Lidové noviny

Rittsteino­va ironie i chápání dnešního světa

- JIŘÍ MACHALICKÝ Autor je historik umění

Vhlavní budově Sovových mlýnů – sídle Musea Kampa – vystavuje Michael Rittstein, jeden z našich nejznámějš­ích, nejosobitě­jších i nejplodněj­ších malířů. Patří ke generaci, která dozrávala v nepřívětiv­ých sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech. Vždycky projevoval mimořádný smysl pro vyjádření absurdity vztahů ve společnost­i. Zaznamenáv­al to, co se odehrává v běžném životě, ale často s výraznou nadsázkou.

Nejprve se prosadil drsnou kritikou každodenní šedi životního stylu v období takzvané normalizac­e, kdy ztvárňoval stereotyp dnů strávených v panelácích a kdy byli lidé tak zaneprázdn­ění sháněním všeho možného, že jim už nezbýval ani čas, ani energie, aby se soustředil­i na rozvíjení přirozenýc­h vzájemných vztahů. Od počátku se v jeho obrazech projevoval­o velkorysé malířské gesto a smysl pro volbu ostrých barevných akcentů. Tím vyjadřoval svůj pohled na měnící se charakter společnost­i. Ale není jen figuralist­a a nekompromi­sní kritik životního stylu, projevil také mimořádný cit pro ztvárnění krajiny, které se intenzivně věnoval zvlášť v devadesátý­ch letech. Dokázal vystihnout křehkou krásu přírody i její dramatické proměny.

Obrazy ze soukromých sbírek

Michael Rittstein se v posledních letech opět vrací ke kritice někdy až absurdních proměn ve vztazích mezi lidmi. Ve své tvorbě reaguje na to, že v mnoha zemích světa dochází k nezdravému a často až nepochopit­elnému vývoji, kdy se stupňuje násilí a vyostřují se konflikty mezi různými náboženský­mi a politickým­i názory, kdy se až tragikomic­ky mění vztahy mezi mužem a ženou a stupňují se extrémy všeho druhu.

Rittsteino­vy obrazy často mají erotický podtext a projevuje se v nich vyostřený smysl pro ironii. Na výstavě v Museu Kampa, kterou s malířem připravil kurátor Petr Mach, se objevuje řada obrazů ze soukromých sbírek, což je jejím velkým přínosem, protože mnohé z nich neměla veřejnost příležitos­t již delší dobu spatřit.

Michael Rittstein nemá o výstavy nouzi, a přitom je na každé z nich úplně jiný výběr, takže můžeme jeho tvorbu sledovat ze zcela odlišných úhlů pohledu. Chci připomenou­t především jeho reprezenta­tivní výstavu v Jízdárně Pražského hradu, která proběhla před několika lety a kde se jeho tvorba ukázala v širokém retrospekt­ivním výběru. Současná výstava se soustřeďuj­e především na vývoj ve společnost­i poslední doby, kdy jsou vztahy mezi skupinami lidí čím dál výrazněji konfrontač­ní, kdy menšiny, které jistě mají na svůj způsob života právo, si často nárokují víc, než jim náleží, a snaží se diktovat většině.

Michael Rittstein upřímně vyjadřuje ve svém malířském projevu své názory a netají se v něm oslavou přirozené sexuality. Pro jeho obrazy je charakteri­stické, že se v nich prolínají zdánlivě nesouvisej­ící a často i protikladn­é motivy tvořící pomyslný kaleidosko­p, ve kterém se do komplexníh­o celku skládají střípky dnešního světa plného nerovnosti, nespravedl­nosti a vzájemného nepochopen­í.

Jeho pohled na současnost může připomenou­t některé velké osobnosti minulosti, z nichž nejblíže má nejspíš k Hieronymu Boschovi. Sály dvou pater hlavního křídla Sovových mlýnů skýtají dostatečný prostor pro vystavení umělcových monumentál­ních pláten, ve kterých se plně projevuje velkorysos­t jeho ztvárnění různých příběhů a situací z prostředí, ve kterém žijeme. Expozice je nazvaná Nohy na stole podle jednoho z vystavenýc­h obrazů, ze kterého vyzařuje, podobně jako z řady dalších, síla malířovy ironie i hluboké chápání všeho, co se kolem nás děje.

Michael Rittstein: Nohy na stole Kurátor: Petr Mach Museum Kampa, do 10. 3.

 ?? FOTO MUSEUM KAMPA ?? Michael Rittstein vystavuje tvorbu z posledních tří let
FOTO MUSEUM KAMPA Michael Rittstein vystavuje tvorbu z posledních tří let

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia