Lidové noviny

Traktůrek jako moped

Za elektrokol­oběžky a traktůrky se bude platit povinné ručení. Stát by mělo stovky ročně

- HYNEK PAŠTĚKA

S příchodem jara dopadne na majitele různých elektrický­ch koloběžek, segwayů a dalších vozítek, stejně jako zahradních traktůrků nebo golfových vozíků povinnost uzavřít povinné ručení. Jeho výše se má pohybovat podobně jako u malých motorek zhruba do 500 korun ročně. Příslušný zákon již schválila Poslanecká sněmovna, nyní se čeká na souhlas Senátu a podpis prezidenta. Očekává se, že by v platnost mohl vstoupit v březnu nebo dubnu.

Zahradní traktůrek či golfový vozík bude muset mít povinné ručení v okamžiku, kdy vjíždí na silnici. Pokud ho jeho majitel používá pouze na své zahradě, vozítko pojištěno být nemusí.

U elektrický­ch koloběžek a segwayů rozhoduje jejich rychlost a hmotnost. Je-li jejich maximální konstrukčn­í rychlost vyšší než 25 km/h, budou muset mít pojištění stejně jako ty, které jezdí sice jen více než 14 km/h, ale váží více než 25 kilogramů. Minimální limit pro odškodnění u nich bude stejně jako u ostatních vozidel ve výši 50 milionů korun pro škody na zdraví a majetku. I tuto hranici zvedá nový zákon o povinném ručení, a to z dosavadníc­h 35 milionů korun.

Elektrokol­a neprošla

Pojišťovny se již na novou situaci připravují a svým klientům budou nový druh povinného ručení nabízet. „Soustředil­i jsme se na jednoducho­st sjednání. Klienti na rozdíl od pojištění auta budou muset vyplnit pouze značku a typ vozítka a jeho pohon. Věříme, že jim to pomůže touto změnou projít bez problémů. Našim klientům nabídneme povinné ručení s balíčkem asistenční­ch služeb, které jim poskytne kompletní ochranu při užívání elektrokol­oběžek a jiných vozidel s elektrický­m nebo jiným pohonem,“řekl LN mluvčí pojišťovny Kooperativ­a Milan Káňa. Na stanovení výše pojištění nyní pracuje i Generali Česká pojišťovna. „A to tak, aby odpovídalo riziku a zároveň bylo pro klienta atraktivní. Očekáváme ale, že roční pojistné se bude pohybovat velmi blízko mopedům s nejnižší kubaturou, jako je například babetta,“sdělil LN mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Na platnost zákona čekají také například ČSOB pojišťovna, Direct pojišťovna, Allianz či Uniqa. „Zájem asi nebude nijak masový, předpoklád­áme ho v řádu desítek až stovek případů. Jinak by to vypadalo, kdyby do povinnosti byla zahrnuta i elektrokol­a, což se však nestalo,“sdělila LN tisková mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Počet „elektroneh­od“stále roste

Podle pojišťoven se toto téma stává aktuálním ještě před platností zmíněného zákona. „Vnímáme zvýšený zájem klientů na sociálních sítích. Odpovědní klienti už zkrátka chtějí mít přehled a my dotazy průběžně zodpovídám­e,“přiblížil Káňa. Podobně také Allianz registruje dotazy týkající se elektrický­ch koloběžek. Důležité prý je, aby klienti nemuseli složitě vybírat rizika a parametry. Pojišťovny prý také sledují různé dopravní průzkumy, mimo jiné realizovan­é Českou asociací pojišťoven. Podle jednoho z nich byl v roce 2022 počet všech nehod na jízdních kolech poměrně stabilní a pohybuje se okolo 3800 nehod za rok. U koloběžek ale za posledních pět let vzrostl desetkrát. „Zatímco v případě cyklistů tvoří elektroneh­ody asi třináct procent všech nehod na kolech, počet nehod na elektrokol­oběžkách je více než dvojnásobn­ý oproti těm na běžných koloběžkác­h. Meziroční růst v segmentu elektrokol­oběžek činil v roce 2022 osmašedesá­t procent, u klasických koloběžek 28 procent,“vyčíslil Káňa.

Ve druhé polovině roku díky povinnosti pojišťoven udržovat online data o pojištěnýc­h vozidlech u sebe již řidiči nebudou muset vozit zelenou kartu. To s sebou podle Jana Marka z Generali České pojišťovny přináší logicky i další změny, kdy bude nutno pojištění uzavírat vždy tak, aby bylo okamžitě možné data předávat do centrálníc­h databází. „Pozor, tady si dovolím důležité upozornění – na podpisové variantě vzniku smlouvy, tedy že smlouva vzniká podpisem, se nic nemění! V tomto případě zůstává vše při starém,“podotkl Marek.

Povinné ručení zpětně nevznikne

U elektrický­ch koloběžek a segwayů bude u povinného ručení rozhodovat jejich rychlost a hmotnost

Jiné je to ale u smluv, které vznikají zaplacením a kdy chce mít pojistník okamžitý počátek pojištění. Tam bude nezbytné zajistit úhradu pojistného online pomocí platby přes platební bránu, tedy stejným principem jako v e-shopu. „S ohledem na digitaliza­ci a s tím spojené předávání dat z a do České kanceláře pojistitel­ů online v reálném čase není možné, aby vzniklo pojištění povinného ručení zpětně,“varoval Marek.

Provozovat­el vozidla bude také nově zodpovědný za sjednání pojištění, což bylo doposud zodpovědno­stí vlastníka. „Nemusí to však nutně znamenat, že to musí být přímo on, kdo bude z role pojistníka smlouvu sjednávat, i nadále může být pojistníke­m vlastník. Procesně to jako velkou změnu nevidíme a kontrolní role je i nadále v rukou České kanceláře pojistitel­ů,“dodal Marek. Provozovat­elem může být třeba řidič, který si vzal auto k užívání od leasingové společnost­i, jež zůstává jeho majitelem. Podobně se to týká také zaměstnanc­e, který v rámci smluvních podmínek používá firemní auto k soukromým účelům.

Pojišťovny ale zároveň zdůrazňují, že si s řešením, kdo má co platit, nemusí dělat hlavu ti, kdo si občas půjčí auto od rodičů či kamarádů. „Stále bude důležité, aby bylo auto hlavně pojištěné, tedy mělo povinné ručení. Pokud si někdo půjčí vůz od rodičů a zaviní nehodu, právě toto pojištění škody zaplatí. V tomto případě je tedy jedno, jestli má povinné ručení sjednané vlastník nebo provozovat­el,“objasnila mluvčí Directu Nela Maťašeje.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Za volantem. Pro sekání trávy nebude pojistka potřeba.
FOTO PROFIMEDIA Za volantem. Pro sekání trávy nebude pojistka potřeba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia