Lidové noviny

Stroji MAX 9 upadl kus trupu, státy je uzemňují

-

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou pod drobnohled­em po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. Včera stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, jež má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters.

Bezpečnost­ní kontroly boeingů spustila páteční havárie, kdy se letounu společnost­i Alaska Airlines krátce po startu z Portlandu v Oregonu vytrhla část trupu s oknem. Letadlo bezpečně přistálo a nikomu ze 177 lidí na palubě se nic nestalo.

Šéfka amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Jennifer Homendyová v sobotu na tiskové konferenci řekla, že sedadla v bezprostře­dní blízkosti poškozenéh­o místa byla neobsazená. „Máme velké, velké štěstí, že to neskončilo tragičtěji,“doplnila.

Díra v trupu se objevila v levé zadní části letadla v místech, kde výrobce nabízí umístění dalších dveří pro nouzový východ. Letadlo aerolinek Alaska Airlines, které bylo v provozu teprve dva měsíce, tuto úpravu nemělo. Podle agentury Reuters nabídku na zprovozněn­í dalšího nouzového východu využívají zejména nízkonákla­doví dopravci, kteří kvůli většímu počtu sedadel další evakuační východ potřebují.

Podle Homendyové nyní vyšetřovat­elé pátrají po utržené části letadla, jež nejspíš dopadla někde v oblasti západního předměstí Portlandu. Z letadla odpadla část ve tvaru dveří, utrhly se i kusy přilehlých sedadel včetně hlavových opěrek. Pasažéři v letadle se zející dírou v trupu si museli kvůli poklesu tlaku nasadit kyslíkové masky.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia