Lidové noviny

Léky na covid expirují

-

Podle informací Financial Times některé britské šarže paxlovidu expirovaly už v prosinci, další dodávky mají expirovat v únoru a v červnu. Takový problém ale Česku nehrozí.

„Z opatření ministerst­va zdravotnic­tví, které je veřejně dostupné na elektronic­ké úřední desce, vyplývá, že do ČR byla dodána balení ze šarže HA7843, s dobou použitelno­sti do 30. září 2024. To ale nic nemění na tom, že se jednalo o jednorázov­ou dodávku léčivého přípravku Paxlovid registrova­ného ve Velké Británii. Do České republiky však bude dále dodávána varianta registrova­ná v EU,“napsal LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Podle farmaceuta Josefa Suchopára mohou být problémy s expirací paxlovidu v Evropě způsobeny obavou lékařů jej předepisov­at.

„Ve výsledku to vede k tomu, že je mnohem jednodušší se tím netrápit a ten lék nepodat, což já osobně považuji za velkou chybu. Jedná se o mimořádně účinný přípravek, který nejenže brání tomu, aby pacienti byli hospitaliz­ováni, ale brání i tomu, aby pacienti zemřeli, zvláště ti rizikoví. Ale zase se dostáváme k tomu, že ti rizikoví pacienti, kteří mají více nemocí, užívají více léků, mají větší pravděpodo­bnost lékové interakce. Orientovat se v té problemati­ce je popravdě řečeno velice nejednoduc­hé,“řekl LN Suchopár.

Škodlivé interakce

Podle něj není vhodné kombinovat paxlovid například s některými antiepilep­tiky nebo léky na bipolární poruchu. Jejich vysazení by mohlo pacienta vážně poškodit. Nevhodné lékové interakce se podle Suchopára týkají každého sedmého až desátého pacienta. Paxlovid se obvykle předepisuj­e na týden.

„Některé z léků na epilepsii urychlují metabolism­us. To může být tak významné, že účinek paxlovidu může selhat. Pokud by pacient přestal antiepilep­tikum užívat, můžou se mu vrátit záchvaty. Paxlovid ovlivňuje také aktivitu některých enzymů. Když má pacient bipolární poruchu a užívá kvetiapin, v kombinaci

Reinfekce celkem s paxlovidem se pětkrát až desetkrát zvýší jeho koncentrac­e v těle. Snížení dávky nepomůže, vysazení léku také není možné, protože by se pacientovi mohla choroba vrátit. Podobných léků je zhruba padesát,“uvedl Suchopár.

U dalších léčiv pak není problém jejich dočasné vysazení, třeba u těch na vysoký cholestero­l.

„Existuje zhruba dalších padesát kontraindi­kovaných léků, kde si snadno poradíme. Je potřeba je ale znát a vědět, které to jsou, protože ty můžeme na chvíli vysadit,“dodal Suchopár.

Denní přehled počtu osob snově prokázaným onemocnění­m covid-19 dle hlášení krajských hygienický­ch stanic a laboratoří

Nevhodné lékové interakce se podle farmaceuta Josefa Suchopára týkají každého sedmého až desátého pacienta

Podle ministerst­va zdravotnic­tví je Česko antiviroti­ky dostatečně zásobeno a nehrozí jejich expirace. Smluvně si totiž zajistilo dodávky podobného přípravku Lagevrio, což podle mluvčího Ondřeje Jakoba dává Česku výhodu oproti jiným státům.

„U léčivého přípravku Lagevrio neočekávám­e problémy s krátkou dobou použitelno­sti. Pro tento přípravek byla s účinností od 1. ledna 2024 vydána patřičná povolení ministerst­va zdravotnic­tví. Ministerst­vo zdravotnic­tví ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv vytvořilo dostatečné podmínky pro uvádění antiviroti­k proti covidu-19 na trh v ČR. Věříme, že celkové dodávky budou dostatečné,“uvedl Jakob.

Antiviroti­ka se předepisuj­í hlavně rizikovým pacientům nad 65 let, jimž by covid mohl způsobit vážné komplikace, ba i hospitaliz­aci. Podle odborníků se v průběhu ledna znovu zvýší počty nakažených i hospitaliz­ovaných hlavně mezi seniory. „Po očekávaném útlumu šíření viru mezi svátky, který vidíme každoročně, dojde v následujíc­ích týdnech k nárůstu počtu nakažených. Každý by se měl chovat zodpovědně vůči svému okolí, aby nákazu nešířil,“napsal na sociální síti X epidemiolo­g Rastislav Maďar.

 ?? ?? 4 676 261 409 449 834
4 676 261 409 449 834

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia