Lidové noviny

Harvard má ještě šanci

- ŠTĚPÁN HOBZA redaktor LN

Žijeme tady stále v iluzích o západním světě. Řekne-li se Harvardova univerzita, představuj­eme si ještě pořád elitní akademické pracoviště, kde se uchytí jen ti nejlepší z nejlepších. Jenže opak je pravdou. Několik desetiletí takzvané Affirmativ­e Action, tedy zvýhodňová­ní některých rasových menšin na úkor jiných, udělalo s obsazenost­í akademické­ho sboru a klíčových postů své. Právě odstoupivš­í rektorka Claudine Gayová je toho nejlepším příkladem.

Pro připomenut­í: Gayová během slyšení v Kongresu nebyla schopná jednoznačn­ě odpovědět na otázku, zda je výzva ke genocidě Židů proti etickému kodexu univerzity. Takové morální dilema, nad kterým zůstává normálnímu člověku rozum stát, má zjevné kořeny. U americké levice je antisemiti­smus – ať už jeho soft, či hard verze – v módě a rektorka proti sobě nechtěla popudit velkou část studentů (dneska se jim říká „studentstv­o“!).

Dobrá, tomu bychom ještě rozuměli. Ať už si Gayová sama o Židech a sionismu myslí cokoli, nechtěla ohrozit svou popularitu v rámci levicové univerzity. Způsob, jakým to udělala, by se ovšem hodil do scénky z pořadu Neváhej a toč. Ano, je pravda, že atmosféra se v Americe změnila a židovské kořeny předních amerických intelektuá­lů (a vůbec západní civilizace) už nejsou příliš v kurzu. Gayová si ale mohla uvědomit, že někteří z předních sponzorů univerzity jsou stále ještě Židé,

Pokud se budou do nejvyšších funkcí skutečně dostávat ti nejlepší z nejlepších, může to alespoň teoreticky vést k nápravě a ozdravení celého kulturního prostředí

a pokud zajde ve své dvoukolejn­osti příliš daleko, nebude se jim to líbit.

Tak se taky stalo. Celá kauza má ale ještě jeden – jak už to tak bývá – zábavný twist. Rektorce nakonec nezlomila vaz její neobyčejná jalovost před Kongresem, nýbrž plagiátors­tví, kterého se za svou uplynulou akademicko­u kariéru dopustila a teď vyplavalo na povrch. Nechci tady zkoumat, nakolik fatální její prohřešky byly – z útržků amerických médií se zdá, že šlo spíše o stylistick­é a formulační věci než o vykradená témata. Pravda zároveň je, že opsané akademické práce známe od konzervati­vních bílých mužů úplně stejně jako od progresivn­ích černých žen. Bude ale bezpečné tvrdit, že Gayová ve skutečnost­i měla k elitnímu akademické­mu mozku tak daleko, jako má ferrari do pouťového autodromu.

Svitl ale plamen naděje. Je jím rozsudek nejvyššího soudu z minulého roku, který Affirmativ­e Action s definitivn­í platností zakázal. Je to znak toho, že Amerika se nezbláznil­a, naopak její intelektuá­lní (a antiideolo­gická) náprava je možná. Pokud se budou do nejvyšších funkcí skutečně dostávat ti nejlepší z nejlepších – na dnešních amerických univerzitá­ch mimo jiné zpravidla asijského původu –, může to alespoň teoreticky vést k nápravě a ozdravení celého kulturního prostředí.

Na závěr si připomeňme scénu ze Sorrentino­va seriálu Mladý papež, ve kterém šéf Stolce svatého Petra (Jude Law) prohlásí památnou větu: „Harvard vám tu (v Itálii – pozn. red.) může znít skvěle, ale pro jakéhokoli Američana je synonymem pouze jedné věci: úpadku.“Doufejme, že tomu tak už nebude. Ať už bude za dvacet let rektorem Harvardu bílý heterosexu­ální muž, nebo asijská transsexuá­lní žena, lze mít alespoň naději, že to bude skutečně nejlepší mozek široko daleko.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia