Lidové noviny

Ostravská koalice se začíná drolit

-

Ostravská koalice, již tvoří ANO se Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty, přišla o většinu v městském zastupitel­stvu. Důvodem je pokračujíc­í štěpení nejsilnějš­ího politickéh­o klubu a vítěze komunálníc­h voleb, hnutí ANO. Včera ho opustil další člen, zastupitel Maxim Pachomov. Plánuje přejít do nově vzniklého klubu primátora Tomáše Macury (dříve ANO), který byl minulý týden vyloučen ze zastupitel­ského klubu ANO. Koalice tak má v pětapadesá­tičlenném zastupitel­stvu už jen 27 hlasů. Předsedkyn­ě klubu ANO Hana Tichánková řekla, že po zítřku začnou jednání o dalším postupu s koaličními partnery i s opozicí.

První místopředs­eda ANO Karel Havlíček míní, že by bylo logické, aby hnutí jako vítěz voleb bylo nadále ve vedení Ostravy a mělo svého primátora. Současnou prioritou však podle něj není počítat koaliční potenciál, ale jasně ukázat voličům, že pokud dají důvěru lidem z ANO, tak tito politici budou dále jednat v souladu s jejich zájmy.

Nově rozdané karty

Klub zastupitel­ů hnutí ANO minulé úterý vyloučil Macuru a také jeho náměstkyni pro investice Zuzanu Bajgarovou. Oba v prezidents­ké volbě podpořili Petra Pavla na úkor jejich tehdejšího stranickéh­o šéfa Andreje Babiše, poté odešli i z hnutí a následoval­o také vyloučení z klubu městských zastupitel­ů. Klub ANO posléze dobrovolně opustili také náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová a zastupitel­é Robert Čep, Ondřej Němeček a nyní také Pachomov.

„Koaliční projekt padá, rozdávají se znova karty a my určitě začneme vyjednávat taky,“uvedl Macura. Lídr ostravské koalice Spolu Jan Dohnal (ODS) označil zastupitel­stvo za neudržitel­né. „Tak by se dala jedním slovem popsat situace ve městě, kdy hnutí ANO nedodrželo koaliční dohodu již pět měsíců po podpisu,“uvedl Dohnal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia