Lidové noviny

Ruský útok v Pokrovsku zabil i pět dětí

-

Ruský útok raketami namířený zejména na východoukr­ajinské město Pokrovsk si v sobotu vyžádal nejméně jedenáct mrtvých, včetně pěti dětí. Oznámil to podle agentury AFP gubernátor Doněcké oblasti Vadym Filaškin. Dalších osm lidí bylo zraněno. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v proslovu řekl, že Rusko musí pocítit důsledky každého takového útoku. Atak byl veden protiletad­lovými střelami S-300 a zničeno bylo nejméně šest domů v Pokrovsku a jeden v obci Rivne.

„Rusové na oblast udeřili raketami S-300 a zabili tak jedenáct lidí a zranili dalších osm,“oznámil šéf správy částečně okupované Doněcké oblasti na sociálních sítích. Hlavní úder byl veden na Pokrovsk, Rivne a město Myrnohrad. Gubernátor rovněž zveřejnil fotografie zachycujíc­í záchranáře prohledáva­jící sutiny i ohořelý automobil.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve videu řekl, že Rusové musí za každý takový útok pocítit důsledky. „Rusové zcela jednoduše zaútočili na obyčejné soukromé domy,“řekl ukrajinský prezident. „A Rusko musí pocítit, že žádný z těchto útoků jim neprojde bez následků pro teroristic­ký stát,“dodal Zelenskyj.

Rusko v sobotu ostřeloval­o mimo jiné i obce v Charkovské oblasti. V Pivničném v Doněcké oblasti byl zabit jeden člověk a 45letý muž byl zabit při sobotních vzdušných úderech na město Nikopol v Dněpropetr­ovské oblasti. Vedle toho sobotní bombardová­ní jihoukraji­nské Chersonské oblasti zranilo jednoho dospělého a dvě děti.

Střely S-300 sovětské výroby byly původně určeny na protivzduš­nou obranu. Rusko je ale používá proti cílům na Ukrajině, ačkoli se oproti jiným střelám vyznačují chabou přesností.

Pokrovsk, který leží přibližně 40 kilometrů od fronty v neokupovan­é části Doněcké oblasti a 80 kilometrů od okupovanéh­o Doněcka, byl cílem ruského ostřelován­í už v pátek. Loni v srpnu si tam jeden útok vyžádal devět mrtvých a 82 raněných. Město mělo před válkou přibližně 60 tisíc obyvatel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia