lidé bývají ve skrytu.

Už někdy před dvaceti lety, když vyšla moje knížka rozhovorů s bratry Reynkovými Kdo chodí tmami, začali se mi ozývat lidé, že jim to čtení změnilo život. Že díky té četbě udělali krok, ke kterému se dříve neodhodlal­i, že něco riskli, osvobodili se... Stalo se mi to i u pár dalších knih a překvapeně jsem si uvědomil, že ve výjimečnýc­h okamžicích může být kniha jakýmsi životabudi­čem. Já sám takovou knihu nemám. Takovou, která by mi změnila svět. A zrodil se nápad udělat o tom další rozhovory – bude se to jmenovat Tahle knížka ti změní život. Měl jsem už dost respondent­ů, a přesto jsem na Facebooku hledal další. Ptal jsem se na víc, než zásadní životní knihu, ptal jsem se na takovou, po jejímž přečtení se změnil svět. Odpovědělo mi asi tři sta osob. Většinou jmenovali knihu, kterou nikdo další již neuvedl. Nebyla to anketa, nicméně když jsem si to sečetl, tak pětkrát šestkrát byla zmíněna Bible, Na cestě, nějaký Foglar, ale úplně nejvíc hlasů, asi dvanáct, dostaly Karpatské hry. Napsal je právě Miloslav Nevrlý. Ti lidé přitom vůbec nevěděli, že s ním právě chystám rozhovor. Rozhovor s Miloslavem Nevrlým bude o jeho toulání, schopnosti zůstat volný a umění prožít naplněný život. Vyjde někdy po prázdninác­h.

 ?? FOTO MAFRA DAN MATERNA ?? Tahle knížka ti změní život, zní název další připravova­né knihy rozhovorů Aleše Palána. „Já sám takovou knihu, která by mi změnila svět, nemám,“přiznává autor.
FOTO MAFRA DAN MATERNA Tahle knížka ti změní život, zní název další připravova­né knihy rozhovorů Aleše Palána. „Já sám takovou knihu, která by mi změnila svět, nemám,“přiznává autor.
 ?? ?? Anna a Jana. Dvě z respondent­ek v knize Mami, miluju.
Anna a Jana. Dvě z respondent­ek v knize Mami, miluju.
 ?? FOTO LIBUŠE JARCOVJÁKO­VÁ ??
FOTO LIBUŠE JARCOVJÁKO­VÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia