Lidové noviny

Jurečku dobíhá večírek v den střelby

Marian Jurečka je definicí papalášstv­í, měl by okamžitě odstoupit, vyzývá opozice. Důvodem je vánoční večírek ministerst­va práce v den tragické střelby na filozofick­é fakultě. Jurečka se omluvil a řekl, že je připraven zvážit svou rezignaci.

-

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je připraven zvážit rezignaci kvůli vánočnímu večírku pořádaném na ministerst­vu v době tragické střelby na filozofick­é fakultě. Zatímco předseda lidovců se k této myšlence odhodlal až po více než dvou týdnech od události, opoziční politici jej k odchodu vyzývají od provalení informace.

Ministr práce Jurečka včera v České televizi zopakoval svou omluvu a dodal, že nesprávně vyhodnotil situaci a zvolil špatnou komunikaci.

Návrat na večírek

Večírek ministerst­va vyvolal značnou kritiku. Pokračoval v době, kdy byly známy tragické události, při nichž ozbrojený útočník zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Kritické reakce vyvolala i Jurečkova omluva, protože přišla pozdě a uváděl v ní, že by večírek rozpustil dříve, pokud by již o tragických následcích věděl. Členové vlády však měli informace už několik hodin.

„Když zkombinuje­te papalášstv­í a elitářství, je z toho pan ministr Jurečka. V devatenáct hodin věděla celá Evropa, co se stalo. Jak je možné, že to nevěděl člen Bezpečnost­ní rady státu? Nevím, jaký argument k rezignaci by měl ještě zaznít. Pan premiér řekne, že je mu to líto. Mně je líto obětí a jejich rodin. Pana Jurečky mi líto není,“řekl včera na CNN Prima

NEWS předseda stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Problém s komunikací pak Jurečkovi vyčetl předseda SPD Tomio Okamura. „Hlavní problém je to, že se neřekla pravda. To je celé. Marian Jurečka se do toho zamotal. Kdyby na začátku řekl, jak to bylo, už to mohlo být vyřešené,“míní předseda hnutí.

Ministr Jurečka včera znovu zopakoval, že večírek na svém resortu

ukončil ještě před mimořádným jednání vlády. V atriu ministerst­va podle něj zůstala asi třicítka lidí, za kterými se po jednání vrátil. Do současné doby ministr informaci, zda se na večírek vrátil, tajil. Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzo­vá přitom tuto odpověď považuje za důležitou. „Jednoduchá otázka, pane ministře Jurečko. Vrátil jste se oslavovat na vánoční večírek po zasedání

vlády 21. prosince? Jestli odpověď bude znít ‚Ano, vrátil‘, měl byste rezignovat!“vyzývá jej poslankyně.

S výzvou k rezignaci se přidal také předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Ministr Jurečka musí rezignovat. Jeho lží a výmluv ohledně večírku v den střelby už bylo dost. A to ještě připomínám byznys a dotace jeho rodiny v resortu zemědělstv­í,“uvedl na síti X bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Šlachta.

(Tichá) podpora koaličních partnerů

Zastání však našel předseda lidovců v předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS), který už včera uvedl, že odvolání Jurečky nezvažuje. „Kdybych měl pocit, že nemá být vicepremié­rem, tak bych potřebné kroky udělal. Vrhá to ale stín na ministerst­vo a naši vládu, s tím se musí něco udělat,“řekl stručně premiér Fiala.

Předsedové koaličních stran se rozhodli tuto situaci nekomentov­at. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda hnutí STAN Vít Rakušan nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš se k jednání ministra Jurečky nevyjádřil­i prozatím nikde. Ministr Jurečka nicméně podle svých slov zvažuje, že svou rezignaci sám nabídne. „Debatu otevřu v lednu na jednání celostátní­ho výboru,“upřesnil Jurečka s tím, že výbor zasedne 25. ledna.

Ministr zopakoval, že večírek ukončil ještě před mimořádným jednáním vlády. V atriu resortu prý zůstala asi třicítka lidí, za nimiž se vrátil.

Vrah David K. začal střílet na fakultě minutu před patnáctou hodinou. Právě v patnáct hodin začal vánoční večírek ministerst­va. Policie poprvé o střelbě informoval­a na sociální síti X v 15.17, o půl hodiny později už ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) varoval, že je situace vážná a jede na místo.

Minutu před tři čtvrtě na šest večer oznámil mluvčí vlády Václav Smolka, že se mimořádně sejde vláda. Její členové a členové Bezpečnost­ní rady státu přiznávají, že informace o střelbě měli prakticky okamžitě. Jurečka se přesto ve středu začal vymlouvat, že o střelbě až do 19. hodiny nevěděl.

 ?? FOTO MAFRA – RADEK VEBR ?? Zvážení rezignace. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera připustil, že by mohl úřad opustit.
FOTO MAFRA – RADEK VEBR Zvážení rezignace. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera připustil, že by mohl úřad opustit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia