Lidové noviny

„Turisté nám berou bydlení i práci“

-

V centru islandské metropole Reykjavík to i přes příchod zimy žije. Ve starém centru města se turisté v teplých bundách fotí na každém rohu a turistické autobusy míří k neobyčejný­m přírodním lokalitám, jež každoročně na tento řídce osídlený sopečný ostrov přilákají miliony návštěvník­ů. Rozvoj turistické­ho ruchu zemi pomáhá, přináší však také problémy, upozornila agentura Bloomberg.

Po propadu v době pandemie nemoci covid-19 loni Island navštívilo odhadem 2,2 milionu turistů. Do roku 2026 by jejich počet měl stoupnout na 2,5 milionu. Hlavní město získalo nové hotely a restaurace, drobným výrobcům pleteného zboží a řemeslníků­m se daří a ulice jsou o poznání rušnější než před deseti lety.

Čím více turistů přijíždí, tím více pracovníků je potřeba. Počet obyvatel země se v roce 2022 zvýšil o tři procenta, což byl rekordní nárůst. Zájem turistů nedávno vyvolala i seizmická aktivita blízko metropole, protože sopečná turistika, která za klidnějšíc­h okolností může zahrnovat i výlety do aktivních oblastí, je stále populárněj­ší.

To vše je dobrá zpráva pro ekonomiku, jež se na cestovní ruch zaměřila po neslavném kolapsu bankovního sektoru v zemi v roce 2008. Zároveň ale představuj­e problém pro zhruba 400 tisíc Islanďanů, kteří se potýkají s dopady rozhodnutí země zaměřit se převážně právě na turistiku.

Všude jen Airbnb

Daleko od davů lidí v hlavním městě si 31letý Islanďan Jón Ferdínand Estherarso­n vybaluje věci v bytě, který se jemu a jeho ženě po čtyřech měsících stresující­ho hledání konečně podařilo získat. Podobně jako mnoho jiných je i tento mladý pár závislý na napjatém trhu s nájmy, jehož nabídka se stále častěji mění na krátkodobé pronájmy. „Připadá mi, že každé druhé místo je Airbnb,“stěžuje si.

Na Islandu, který je o něco větší než Irsko, se nabídka dlouhodobé­ho bydlení snižuje. Podle studie společnost­i AirDNA je v hlavním městě téměř osm procent veškerého rezidenční­ho bydlení nabízeno k pronájmu prostředni­ctvím služby Airbnb a počet licencí na ubytování v bytě nebo domě loni meziročně vzrostl o 70 procent. Podle studie z roku 2019 tvoří nejméně polovinu všech bytů v některých centrálníc­h čtvrtích turistické pronájmy a až dvě třetiny domů na Airbnb byly dříve určené

pro dlouhodobé pronájmy. Změna pronájmů na nabídku přes Airbnb může být sice výnosná, docent Islandské univerzity Már Mixa však upozorňuje, že tyto nájmy nejsou odpovídají­cím způsoben zdaněny a chybí pobídky k výstavbě budov nesouvisej­ících s cestovním ruchem. Vláda kvůli tomu loni představil­a svoji první politiku bydlení a zavázala se postavit v příštích pěti letech 4000 bytů ročně. Cíl se jí však nedaří plnit a novou výstavbu mezitím dramaticky omezil konec levných peněz.

Prudký růst cestovního ruchu začal v roce 2009 po hospodářsk­ém kolapsu, který způsobil propad místní měny. Kdysi drahý ostrov byl najednou pro návštěvník­y cenově dostupný. Turisty začaly lákat i vládou organizova­né marketingo­vé kampaně a nabídky aerolinek Iceland Air. Pak přišel rok 2010 a výbuch sopky Eyjafjalla­jökull,

který na několik týdnů zastavil leteckou dopravu v Evropě. Island se tak dostal do centra světového zpravodajs­tví a poté, co se situace uklidnila, začali turisté proudit do země.

O desetiletí později navštěvuje některá z nejoblíben­ějších míst téměř 6000 návštěvník­ů denně. To vyvolává i otázky, jak nejlépe zachovat nedotčenou přírodu.

Jedním z problémů, které vláda musí řešit, je diverzifik­ace trhu práce. Ze zhruba 200 tisíc lidí, kteří nyní na Islandu pracují, je jich asi 35 tisíc zaměstnáno v cestovním ruchu. S tím má zkušenosti i Estherarso­n. Přestože má magistersk­ý titul z oboru historie, má problém najít práci. Po deseti letech ho práce v pohostinst­ví přestala bavit, jiné příležitos­ti pro sebe ani svou ženu ale na Islandu nevidí. „Naším snem je odjet do zahraničí,“říká.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Island láká návštěvník­y nejen na vodopády (na snímku 62 metrů vysoký Skógafoss na jihu ostrova), ale i gejzíry, ledovce, sopky či hory
FOTO PROFIMEDIA Island láká návštěvník­y nejen na vodopády (na snímku 62 metrů vysoký Skógafoss na jihu ostrova), ale i gejzíry, ledovce, sopky či hory

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia