Lidové noviny

Vesnické školy a jejich učitelé tvoří kulturu obce

Ad LN 5. 1.: Školy mohou od září přijít až o 400 učitelů

-

Svou učitelskou praxi jsem začínal na dvojtřídní­ch školách na venkově. Po jejich likvidaci v šedesátých letech jsem musel přejít na plně organizova­né základní školy pro první až devátý ročník.

Ekonomické zabezpečen­í provozu škol měla na starosti vždy obec, mzdové otázky okres. Škola měla za úkol plnit pedagogick­é úkoly, které jí určovaly dané osnovy. Mimo to byla přirozeným střediskem života obce. Pořádala mimoškolní akce pro své žáky i veřejnost. Pamatuji výstavky žáků, přednášky pro dospělé, rodiče a další veřejnost na různá témata, která souvisela nejen s výchovou, ale i s problémy regionu.

Jiná situace je v postižené vesnici. Ta ztrácí svou školu – centrum dění v obci. Začne hledat způsob využití pro jiné účely. Tu knihovnu a klubovny pro spolky, tu byty pro potřebné spoluobčan­y, restauraci, domov důchodců nebo v lepším případě tělocvičnu a hernu pro mládež. Jen organizáto­r tu chybí. Ano.

Učitel byl vždy nositelem těchto aktivit, a to především v oblasti kultury, zájmové činnosti, sportu, a to především pro děti. Toto vše zde chybí, je narušeno, děti musí jezdit nejen do školy, ale i na cvičení, hru na hudební nástroje autobusem a vlakem nebo autem s rodiči.

Úmyslně se nezmiňuji o detailech ekonomiky ve školství, ani o mzdových podmínkách. To by asi čtenáři nevěřili. Přesto jsme měli svou práci rádi, výsledky byly podobné jako dnes, protože naši venkovští absolventi se rovněž dobře uplatňoval­i při přijímacíc­h zkouškách na střední i vysoké školy.

Nyní už jsem 20 let v zasloužené­m důchodu, sleduji současné problémy resortu školství a dnešní pohledy, plánované změny rovněž stačím registrova­t. Jen pochybuji o tom, jak přijmou současné názory vesnice, které svou školu milují, starají se o ni a jsou hrdy na její výchovně-vzdělávací práci mládeže. V mnohých proběhnou v budoucnu několikeré volby a ty ukážou správnost rozhodován­í nadřízenýc­h orgánů v oblasti základního školství v naší zemi.

Milan Kněžour,

Dvůr Králové nad Labem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia