Lidové noviny

Mezi čísly a realitou

Hospodařen­í státu lze chválit i kritizovat. Záleží na tom, jakou optiku zvolíme

- MICHAL SKOŘEPA ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy

Ministerst­vo financí – a s ním celé Česko – má konečně za sebou další divoký rok ohledně hospodařen­í s veřejnými penězi. Schodek za celý rok 2023 nakonec činí 289 miliard korun.

Je to hodně, nebo málo? Čísla o státním rozpočtu mají tu základní vlastnost, že jich je spousta a dají se stavět do různého světla. Takže kdo chce vládu pohanět, obvykle z té změti čísel snadno nějaký ten klacek na rozpočtový lynč vytáhne. Kdo chce vládu pochválit, ten to má ještě jednodušší: sadu nějakých těch lichotivýc­h údajů vždy v komentáři vydaném zároveň s čísly rádo vypíchne samotné ministerst­vo financí.

Začněme třeba tou chválou. Výše zmíněný rozpočtový deficit je nižší o 72 miliard korun oproti deficitu z předchozíh­o roku 2022. Výborně! Je také o šest miliard nižší, než byl plán. Také velmi dobře!

A kdo sleduje debatu o státním rozpočtu průběžně, možná si ještě vzpomene na výkřiky některých komentátor­ů v létě 2023, že hrozí celoroční schodek v rozsahu možná až 400 miliard korun. Už tehdy šlo o trochu fantasmago­rické odhady, nad kterými ministr Stanjura (a já s ním) kroutil hlavou. Nyní známá skutečnost mu dala za pravdu. Taky sláva!

Příjemné překvapení

Trochu méně hujerský přístup uzná, že výsledky českých státních rozpočtů jsou rok za rokem hodně ovlivněny tím, kolik peněz do rozpočtu přijde z Evropské unie. A tedy že hospodařen­í samotné české vlády je možná lépe zachyceno v číslech bez plateb mezi Bruselem a Prahou (a opačně). V takovém případě už je obrázek smíšený: oproti roku 2022 je schodek nižší už jen o 17 miliard a oproti plánu je dokonce vyšší, byť jen o čtyři miliardy (což je částka v kontextu celoročníc­h státních financí zanedbatel­ná).

Pokud bychom ale chtěli vládu naopak kritizovat, můžeme začít opět samotným schodkem: necelých 290 miliard korun je čtvrtý nejhorší výsledek v historii samostatné­ho Česka.

Je ovšem jasné, že státní rozpočet je vždycky hodně ovlivněn aktuálním děním v ekonomice a že v dobrých/špatných ekonomický­ch časech dopadá i bez přičinění vlády obvykle lépe/hůře. Analyticky korektnějš­í je proto dívat se na výsledek rozpočtu očištěný právě o vliv dění v ekonomice a případné jednorázov­é operace. Správné vládní hospodařen­í se pozná podle toho, že takto očištěné saldo – takzvané strukturál­ní saldo – je blízko nuly. Nuže, v roce 2023 činilo 2,5 procenta HDP (tedy aspoň podle nejnovější­ho odhadu ministerst­va financí, který byl publikován loni v listopadu).

Jinak řečeno, vláda Petra Fialy loni i po zohlednění tehdejšího neveselého stavu ekonomiky hospodařil­a výrazně hůř, než by z pohledu suché ekonomické teorie měla. Ale na druhou stranu: strukturál­ní schodky byly v letech 2020–2022 ještě vyšší, takže minimálně je třeba vládě přiznat snahu se z jámy špatného hospodařen­í postupně vyhrabávat; z pohledu politické praxe si tudíž zase tak tragicky nevedla.

Co se týče konkrétníc­h položek v rámci rozpočtu, nejzajímav­ější – protože co do výsledku nejpřekvap­ivější – jsou nejspíš dvě položky na straně příjmů, a to sice inkaso z daně ze zisku (oficiálně „z příjmu právnickýc­h osob“) a inkaso ze dvou nových druhů daňových příjmů, tedy z „odvodu z nadměrných příjmů“(ONP) a z „daně z neočekávan­ých zisků“(DNZ).

U daně ze zisku páně ministrovo srdce jistě zaplesalo nad meziročním nárůstem inkasa o třetinu (což je změna u velkých zdrojů příjmů nezvykle velká) na více než 200 miliard korun; plán počítal s necelými 160 miliardami.

Toto milé překvapení je nejspíš odrazem rozkolísan­ého osudu českých firem v předchozíc­h letech. V roce 2022 platily firmy zálohy na daň ze zisku ve výši, která odpovídala především firemní ziskovosti v roce 2021. Následně, po provedení účetních závěrek za rok 2022 během první poloviny roku 2023, se ukázalo, že skutečné firemní zisky (zejména v energetice a ve finančních službách) v roce 2022 byly vysoko nad očekáváním. Firemnímu sektoru tudíž během roku 2023 vyšel v daňových přiznáních za rok 2022 mnohamilia­rdový daňový nedoplatek; ten firmy uhradily – a příjemné překvapení pro státní rozpočet bylo na světě.

Chceme-li vládu kritizovat, tak můžeme začít schodkem: necelých 290 miliard korun je čtvrtý nejhorší výsledek v historii samostatné­ho Česka

Chce to větší transparen­tnost

V kontrastu s tím byl vývoj loňského inkasa pocházejíc­ího ze dvou nových druhů daní označených výše zkratkami ONP a DNZ. Oproti původní představě ze září 2022 souhrnně za obě tyto daně ve výši zhruba sto miliard (v listopadu 2022 vláda odhad změnila dokonce na 125 miliard) byla nakonec skutečnost za loňský rok jen necelých 60 miliard.

Počáteční odhad se začal jevit jako výrazně nadsazený už počátkem roku 2023 a ministerst­vo za to slyšelo spoustu sarkastick­ých posměšků. Vzhledem k divoké době (zejména co se týče cen energií), kdy odhady vznikaly, tuto chybu – byť v masivním rozsahu desítek miliard korun – samu o sobě za vhodný základ pro posměšky nepokládám.

Ministerst­vo si ale o kritiku řeklo tak trochu samo tím, že nezveřejni­lo, jak k oněm startovním odhadům došlo. Dalo tím prostor pro spekulace, zda šlo skutečně o nejlepší možné odhady, nebo zda bylo výchozí velmi vysoké číslo (z bůhvíjakýc­h politickýc­h důvodů) uměle nafouknuté.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia