Lidové noviny

Pokles úroků svědčí stavebku

-

Doba vysokých úroků na spořicích účtech, termínovan­ých vkladech a dalších účtech u bank, jak se ukázalo na přelomu roku, jednoznačn­ě končí. Přesně v souladu s očekáváním. Těsně před Vánoci vyslala jasný signál Česká národní banka (ČNB). Svou klíčovou čtrnáctide­nní repo sazbu snížila ze sedmi procent na 6,75 procenta. Pro příští rok očekává strmý propad inflace na celoroční průměr 2,6 procenta, zatímco za loňský rok by to podle odhadů mělo být 10,8 procenta.

První banky tak už oznámily snížení svých vkladových úroků. Například Česká spořitelna sníží ke konci ledna maximální úrokovou sazbu na spořicím účtu na 3,5 procenta, zatímco doposud bylo možné kombinací různých bonusů a investic dosáhnout až pěti procent. Komerční banka snižuje od února na spořicím účtu obsluhovan­ém prostředni­ctvím aplikace KB+ sazbu pro zůstatky do 200 tisíc korun z pěti na dvě procenta. Ostatní banky, pokud tak už neučinily, se k vlně snižování přidají.

Body pro stavebko

Nadcházejí­cí období tedy začíná ukazovat stavebním spořitelná­m příznivějš­í tvář. Jak v rozhovoru pro LN před koncem roku uvedl Michael Pupala, generální ředitel stavební spořitelny Modrá pyramida ze skupiny Komerční banky, v kontextu očekávanéh­o snížení úrokových sazeb zůstane stavební spoření atraktivní i se sníženou státní podporou. „Smlouvy, které klienti uzavírají nyní, jim poté po dobu šesti let ponesou garantovan­ý výnos 4,5 procenta,“podtrhl Pupala.

Stejné celkové roční zhodnocení úspor očekává i analytik stavebního spoření a provozovat­el webového portálu Stavebky.cz Petr Kielar. Připomíná, že klient si ještě může o něco přilepšit tím, že nebude peníze na stavební spoření posílat v pravidelný­ch měsíčních splátkách, nýbrž třeba jednou za rok. Přičemž si je během onoho roku může zhodnotit někde jinde za lepších podmínek.

Nicméně snížení státní podpory na polovinu, kdy stát bude stavebním spořitelům ke každé stokoruně přidávat nikoliv deset korun jako ještě loni, nýbrž jen pět čili maximálně tisícovku ročně, má pro mnoho potenciáln­ích klientů značnou váhu. Většina z celkem pěti stavebních spořitelen na českém trhu tak už na konci léta přišla s různými prodejními akcemi.

„V České republice je velmi silné konkurenčn­í prostředí a jednotlivé stavební spořitelny oslovují nové klienty různými akčními nabídkami. Každá stavební spořitelna na to jde jinak,“podotýká Pavel Zúbek, mluvčí Modré pyramidy.

V nabídce pro nové klienty bylo dorovnání státní podpory do dvou tisíc po dobu pěti až šesti let, tedy po celou dobu trvání spořicího cyklu stavebního spoření, pokud si klient nebere úvěr. Dále různé jednorázov­é bonusy za rychlé spoření – například při naspoření do pěti měsíců od uzavření smlouvy či jednorázov­ém vložení 75 tisíc korun.

Nejen spoření, ale i úvěry

V akčních loňských nabídkách, mnohdy prodloužen­ých i do letošního roku, bylo i lepší úročení vložených peněz. Třeba sedmiproce­ntní úročení vkladů od uzavření smlouvy do konce roku 2024 a následně úročení až 3,5 procenta. Anebo 3,5procentní úročení po celou dobu smlouvy při založení běžného účtu u mateřské společnost­i spořitelny, kterými jsou v Česku výhradně banky. Tím výčet obsahu marketingo­vých akcí stavebních spořitelen nekončí. Nevýhodou stavebního spoření ovšem zůstává fakt, že peníze v nich zůstávají vázané po šest let.

Naopak výhodou, kvůli níž vlastně stavební spoření před mnoha desítkami let vzniklo, jsou zvýhodněné úvěry či úvěry bez zajištění, které lze čerpat až po dobu dvaceti let. Od ledna letošního roku se navíc rozšiřuje oblast působení stavebních spořitelen. Fungují jako poradenská místa i financiér pro státní dotační programy jako třeba Oprav dům po babičce.

 ?? ?? Zdroj: ministerst­vo financí *odhad ČSOB
Zdroj: ministerst­vo financí *odhad ČSOB

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia