Lidové noviny

Problém saka se třemi knoflíky

O čem byla řeč, co jedli, ale také co si oblékli, jsou otazníky nad novoročním obědem prezidenta s premiérem. Tato tradiční setkání totiž v minulosti bývala módním debaklem, v němž nechyběly svatební šaty i příliš malá saka. Kdo v etiketě odívání letos us

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Premiér Petr Fiala (ODS) si nad kančí kýtou, kterou mu ve středu naservírov­ali na Pražském hradě, liboval, že spolu s Petrem Pavlem „mají podobný pohled na společensk­ou i mezinárodn­í situaci“. Škoda že se na novoročním obědě neshodli i co do stylu. Prezidenta totiž Lidové noviny nedávno v rubrice Čekstajl vyhlásily jednou z nejstylově­jších osobností loňského roku. Dojem z jeho outfitu, který zvolil ke vstupu do nového roku, ale byl více než rozpačitý.

Celá potíž přitom tkví v saku se třemi knoflíky. Takový střih je samozřejmě běžný, velmi klasický, ale při jeho nošení je třeba být pozorný k zásadním detailům, které Pavlovi zcela unikly. Z jeho obleku se tak rázem stal neforemný pytel. Příliš dlouhé rukávy saka jsou již prezidento­vou klasikou, u saka na tři knoflíky jsou ovšem hrubou chybou.

Délka samotného saka je též extrémní. Pánské sako má totiž končit u kořene palce svého nositele, jak ostatně zcela ukázkově předvedl premiér Petr Fiala.

Diskutabil­ní je také délka Pavlových kalhot a koneckonců i zapnutí knoflíků. U saka se třemi knoflíky je skutečně podle zvyklostí dovoleno zapnutí pouze na prostřední knoflík. Prezidento­vy klopy se ale zvlňují až nad samotnými knoflíky, stylistick­y by proto bylo vhodnější zapnout si i knoflík číslo jedna.

Klaus to nosil lépe

Saka na tři knoflíky rozhodně připomínaj­í prezidents­kou éru Václava Klause, který je ovšem mezi lety 2003 a 2013 skutečně uměl nosit. Pokud chtěl prezident Petr Pavel sáhnout po nějakém retru, mohl zvolit spíše oblek dvouřadý, který je nyní v pánské módě velmi trendovou záležitost­í.

Více než na předkrm z černé čočky byla letos pozornost všech modemanů soustředěn­a na módní volbu druhé dámy. Jana Fialová se loni stala nedopatřen­ím nevěstou, když si oblékla bílé krajkové šaty s nabíranými rukávy.

Letos ubrala a vyšlo to. Bioložka tak na Hrad dorazila v pouzdrovýc­h šedých šatech. Jejich střih a výrazný vzor sice není podle posledních trendů, paní premiérové to ale s decentními perlami, černým psaníčkem a lodičkami slušelo.

Jako ze žurnálu byl rozhodně premiér, který si tak napravil svou reputaci z loňského roku. Na novoroční setkání se Zemanovými v Lánech si totiž v roce 2023 oblékl sako, které přes nabraná vánoční kila dokázal jen tak tak zapnout. Tentokrát byl s cukrovím obezřetný nebo připravený na figuru po svátcích a tmavý oblek mu padl naprosto skvěle. Vše navíc dovedl k dokonalost­i fialovou kravatou a bílým kapesníčke­m.

Kostýmek první dámy do každé skříně

S novoročním outfitem rozhodně neměla potíž ani prezidento­va choť. U příležitos­ti slavnostní­ho oběda si Eva Pavlová nazula šmrncovní stříbrné lodičky a oblékla chanelovsk­ý kostým z dílny Zuzany Lešák Černé, která první dámu naposledy šatila u příležitos­ti státních vyznamenán­í.

Krátké sáčko z modrého buklé se sukní byla chytrá volba vhodná na pestré množství společensk­ých událostí. Zkrátka jeden takový kostýmek se vyplatí mít ve skříni.

Neopečovan­ě ovšem působí účes paní prezidento­vé. Kde je šmrnc vyfoukanéh­o blond účesu, kterým si Eva Pavlová získala pozornost při loňské prezidents­ké inauguraci?

 ?? FOTO ČTK ?? Před rokem. Tehdy se na Pražském hradě sešli manželé Fialovi s Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou. Jana Fialová oblékla nelichotiv­ý model připomínaj­ící svatební šaty.
FOTO ČTK Před rokem. Tehdy se na Pražském hradě sešli manželé Fialovi s Milošem Zemanem a jeho chotí Ivanou. Jana Fialová oblékla nelichotiv­ý model připomínaj­ící svatební šaty.
 ?? FOTO KANCELÁŘ PREZIDENTA REPUBLIKY ?? Téměř jako ze žurnálu. Premiér Petr Fiala (vlevo) s chotí Janou společně s prezidents­kým párem Petrem a Evou Pavlovými při novoročním obědě.
FOTO KANCELÁŘ PREZIDENTA REPUBLIKY Téměř jako ze žurnálu. Premiér Petr Fiala (vlevo) s chotí Janou společně s prezidents­kým párem Petrem a Evou Pavlovými při novoročním obědě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia