Lidové noviny

Hradcem otřásla vražda chlapce

Čtrnáctile­tý hoch zemřel zřejmě kvůli cigaretě. Podle svědků ho ubodal místní narkoman

-

PRAHA / HRADEC KRÁLOVÉ Čtrnáctile­tý chlapec, kterého na nádraží v Hradci Králové ubodal narkoman, patrně zemřel kvůli tomu, že útočníkovi odmítl dát cigaretu. Místní tvrdí, že muž obviněný z vraždy zřejmě trpí schizofren­ií, jde prý o „známou firmu“. Soud muže včera poslal do vazby. „Dal mu šest bodných ran a kluk na konci nástupiště vykrvácel,“řekl bezdomovec, který incident viděl.

„Kluk ležel u kolejí, křičel bolestí tak, že to bylo slyšet sto metrů daleko. Už u něj byli nádražáci a poskytoval­i mu první pomoc,“popsal hrůzný zážitek ze čtvrteční směny strojvedou­cí Jiří, který zrovna odjížděl se soupravou do Týniště nad Orlicí.

„Odmítl mu dát cigaretu,“šušká se mezi místními. Podle informací deníku MF DNES nožem útočil dvaatřicet­iletý muž, místní „známá firma“s přezdívkou Orion a výrazným tetováním v obličeji. Údajně trpí psychickým­i problémy, nejspíše schizofren­ií, a je uživatelem tvrdých drog.

Lidé zapalují svíčky

Celý incident viděl bezdomovec Martin z Chrudimi, který přespává ve vedlejším squatu: „Stalo se to na třetím nástupišti. Orion chtěl po klukovi cigaretu, on ho poslal do p***, tak mu dal šest bodných ran a kluk na konci nástupiště vykrvácel. Ještě teď je to místo a krev zasypaná od hasičů,“uvedl.

Lidé od pátečního rána přicházejí na místo tragédie a zapalují zde svíčky. Zadrženého dvaatřicet­iletého muže policisté včera obvinili z vraždy. „Klademe mu za vinu, že po předchozí hádce napadl kuchyňským nožem čtrnáctile­tého chlapce, který na místě na následky zranění zemřel,“uvedla mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Obviněnému hrozí 15 až 20 let vězení nebo trest výjimečný. Okresní soud v Hradci Králové muže poslal do vazby. K činu se obviněný u soudu nevyjádřil.

„Již v minulosti byl za násilnou trestnou činnost odsouzen. V rejstříku trestů má celkem šest záznamů, z nichž jeden je loupež,“uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Muž se choval nevyzpytat­elně

Místní bezdomovci i zaměstnanc­i hradeckého nádraží se shodují, že Orion je známá postava. Choval se nevyzpytat­elně.

„Většinou všude chodil se svou maminkou, které také několikrát vyhrožoval nožem, bral pervitin a je v důchodu, protože má papíry na hlavu. Policie ho dostala kousek od ubytovny, kde s maminkou žil,“vylíčil bezdomovec Martin.

Vražda se stala ve čtvrtek kolem 17.30 mezi kolejišti mimo nástupní místa, během hodiny zadrželi policisté podezřeléh­o v jeho bydlišti.

„Pátrali jsme i na hradeckém hlavním nádraží, kde byl kvůli tomu od 17.40 do 18.40 přerušený a pak omezený provoz,“řekla Kormošová.

Místní si stěžují na problemati­cké místo

Podle rodiny zavražděné­ho se oběť s vrahem znala. „Nebral tvrdé drogy, kouřil jen trávu, ale myslím, že spolu měli nějaké kšefty, proto se tady mezi kolejemi včera sešli,“řekl Josef D., který přišel na nádraží v pátek ráno zapálit za svého bratrance svíčku.

Hradecké vlakové nádraží je podle místních a dojíždějíc­ích velmi problemati­ckým místem. Bezdomovci a narkomani se tam opíjejí a žebrají.

„Denně tam čekám na MHD z práce domů. Jako fakt mám někdy strach, kdo kolem mě projde. Upřímnou soustrast rodině. Mladý kluk, celý život před sebou. Jen kvůli cigaretě přišel o život,“napsala v jedné z hradeckých facebookov­ých skupin Monika Banoczka Cziroková a dodala, že zná rodinu zavražděné­ho mladíka.

V těsném sousedství nádražních budov, směrem k terminálu hromadné dopravy, se nachází i nejznámějš­í hradecký squat a „hotel“bezdomovců, kterému se přezdívá Holubí dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia