Lidové noviny

Čaputová: Podpora Kyjevu se vyčerpává

- Čtk

Podpora Ukrajině se vyčerpává materiálně i morálně, na Slovensku možná ještě výrazněji než jinde, upozornila na konferenci o zahraniční politice prezidentk­a Zuzana Čaputová. Slovensko opakovaně pomohlo Kyjevu, který už přes rok čelí invazi Ruska, také dodávkami vojenského materiálu. „Co se týče možné vojenské pomoci, zdroje nejsou nevyčerpat­elné. Neinvestuj­eme-li také do obranného průmyslu, tak se nebudeme moci pohnout dále ani při naší vlastní obraně. Podpora Ukrajině se vyčerpává i z hlediska podpory veřejnosti, na Slovensku patrně nejvíce,“uvedla Čaputová.

Dle ní je většina Slováků i nadále nakloněna přijetí uprchlíků z Ukrajiny, většina si ale rovněž myslí, že jejich život se příchodem běženců zhoršil. „Dezinforma­ce a dezinterpr­etace jsou využívány k tomu, aby snížily veřejnou podporu pro kroky, které jako země děláme. I díky tomu narůstá rozdíl mezi rozhodnutí­mi, které jako stát děláme, a postoji našich občanů,“řekla.

Slovenský premiér Eduard Heger připomněl fenomén ruské propagandy, a to také v souvislost­i s ruskou agresí na Ukrajině. „Slovensko patří na Západ a vždy patřilo, geografick­y, mentálně, ekonomicky,“řekl Heger v projevu na konferenci.

Čaputová uvedla, že v zemi stoupá riziko ztráty společensk­é podpory pro zahraniční politiku. Budoucnost zahraniční orientace Slovenska se v souvislost­i se zářijovými předčasným­i parlamentn­ími volbami stává podle ní patrně nejdůležit­ějším tématem svého druhu od druhé poloviny 90. let, kdy země na rozdíl od svých sousedů vypadla z první vlny rozšiřován­í NATO. Strany nynější proevropsk­é a proatlanti­cké vlády premiéra Hegera by podle průzkumů už neshromážd­ily potřebnou většinu ve sněmovně.

Za důležité Čaputová pokládá setrvale vysvětlová­ní významu pomoci Ukrajině, a to nejen v souvislost­i s obranou hodnot, ale i kvůli bezpečnost­ním a ekonomický­m zájmům Slovenska.

Mezi politiky nepanuje shoda ohledně podpory Ukrajině. Projevilo se to i při nedávném rozhodnutí země předat Ukrajině nevyužívan­é stíhačky MiG-29, což kritizoval­a zejména opozice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia