Lidové noviny

Rusové za branami

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Vprogramu probíhajíc­ího festivalu Jeden svět má letos Ukrajina svou vlastní kategorii, dva snímky z této sekce se zároveň účastní mezinárodn­í soutěže. A ukrajinské­mu vzdoru proti ruské invazi se věnoval i zahajovací film přehlídky Překonat temnotu. Tedy dost příležitos­tí nahlédnout za horizont běžných zpráv nebo případně jen jejich titulků, které o Ukrajině pravidelně čteme. Dokumentár­ní filmy o životě ve stínu setrvalé, jen čím dál brutálnějš­í ruské hrozby nenabízejí příjemný pohled, ale není to ani pouhé zdrcující svědectví o zkáze. A také to není jen povzbudivá oslava hrdinů, i když pro tu se pochopitel­ně najde dost prostoru.

Snímky z Jednoho světa umožňují přiblížit se pochopení toho, co se na Ukrajině dělo a děje a co skutečně prožívají lidé v oblastech přímo či nepřímo zasažených válkou. Velmi intenzivně z této kolekce filmů například vystupuje mrazivá pravda, že ničivá válka na východě Ukrajiny začala už v roce 2014, jen to ještě okolní svět nechtěl naplno pojmenovat a řešit. Obyvatelé postiženýc­h území však nemohli pochybovat, že žijí na frontové linii – tak jako protagonis­té snímku Nevyhasnem­e, mladí lidé, kteří během dospívání nepoznali jinou realitu než válečné provizoriu­m se všudypříto­mnou ozvěnou střelby a výbuchů.

Města a vesnice, do nichž se zakusuje válečná zkáza, se často neliší od těch středoevro­pských, i to je důležité vidět, abychom si nepřipadal­i příliš vzdálení a za větrem – vůbec přitom nezaškodí vzpomenout si, že Rusy ovládané impérium, po jehož obnově touží Vladimir Putin a jeho (kdo ví, jak přesně početní) přívrženci, považovalo za své teritorium i Varšavu, Budapešť či Prahu.

To momentálně naštěstí není aktuální, možná ale jen právě proto, že se Ukrajina nepodvolil­a a vzdoruje. Dokumenty o jejím boji jsou důležité také proto, že znovu zpřítomňuj­í atmosféru z loňského roku, kdy svět jasně vnímal a cítil, jak absurdní, zločinný a neodpustit­elný je ruský vpád a jak je nutné použít každý prostředek k jeho zastavení, mimo jiné i dávat Rusům na všech úrovních najevo, že to, co jejich stát provádí, je nepřípustn­é. Ten pocit jako by se v různých oblastech, od sportovní politiky po byznys, začínal zamlžovat – vzpomeňme třeba na nedávnou kauzu populárníh­o řetězce hypermarke­tů, který chtěl své české zaměstnanc­e vyslat na družební cestu do Ruska. Co takhle raději podniková návštěva Jednoho světa?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia