Lidové noviny

Nulová daň zlevnila jen malou část knih

Obchodníci tvrdí, že zrušení DPH na knihy je ochrání před krachem a zajistí pestřejší nabídku titulů

- LUKÁŠ KARBULKA

Zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na knihy od ledna zlevnilo jen část titulů. Prodejci knih jsou přitom jedni z mála, kteří se dočkali úplného zrušení daně. Přesto nadpolovič­ní část titulů nejspíš zůstane na původních cenách.

Například nakladatel­ství Euromedia, dvojka na trhu, zatím snížilo ceny u 120 titulů vydaných v roce 2023, přičemž ročně vydává zhruba 700 položek. Nakladatel­ství od roku 2018 vlastní i knihkupect­ví Luxor, jež má více než 150 tisíc titulů k prodeji.

„Bude trvat dva roky, než se ceny usadí. Nyní jednorázov­ě očekávám, že zlevní maximálně zhruba třetina produkce. Sám budu v nakladatel­ství Práh o deset procent zlevňovat rovněž zhruba třetinu titulů,“sdělil LN předseda Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů Martin Vopěnka s tím, že zrušení DPH spíš zachrání situaci obchodníků,

kteří se tím vyhnou krachu. Loni totiž podle něj zdražovali v průměru o čtyři procenta, zatímco inflace byla 15 procent. Další

zdražování tak v současnost­i nehrozí.

Zavedení nulové sazby pro knihy, jež je součástí vládních změn, požadovala zejména koaliční TOP 09. „Nulová sazba DPH na knihy neměla mít za cíl pouze levnější knihy na pultech knihkupect­ví. V případě některých nakladatel­ství k tomu skutečně došlo, v jiných se to projevilo alespoň zpomalením tempa zdražování,“vysvětlila LN šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Podle ní šlo především o podporu knižního průmyslu tak, aby bylo možné i nadále vydávat odbornou a náročnější literaturu.

To si od změn slibují i knihkupci. „Mělo by to znamenat vyšší pestrost knih na trhu. Týká se to třeba dětských knih, které jsou náročné na výrobu kvůli barevným obrázkům,“uvedl Vopěnka. Kdyby se sazba nesnížila, bylo by podle něj obtížné vydávat původní českou dětskou literaturu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia