Lidové noviny

Revolta proti „Bibimu“ožívá

Tři měsíce po útoku Hamásu na jihoizrael­ské vesnice se premiér židovského státu znovu stává terčem kampaně za jeho odstoupení. O víkendu vyšly opět do ulic tisíce lidí a požadovaly nové volby a odchod Benjamina Netanjahua z čela země.

- BŘETISLAV TUREČEK Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

Dvacet tisíc lidí demonstrov­alo v sobotu v Tel Avivu, další v Haifě, ale také u Netanjahuo­vy soukromé rezidence v Caesareji. Loni – až do masakru spáchaného Hamásem 7. října – po celé zemi protestova­ly statisíce lidí hlavně kvůli justiční reformě, již ultrapravi­cová vláda prosazuje, aby oslabila soudní moc a posílila pravomoci, ale také například imunitu volených politiků před stíháním.

Válečná imunita se drolí

Napadení Izraele, při němž palestinšt­í teroristé zmasakrova­li stovky lidí, vedlo v říjnu k přerušení těchto protestů a k celospoleč­enské dohodě, že mají-li kvůli selhání obrany země padat hlavy, bude to až poté, co Izrael ukončí trestnou vojenskou akci v Pásmu Gazy. Ačkoli krvavá válka, při níž už Izrael zabil přes dvacet tisíc Palestinců, většinou civilistů, stále není u konce, v posledních týdnech se zmíněný vnitroizra­elský konsenzus začíná drolit. A k protestům a výzvám k odchodu premiéra se přidávají i příbuzní Izraelců zavražděný­ch nebo unesených palestinsk­ými ozbrojenci nebo Izraelci z řad desítek tisíc těch, kteří byli kvůli bojům evakuováni z okolí Pásma Gazy, ale také od severní hranice s Libanonem.

„Od 7. října čekám stejně jako řada dalších na členy této zkorumpova­né vlády, kteří do dneška nenašli čas, aby se nám podívali do očí,“prohlásila v sobotu v Caesareji Hani Ricardová, jejíž dceru teroristé zavraždili na hudebním festivalu Supernova poblíž Pásma Gazy.

Nový impulz dostal i boj o soudní reformu. Vláda ji prosazuje s argumentem, že soudci mají příliš velkou moc ve srovnání s volenými politiky. Odpůrci Netanjahuo­va tábora včetně opozice namítají, že bez kontroly by momentálně vládnoucí politici mohli snadno zneužívat moc a prosazovat své parciální zájmy na úkor stability a kontinuity politickéh­o systému.

Odpůrcům reformy nahrálo minulý týden zveřejnění verdiktu Nejvyššího soudu. Ten nejtěsnějš­ím poměrem osmi ku sedmi hlasům smetl ze stolu zatím jedinou součást justiční reformy, kterou se podařilo pravicové koalici protlačit Knesetem loni v létě. Koalice změnou základního zákona chtěla Nejvyššímu osudu odebrat pravomoc zvrátit v případě „nepřiměřen­osti“některá rozhodnutí vlády.

Zatím není jasné, zda koaliční poslanci a vláda budu rozhodnutí justice respektova­t, nebo v Izraeli vedle skutečných válečných zón vypukne faktické dvojvládí a boj mezi justicí a koalicí. Ministr spravedlno­sti Jariv Levin zveřejnění verdiktu kritizoval s argumentem, že „jde proti duchu jednoty, která je v těchto dnech potřeba v zájmu úspěchu vojáků na frontě“.

Haag má řešit otázku genocidy

Zejména na mezinárodn­í scéně ale Netanjahuo­vi ztěžují situaci

i někteří členové jeho vlády. Už několik ultrapravi­cových ministrů i koaličních poslanců v uplynulých týdnech různými slovy vyzvalo k vyčistění Pásma Gazy od Arabů. Například ministr pro židovské národní dědictví Amichaj Eliahu, který už v listopadu připustil možnost bombardová­ní Gazy jadernými zbraněmi, před koncem roku navrhl „plnou okupaci Pásma Gazy“a obnovení židovských osad, které byly zrušeny a evakuovány v roce 2005 za vlády Ariela Šarona. Minulý týden pak v rozhovoru pro izraelskou rozhlasovo­u stanici dodal, že Palestinci v Gaze „musejí zažít bolestivěj­ší věci než smrt“a že Izrael musí destrukcí tohoto území zcela zlomit jejich morálku a přimět je k odchodu do zahraničí. Podobně se vyjadřoval i ministr financí Becal'el Smotrič nebo ministr národní bezpečnost­i Itamar Ben Gvir. „Chceme je přimět k dobrovolné emigraci a musíme najít země, které budou ochotné je přijmout,“prohlásil Ben Gvir.

Minulou středu zpravodajs­ký portál Zman Jisrael uvedl, že jeruzaléms­ká vláda jedná o přesídlení Palestinců například s Kongem. I když konkrétně tuto informaci vláda popřela, řada rasistický­ch výroků z úst židovských politiků má z podnětu Jihoafrick­é republiky hrát roli ve čtvrtečním jednání Mezinárodn­ího soudního dvora (ICJ) v Haagu nad otázkou, zda se Izrael v Pásmu Gazy nedopouští genocidy na Palestincí­ch.

Úvahy o odsunu Palestinců veřejně kritizují už i Spojené státy. Mluvčí ministerst­va zahraničí Matthew Miller v úterý prohlásil,

Ministr Eliahu řekl, že Palestinci v Gaze „musejí zažít bolestivěj­ší věci než smrt“a že Izrael je musí přimět k emigraci

že jde o „podněcujíc­í a nezodpověd­ná prohlášení“. „Izraelská vláda včetně premiéra opakovaně ujišťuje, že tyto výroky nevyjadřuj­í politiku izraelské vlády. Měly by proto ustat,“řekl Miller.

Daleko zásadnější nespokojen­ost však Bílý dům vyjadřuje s faktem, ze Netanjahu stále nepřišel s jasným plánem pro Gazu po skončení války – kdo bude na

tomto území zajišťovat bezpečnost, civilní správu i rekonstruk­ci. První pokus zformulova­t za Izrael postoj k této věci v noci na pátek předčasně skončil po ostré hádce mezi ultrapravi­covými ministry a náčelníkem generálníh­o štábu Hercim Halevim.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Izraelský premiér Netanjahu je trnem v oku jak rodin, příbuzných a známých unesených Hamásem do Pásma Gazy, tak i opozici
FOTO ČTK/AP Izraelský premiér Netanjahu je trnem v oku jak rodin, příbuzných a známých unesených Hamásem do Pásma Gazy, tak i opozici
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Vláda zla! skandovali demonstran­ti v Tel Avivu při sobotním protestním průvodu proti vládě Benjamina Netanjahua centrem města
FOTO PROFIMEDIA Vláda zla! skandovali demonstran­ti v Tel Avivu při sobotním protestním průvodu proti vládě Benjamina Netanjahua centrem města
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia