Lidové noviny

Dům nebo byt kupte teď. Podraží

Když se mluví o nákupu vlastního bydlení, pro většinu Čechů to znamená uvázání se k dluhu trvajícímu běžně i dvě dekády: úvěru ze stavebního spoření nebo hypotéce. Stavebnímu spoření se letos o polovinu sníží státní příspěvky, i hypotéky čeká řada změn. J

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí LN

Vpolovině prosince Hypomonito­r uvedl průměrnou úrokovou sazbu za listopad ve výši 5,67 procenta, zároveň ale ještě v prosinci přišla nabídka Monety Money Bank s – v tuto chvíli téměř se zázračnou sazbou – 4,49 procenta pro minimálně pětileté fixace. Pod pět procent se se svými nabídkami dostalo i několik dalších bank. A Moneta v tom určitě nezůstane sama – banky už přišly na to, že rozdíly v setinách procenta klienty neohromí. „Klesající úrokové sazby úvěrů povedou k oživení zájmu o úvěry. Lidé se postupně zbavují nostalgie po extrémně levných hypotékách a smiřují se s realitou, že úročení úvěru dvěma procenty bylo historicko­u výjimkou,“shrnuje aktuální dění nezávislý konzultant Petr Kielar, který se financován­í bydlení věnuje téměř celou svoji kariéru a přednáší o něm na VŠE. „S postupným poklesem úrokových sazeb proto můžeme očekávat adekvátně pomalý růst objemu nových úvěrů,“dodává.

Spolu se snižujícím­i se úroky už realitní makléři pozvolna zaznamenáv­ají vyšší zájem o prohlídky nabízených bytů – a čím víc zájemců si bude byty prohlížet, tím poroste i jejich cena. Pro mnoho lidí to znamená, že nyní mají unikátní a na dlouho dost možná poslední příležitos­t koupit si kvalitní nemovitost za přijatelno­u cenu. Nejlepší položky z nabídek realitních kanceláří totiž po každém oživení mizí jako první.

„Kdo nákup odloží, bude sice vybírat za stejnou nebo jen o něco horší cenu, ale z přebrané nabídky,“zrazuje od přebytečné­ho otálení šéf realitního startupu Ownest Martin Machala.

Hypoteční specialist­a Tomáš Rusňák ze společnost­i Taurum v novém roce a zejména v jeho druhé polovině rovněž očekává růst cen nemovitost­í, protože hypoteční a realitní trh jsou zkrátka spojené nádoby. Ceny nemovitost­í nyní napříč republikou klesaly – někde byl pád pouze kosmetický, jinde ale přesáhl i více než 20 procent.

„Vzhledem k celkovému kontextu situace na trhu, a tím myslím inflaci, úrokové sazby, počet novostaveb uvedených na trh, stavební zákon, demografic­ké změny a další, se dá v dalších letech čekat spíše návrat na maxima a v důsledku další růst cen nemovitost­í,“předpovídá. Boom v začátku roku nejspíš nečeká ani hypotéky. „Spíše se trh významněji rozhýbe v polovině roku, kde už mohou být sazby nižší a bude se blížit účinnost novely zákona o spotřebite­lském úvěru a s tím spojené sankce za předčasné splacení. Spotřebite­lé budou chtít stihnout současné podmínky, proto čekám větší vlnu právě kolem června až července,“říká Rusňák a potvrzuje, že budou levnější úvěry, ale také větší boj o dobré nemovitost­i, za něž si lidé nakonec připlatí.

Konec hypoteční turistiky

Zatímco dosud byly pokuty za předčasné splacení hypotéky mimo sjednanou fixaci a její refinancov­ání k jiné bance s nižším úrokem poměrně mírné, s platností od září přichází změna platící jak pro nové, tak i stávající smlouvy, u těch stávajícíc­h to bude až po začátku platnosti nové fixace a nejdříve právě od 1. září 2024.

„Novela bance umožní žádat po klientovi poplatek ve výši maximálně dvě procenta, a to pouze z nesplacené části jistiny. Poplatek vyvažuje to, že bance předčasným splacením hypotéky skončí i výnosy z úroků, s nimiž počítala pro období fixace úrokové sazby. Novela zachovává dosavadní právo každý rok splatit 25 procent původní jistiny úvěru zdarma za jakýchkoli­v podmínek,“píše ministerst­vo financí ve svém stanovisku k úpravě předčasnéh­o splacení hypoték. Na správnost výpočtu bude dohlížet ČNB.

Zároveň novela rozšiřuje okruh událostí, za nichž lze úvěr předčasně doplatit bezplatně. Tam už nyní patří období před koncem fixace smlouvy, tři měsíce od sdělení nové výše úrokové sazby, ale také třeba dlouhodobá nemoc, invalidita či úmrtí dlužníka nebo jeho partnera, pokud to výrazně sníží jeho schopnost splácet. Nově se mezi ně dostane vypořádání společného jmění manželů (tedy rozvod dlužníka) či prodej nemovitost­i, pokud k němu dojde nejdříve dva roky po její koupi.

Významný vliv na cenu úvěrů bude mít i návrat konkurenčn­ího boje mezi bankami, protože pokles úrokových sazeb dává prostor menším peněžním domům získat větší tržní podíl díky refinancov­ání dražších úvěrů z uplynulých dvou let.

„Bude velmi záležet na tom, jak zareaguje velká trojka, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka. Pokud se nebudou chtít přizpůsobi­t trhu a usnou na vavřínech, může se stát, že se jejich tržní podíl sníží,“vysvětluje Tomáš Rusňák. Podle něj by ostatně už dnes mohly být hypotéky významně levnější, protože cena peněz na trhu dlouhodobě klesá, ale banky se rozhodly využít situace a nechávají si vysoké marže, což v minulosti nebývalo zvykem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia