Lidové noviny

Biden vytáhl proti Trumpovi

Americký prezident obvinil svého předchůdce, že „šíří lži“a „mluví jako nacisté“. Zda bude moci republikán Donald Trump vůbec kandidovat, rozhodne americký Nejvyšší soud.

- ROBERT SCHUSTER

Joe Biden o víkendu oficiálně vstoupil do kampaně za své znovuzvole­ní. V projevu v Pensylváni­i ostře zaútočil na svého předchůdce Donalda Trumpa, jenž znovu usiluje o prezidents­ký úřad. Podle Bidena je Trump údajně připraven „obětovat demokracii“, aby získal moc. Obvinil ho ze šíření lží, jimiž chce „ukrást historii“.

Svůj projev přednesl Biden v předvečer třetího výročí útoku rozhněvaný­ch Trumpových stoupenců na budovu amerického Kongresu ze 6. ledna 2021. Tam svého času zrovna probíhalo oficiální potvrzován­í výsledků prezidents­kých voleb z listopadu 2020, a tím pádem i Trumpovy porážky. Končící prezident své příznivce v projevu krátce předtím burcoval, aby zasáhli proti údajné snaze ukrást mu volební vítězství.

„Všichni víme, kdo je Donald Trump,“uvedl Biden. Obvinil ho, že jeho cílem je „pomsta a odplata“vůči politickým oponentům. Kritizoval i radikální rétoriku, k níž republikán­ský politik v nedávné minulosti na svých předvolebn­ích mítincích sáhl, když označil své odpůrce za „škůdce“. To je podle Bidena „přesně stejný jazyk, jaký se používal v nacistické­m Německu“.

Demokraté již několik měsíců varují, že v případě Trumpova znovuzvole­ní mohou Spojené státy sklouznout k autokracii. Své obavy opírají mimo jiné i o Trumpovo vyjádření ze začátku prosince minulého roku, kdy uvedl, že se „chce první den po svém znovuzvole­ní chovat jako diktátor“.

Bidenův volební tým před časem naznačil, že hodlá právě varování před ohrožením demokracie spojit s každodenní­mi problémy Američanů, mezi něž patří nezaměstna­nost, inflace, zdravotní péče, potraty, případně násilí způsobené snadným přístupem ke zbraním. Průzkum agentury Reuters/Ipsos

z poloviny prosince potvrdil důležitost těchto otázek pro voliče, přičemž devět z deseti respondent­ů uvedlo, že pro jejich volební chování bude důležité hospodářst­ví. Přibližně 45 procent respondent­ů uvedlo, že Trump má k ekonomice lepší přístup, 33 procent uvedlo Bidena.

Změň kampaň! vyzval Obama

Své obavy nad přetrvávaj­ící silnou podporou pro Trumpa u americké veřejnosti vyjádřil i bývalý demokratic­ký prezident Barack Obama. Bidena, jenž byl kdysi jeho viceprezid­entem, vyzval, aby podnikl větší úsilí za své znovuzvole­ní. Podle informací, které uveřejnil list The Washington Post (WP), mu rovněž během soukromého oběda v Bílém domě doporučil změnit kampaň.

Podle WP mu Obama údajně navrhl, aby postupoval podobně jako on sám, když v roce 2012 usiloval o své znovuzvole­ní: aby stáhl klíčové poradce z Bílého domu do svého volebního štábu, aby přímo tam koordinova­li příslušné aktivity.

Na druhé straně i Donald Trump o víkendu ostře zaútočil na Bidena, když ho označil za „zkorumpova­ného“.

Pod vedením stávajícíh­o prezidenta se prý „nezlepšila ani jedna věc“. Spojené státy označil za „upadající stát“, jejž ohrožují teroristé a přistěhova­lci, kteří proudí do USA z Mexika. „Všechno je v nepořádku,“prohlásil doslova před několika stovkami příznivců ve státě Iowa. Právě tam proběhnou příští týden první tzv. primárky, na jejichž konci by měl být znám Bidenův vyzývatel z řad amerických republikán­ů.

Colorado a Maine odmítly Trumpa připustit

Zatím ale není jasné, zda bude Trumpovo jméno uvedeno na volebních seznamech ve všech amerických státech. Nejvyšší soud v Coloradu ho totiž před časem rozhodl vyškrtnout z primárek na svém území, jež se budou konat 5. března. Soudci tak učinili s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy, jenž zakazuje zastávat veřejné

funkce lidem, kteří se zapojili do vzpoury nebo povstání. Právě Trumpovo počínání během útoku na Kapitol před třemi lety podle coloradský­ch soudců zmíněnou skutkovou podstatu naplňuje.

Expreziden­t se proti tomu odvolal k americkému Nejvyššímu soudu, jenž o víkendu oznámil, že kvůli brzy začínající­m primárkám rozhodne rychle. Trumpa z primárek stáhla i vláda v Maine.

Vedle Trumpa, který je považován za favorita, usiluje o kandidatur­u amerických republikán­ů šest dalších zájemců. Z nich jsou jako nejsilnějš­í označováni bývalá Trumpova velvyslank­yně při OSN Nikki Haleyová a guvernér státu Florida Ron DeSantis.

O nominaci za Demokratic­kou stranu vedle úřadujícíh­o prezidenta Bidena usilují ještě kongresman Dan Phillips a spisovatel­ka a aktivistka Marianne Williamsov­á. Jejich šance jsou však minimální.

Donald Trump počátkem prosince minulého roku uvedl, že se „chce první den po svém znovuzvole­ní chovat jako diktátor“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Spolu za demokracii. Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill na pódiu po Bidenově pátečním projevu v městečku Blue Bell v Pensylváni­i.
FOTO ČTK/AP Spolu za demokracii. Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill na pódiu po Bidenově pátečním projevu v městečku Blue Bell v Pensylváni­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia