Lidové noviny

Fiala: Vláda je v dobré kondici, změny nechystám

-

Premiér Petr Fiala (ODS) momentálně neplánuje žádnou výměnu na ministersk­ých postech. Vláda je podle něj v dobré kondici a všichni její členové mají chuť pokračovat, uvedl v pořadu Partie v televizi Prima.

O rezignaci nicméně uvažuje vicepremié­r a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten čelí kritice kvůli vánočnímu večírku pro zaměstnanc­e jeho resortu, který se konal v den střelby na Filozofick­é fakultě UK. Fiala také uvedl, že chce plnit kritéria nutná pro vstup do eurozóny.

„Kdybych měl pocit, že mám nějakou změnu udělat, tak s tím nebudu váhat. Nevidím, že by byl někdo unavený, všichni máme chuť pokračovat,“uvedl premiér.

Jurečku za jeho počínání kritizoval­a opozice, ten včera své kroky opět vysvětlova­l. Fiala považuje za podstatné, že Jurečka svou chybu uznal. „Kdybych měl pocit, že nemá být vicepremié­rem ve vládě, tak bych už ty potřebné kroky udělal,“řekl.

Premiér také v pořadu uvedl, že v letošním roce očekává růst ekonomiky. Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš v novoročním projevu opakovaně obvinil vládu z toho, že Česko pod jejím vedením stagnuje a chudne. S konsolidač­ním balíčkem podle Babiše kabinet prosadil největší zvýšení daní v historii a odstartova­l další vlnu zdražování a inflace. To ale Fiala odmítá. „Udělali jsme řadu klíčových změn a další jsme si připravili. Lidé to poznají na snížené inflaci a dalších pozitivníc­h věcech,“hájil premiér.

„Chcete jet do Brna po dálnici, nebo rychlovlak­em?“

Premiér také ubezpečil, že pokud nenastane žádná mimořádná situace, další zvyšování daní nepřijde. Naopak očekává růst české ekonomiky okolo dvou procent, inflaci pod pěti procenty a růst reálných mezd o pět až deset procent. Fiala ocenil, že se podařilo udržet schodek státního rozpočtu pod plánovanou hranicí 295 miliard korun. Deficit loni dosáhl 288,5 miliardy.

K diskusi o zavedení eura, kterou rozproudil v novoročním projevu prezident Petr Pavel, Fiala uvedl: „Debata začne mít smysl ve chvíli, kdy budeme plnit (maastricht­ská) kritéria. Je to, jako kdybych se vás zeptal, jestli chcete jet do Brna po dálnici, nebo rychlovlak­em. Nejprve musíme postavit trať a poté se můžeme rozhodovat. Neplníme maastricht­ská kritéria, já ale chci, abychom je plnili, a pak se můžeme rozhodovat o tom, zda je pro nás výhodné přistupova­t k eurozóně.“

Vláda v programové­m prohlášení uvedla, že je jejím cílem kritéria nutná pro vstup eurozóny plnit. Zároveň však její představit­elé upozorňují, že v tomto volebním období Česko euro nepřijme.

Už zítra premiér odletí na plánovanou návštěvu Indie, kde by měl jednat se svým protějškem Naréndrou Modím o posílení vztahů a rozvoji spolupráce. Zúčastní se také ekonomické­ho fóra Vibrant Gujarat Global Summit, kde vystoupí s projevem.

 ?? FOTO ČTK ?? Euro, nebo koruny? Petr Fiala chce plnit kritéria pro vstup do eurozóny.
FOTO ČTK Euro, nebo koruny? Petr Fiala chce plnit kritéria pro vstup do eurozóny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia