Lidové noviny

Kdo má na Hradě vliv? Dva „kapitáni“

Vnitropoli­tické a ekonomické poradce schvaluje Tomáš Richter. Petr Kolář si „drží“zahraniční politiku

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Prezident Petr Pavel ladí tým svých poradců. Se dvěma „kapitány“. Jedním z nich je prezidentů­v šéfporadce a podnikatel Tomáš Richter, druhým je vlivný exdiplomat Petr Kolář.

„Panu prezidento­vi jsem doporučil, kdo by dle mého názoru mohl být mezi jeho externími poradci pro zahraniční a bezpečnost­ní politiku. Rozhodnutí, zda je osloví, je na něm. S prezidente­m mluvím. Ví, co si o některých jeho krocích myslím, ale v jiných oborech se neangažuji,“sdělil Kolář LN s tím, že šéfem a koordináto­rem poradců z jiných oborů je právě Richter. Ten se tak stará o vnitropoli­tické a ekonomické otázky, otěže zahraniční politiky ale Kolář nepouští.

Personální obsazení poradního sboru je nicméně v mlze, stejně jako formální „ukotvení“poradců, tedy zda budou pracovat externě, či interně a za jakou finanční odměnu. „Tým se ještě tvoří, stejně jako podmínky. Dejte nám ještě chvíli času,“řekla LN hradní kancléřka Jana Vohralíkov­á.

Kanceláře bez odposlechů

Jasněji bude v příštích dnech, kdy se Pavlův tým konečně zabydlí na Hradě. Z nedalekého Hrzánského paláce se prezident přestěhova­l včera. Do kanceláře svého předchůdce Miloše Zemana, v níž si bezpečnost­ní experti „posvítili“na případné odposlechy. „Prostory určené pro prezidenta, první dámu a kancléřku již byly zkontrolov­ány a jsou nyní v pořádku,“potvrdila hradní mluvčí Markéta Řeháková.

Kam se usadí prezidento­vi poradci a kolik jich ve finále bude, se teprve řeší. „Mé případné budoucí fungování ve zvažované roli externího poradce musí být doladěno v souladu s předpisy a dobrými mravy a o tom, jakou bude mít eventuálně formu, by měla rozhodnout po dohodě s prezidente­m vedoucí kanceláře. Já se přizpůsobí­m požadavkům, pokud budou odpovídat mým možnostem. Pokud ne, zůstanu ‚jen‘ přítelem, který i když se nachází v podhradí, je po boku, je-li to třeba,“dodal Kolář.

Obdobně se pro LN vyjádřila i Pavlova předvolebn­í rivalka Danuše Nerudová. „Mám zájem o roli poradkyně, hovoříme spolu, ale žádná konkrétní nabídka nepřišla, další společná schůzka nás čeká,“sdělila.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia