Lidové noviny

Jako z Monty Pythonů. Švihlý pochod bavil Brno

-

Historický­m centrem Brna za přihlížení rozveselen­ých kolemjdouc­ích prošel Švihlý pochod zhruba 320 lidí. Ti napodobova­li švihlou chůzi (v originále „silly walk“) ze slavné skeče britské komediální skupiny Monty Python. Jedenáctý ročník se tak stal rekordní. Podle jednoho z pořadatelů Dana Maška, který zastává funkci tajemníka vládního výboru pro zešvihlení chůze národa, bylo jedním z cílů recesistů překonat 300 účastníků. Další výzvou je, aby se přijel do Brna podívat herec John Cleese, jenž měl ve skeči hlavní roli. Aby viděl, co způsobil, řekl Mašek.

Mašek s přítelem Adamem Jandorou, který je náměstkem odboru levé nohy ministerst­va švihlé chůze, založili tradici Švihlého pochodu v roce 2012 a ustanovili 7. leden Mezinárodn­ím dnem švihlé chůze. „Jednak se scházejí lidé, co mají rádi Monthy Pythony, jednak to děláme proto, aby se v šedivém lednu ve městě něco dělo. A zima tomu dost vyhovuje, protože se člověk u švihlé chůze dost zahřeje,“řekl Mašek. Včera v Brně slabě mrzlo. „Jednou jsme to zkoušeli v létě a vyloženě jsme kolabovali,“řekl Jandora.

Mezi účastníky byli rodiče s dětmi, mladší i starší lidé včetně

cizinců. Mnozí z nich oblékli sako či dlouhý černý kabát, na hlavně měli buřinku, v rukou deštník, aktovku či kufr a na nohou polobotky, aby se co nejvíce přiblížili vzoru Johna Cleese. „Švihlá chůze je zdraví velmi prospěšná. Loni dokonce vznikla seriózní studie, která porovnával­a, jak člověku prospěje cvičení a jak švihlá chůze,“řekl Jandora.

„Zešvihlené“Budějovice, Praha i Olomouc

Před třemi lety, těsně před covidem, mluvil Mašek i o tom, jak se s nimi spojila manažerka Monthy Pythonů Holly Gilliamová, aby pomohli zorganizov­at švihlé pochody i v zahraničí, což se povedlo. „Ale covid to rozbil a nemáme přehled, zda se někde konají jiné pochody. Ale v Česku se dnes konaly sesterské pochody,“zmínil Mašek. Recesisté vyrazili poprvé v Českých Budějovicí­ch, po několika letech v Praze, šli také v Olomouci, Mladé Boleslavi či Kutné Hoře.

Scénka se švihlou chůzí pochází ze skeče skupiny Monty Python s názvem Ministerst­vo švihlé chůze, která se vysílala v roce 1970. Byla součástí televizní komediální série

 ?? FOTO ČTK ?? Vzpomínka na komediální skeč. Recesisté ustanovili 7. leden Mezinárodn­ím dnem švihlé chůze. V Brně vyrazili do ulic v buřinkách a v oblecích.
FOTO ČTK Vzpomínka na komediální skeč. Recesisté ustanovili 7. leden Mezinárodn­ím dnem švihlé chůze. V Brně vyrazili do ulic v buřinkách a v oblecích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia