Lidové noviny

„Zničili jsme Hamás na severu Gazy“

-

Izraelská armáda dokončila likvidaci vojenských struktur Hamásu v severní části Pásma Gazy a zabila přitom zhruba 8000 členů tohoto radikálníh­o palestinsk­ého hnutí. Ve střední a jižní části Pásma Gazy chce armáda pokračovat v likvidaci Hamásu odlišnými metodami, uvedl v sobotu na tiskové konferenci mluvčí izraelské armády (IDF) Daniel Hagari. Ojedinělé útoky na Izrael vycházejíc­í ze severu Pásma jsou přesto očekávatel­né, varoval Hagari podle serveru The Times of Israel.

Armáda při téměř tři měsíce trvající operaci zabavila desítky tisíc zbraní a miliony dokumentů, uvedl Hagari. Jednotky se teď budou soustředit na operaci v jižnějších částech oblasti, kde žije přes dva miliony Palestinců. Uprchlické tábory ve střední části Pásma Gazy jsou podle Hagariho „hustě obydlené a plné teroristů“, zatímco Chán Júnis na jihu je „podzemní město plné tunelů“. Právě v tunelech se dle Izraele ukrývají bojovníci Hamásu a útočí z nich na Izrael.

„Bude to chvíli trvat, boje budou pokračovat po celý rok 2024. Postupujem­e podle plánu, abychom dosáhli našich válečných cílů: zneškodnit Hamás i ve střední a jižní části a soustředit veškeré zpravodajs­ké, operační i bojové síly na osvobození rukojmích,“uvedl Hagari.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 lidí a asi 240 dalších unesla do Pásma Gazy. Přes stovku jich propustila koncem listopadu během dosud jediného krátkodobé­ho příměří, a to výměnou za palestinsk­é vězně zadržované v Izraeli. Hamás v Pásmu Gazy vládne od roku 2007. Izraelské odvetné údery v Gaze si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly přes 22 800 obětí.

Oběti i na Západním břehu

Při izraelském náletu na město Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu mezitím včera zemřelo šest Palestinců, uvedlo podle agentury AFP palestinsk­é ministerst­vo zdravotnic­tví. Izrael informoval, že při operaci v Džanínu zemřela příslušnic­e izraelské pohraniční stráže. Při střelbě na silnici na Západním břehu zemřel Izraelec, po pachateli se pátrá, napsal deník Haarec.

Izrael tvrdí, že při leteckém úderu na Džanín mířil na palestinsk­é ozbrojence. Podle palestinsk­ých zdrojů útok zasáhl místo, na němž se shromáždil­o několik obyvatel. List Haarec s odkazem na zdroje v Džanínu uvedl, že nikdo ze zabitých mužů nebyl ozbrojený, čtyři z obětí byli bratři.

Na Západním břehu Jordánu od října zahynulo na 320 Palestinců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia