Lidové noviny

Ukrajinská koncovka

Proč teď mír nikdo nechce a co s tím

- Marek Hudema

Válka na Ukrajině zamrzla. Někteří komentátoř­i z toho usuzují, že je čas na jednání o míru. Má to ale háček. Není k tomu připraven ani Kyjev, ani Moskva. Proč? Obě strany doufají, že se situace časem vyvine v jejich prospěch, a spoléhají na změnu postoje Západu. Navíc ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruský prezident Vladimir Putin mají odlišné představy o tom, o co ve válce vlastně jde.

Tyhle rozdílné představy ukazuje historie válečného rusko-ukrajinské­ho vyjednáván­í o míru, jak ji nedávno skvěle popsal deník The Wall Street Journal. Krátce po ruské invazi začala rusko-ukrajinská jednání v Bělorusku. Požadavky Moskvy byly jasné: Ukrajina kapituluje, Rusko vytvoří nový režim a třeba i ulice pojmenovan­é po ukrajinský­ch bojovnícíc­h za nezávislos­t dostanou zpět své sovětské názvy. Zelenskyj odmítl. I když ruská vojska byla na předměstíc­h Kyjeva. Západ tehdy neposílal těžké zbraně, předpoklád­al prohru Ukrajiny.

Pak došlo k vojenskému obratu. Ruská armáda se začala od Kyjeva stahovat, protože jí hrozily velké ztráty, a první evropské země začaly posílat Ukrajině těžké zbraně. Rusko přestalo trvat na kapitulaci, jednalo se o omezení velikosti ukrajinské armády a Kyjev byl srozuměn s tím, že fakticky uzná ruskou okupaci Krymu a nevstoupí do NATO. Chtěl ale nerealisti­cky získat bezpečnost­ní záruky od Západu i Ruska.

Pak přišel masakr v Buči a pro Zelenského už nebyly obří ústupky možné. Měl dojem, že Putinovi jde o zničení ukrajinské­ho národa. Západ začal dodávat moderní zbraně a Putin to vzal tak, že USA donutily Ukrajinu k odporu, a vrátil se k původnímu cíli: zničení Ukrajiny. A přidal k tomu „porážku Západu“. Nyní věří v dobytí celé země. Doufá, že únava z války a politické třenice na Západě sníží podporu Kyjeva, a ten tak prohraje. Zelenskyj naopak doufá, že dodávky moderních zbraní zesílí a Ukrajině to umožní v příštím roce zahájit velkou ofenzivu.

Zelenskyj přitom zřejmě v tichosti změnil své vojenské priority – Krym nechce nechat pod neomezenou ruskou vládou a nejde mu už tolik o okupovaný východ země. Jak se ukázalo, ke svému ekonomické­mu přežití potřebuje Kyjev kontrolova­t podstatnou část Černého moře. Kvůli svému exportu. Loni toho zničením podstatné části ruské černomořsk­é flotily dosáhl, ale plavbu stále ohrožují ruské síly z Krymu. Tím je dáno i to, kam je ochotna Ukrajina ustoupit.

I když v případě válečných neúspěchů může přijmout příměří na úrovni frontové linie. Tahle linie by však nebyla na rozdíl od linie příměří v Koreji stabilní. Představa, že by ji Západ garantoval a žil v permanentn­ím nebezpečí přímé války s Ruskem, je iluzorní. Bez toho by ale Rusko mohlo kdykoliv zaútočit znovu. Navíc je to akademická úvaha, protože Putin stále trvá na zničení samostatné Ukrajiny a ve svých představác­h vede válku proti Západu. Kdyby ji „vyhrál“, posílí to jeho agresivní apetit. Je proto třeba co nejrychlej­i a co nejvíc vyzbrojit Ukrajinu a donutit tím Rusko k míru (což ale nemusí znamenat návrat k hranicím roku 2014). Rychle, dříve než u západních voličů dál klesne podpora Ukrajiny a posílí propagátoř­i nového appeasemen­tu. Nepřinesli by totiž Evropě mír, ale jen dlouhodobo­u nestabilit­u.

Zelenskyj zřejmě v tichosti změnil své vojenské priority – Krym nechce nechat pod neomezenou ruskou vládou a nejde mu už tolik o východ země. Ke svému ekonomické­mu přežití potřebuje Kyjev kontrolova­t podstatnou část Černého moře.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia