Lidové noviny

Magistrát zavedl na radnici vstup na kartu

-

V souvislost­i s tragédií na filozofick­é fakultě přistoupil Magistrát hlavního města Prahy ke zpřísnění bezpečnost­ních opatření. Zaměstnanc­i a návštěvníc­i radnice na Mariánském náměstí musejí nově procházet přes čtečky čipových karet. Lidovým novinám to řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„V rámci našich budov jsme přijali dílčí bezpečnost­ní opatření pro ochranu zaměstnanc­ů a návštěvník­ů úřadu. Jedná se například o zprovozněn­í již instalovan­ých čteček čipových karet na Nové radnici. Provoz magistrátu tím však v rámci úředních hodin není nijak ovlivněn,“uvedl Hofman.

Zvýšenými bezpečnost­ními opatřeními se zabývají také vysoké školy, včetně Univerzity Karlovy (UK). Jak minulý týden uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN) po jednání České konference rektorů se zástupci policie a ministerst­va vnitra, zvažovaná bezpečnost­ní opatření na vysokých školách by se měla týkat především vnášení objemných zavazadel. „To je v zemích, které mají rozsáhlé zkušenosti s kriminální­mi činy na školní půdě, běžné,“uvedl ve středu ministr.

Školy rámy nechtějí

Debata se vede i o zavedení bezpečnost­ních rámů. Školy by se ale takovému opatření chtěly spíše vyhnout. Podle bezpečnost­ního poradce UK Zdeňka Kalvacha rámy nevycházej­í jako účelné pro okamžiky ohrožení. Jako účelnější vidí školení zaměstnanc­ů, nácvik rutinních postupů či doplnění tísňových tlačítek. Nácvik jako vhodné opatření vnímá i Psychiatri­cká společnost České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně.

Ještě před střelbou však v některých budovách univerzity, například v nové budově Fakulty sociálních věd UK v Jinonicích, fungoval vstup přes turnikety. Kvůli frontám ale byly vypnuty. Turnikety se zatím nenacházej­í v budovách Fakulty humanitníc­h studií UK v Troji ani na Filozofick­é fakultě UK na náměstí Jana Palacha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia