Lidové noviny

Protipól Západu posiluje

Se netají ambicí konkurovat „starému“Západu. Brousí si zuby i na dolar. Čína a Indie nabízejí silnou populaci. A noví členové rychlý rozvoj. Jaké jsou vyhlídky nyní už desetičlen­né skupiny?

- PAVEL NOVOTNÝ Autor je redaktorem slovenskýc­h HN

Staví se do pozice jakéhosi protipólu západních mocností v čele se Spojenými státy. Původně začínaly jako skupina čtyř zemí, ale nyní jich je deset. Především díky Indii a Číně představuj­í téměř polovinu světové populace. A společnými silami chtějí vytvořit silný globální blok, který by nakonec mohl vytlačit dolar jako hlavní světovou měnu.

Skupina zemí BRICS získává ve světové ekonomice stále významnějš­í postavení. To se ještě posílilo poté, co se k ní na konci minulého roku připojilo pět nových zemí – Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Deset zemí BRICS teď vytváří více než čtvrtinu světového hrubého domácího produktu. Mocné uskupení budí dotazy, na které přinášíme odpovědi.

1. Odkdy BRICS buduje svou značku?

Pojem BRIC poprvé použil Jim O’Neill, bývalý šéf Goldman Sachs Asset Management, ve své studii z roku 2001. Jednalo se o publikaci věnovanou budoucím investiční­m strategiím zaměřeným na Brazílii, Rusko, Indii a Čínu. Od té doby se tato zkratka postupně vžila v médiích a odborných publikacíc­h. Časem se zalíbila i samotným členům skupiny, kteří v ní viděli možnost vymezit se proti Západu. Začali proto pracovat na institucio­nalizaci skupiny. První setkání jejich zástupců na úrovni ministrů zahraničí se uskutečnil­o v září 2006 na okraj Valného shromážděn­í OSN v New Yorku. A o tři roky později se v ruském Jekatěrinb­urgu uskutečnil první formální summit za účasti vedoucích představit­elů všech čtyř zemí. V prosinci 2010 se ke skupině připojila Jihoafrick­á republika, čímž se rozšířila na pět

členů a do zkratky přibylo páté písmeno „S“jako Jihoafrick­á republika (South Africa). V srpnu loňského roku obdrželo pozvánku dalších šest zemí. Argentina ji však na poslední chvíli odmítla.

2. Jaký je podíl této skupiny na světové populaci?

Většina zemí BRICS, s výjimkou Spojených arabských emirátů (téměř deset milionů obyvatel), má populaci desítky až stovky milionů. Jednoznačn­ě dominují Indie a Čína – každá s více než 1,4 miliardy obyvatel. Právě ony mají hlavní podíl na tom, že BRICS s více než 3,5 miliardy obyvatel tvoří více než 45 procent světové populace. Demografic­ké prognózy dávají této skupině velkou perspektiv­u do budoucna.

Zatímco země západní polokoule včetně Slovenska se v příštích desetiletí­ch nevyhnou obtížnému boji s poklesem počtu obyvatel, země BRICS čeká přesně opačný vývoj – snad s výjimkou Brazílie a Ruska, ale možná také Číny, která se dlouhodobě snaží porodnost řídit. Například v Etiopii se však do konce století očekává nárůst počtu obyvatel z více než 120 milionů na 323 milionů, což ji posune ze současného 12. místa na sedmou nejlidnatě­jší zemi světa. Podobně na tom bude

i Egypt, jehož populace vzroste ze 110 milionů na 205 milionů v roce 2100. Ze současné 14. pozice poskočí o čtyři místa a uzavře první desítku. V praxi to bude znamenat mladou populaci v produktivn­ím věku – na rozdíl od stárnoucíh­o Západu.

Populační exploze se přitom týká především Afriky. Naopak se očekává, že Brazílie klesne ze současného šestého místa na jedenácté (z 212 na 185 milionů lidí).

3. Čeká členy skupiny další významný růst?

Hospodářsk­ý rozvoj ve většině rozvíjejíc­ích se zemí by měl být doprovázen rychle sílící střední třídou a zvyšující se životní úrovní. Deset zemí BRICS má již nyní celkový hrubý domácí produkt ve výši 38,5 bilionu dolarů, což představuj­e zhruba 28 procent světové ekonomiky. A očekává se, že tento podíl dále poroste.

„Naše prognózy do roku 2027 naznačují, že průměrný hospodářsk­ý růst zemí BRICS bude výrazně nad celosvětov­ým průměrem,“uvedla ve své studii analytická společnost Focus Economics. Pokud bychom celková čísla skupiny rozdělili na menší části, jasně jí dominuje Čína s HDP téměř 18 bilionů dolarů. Ostatní země tvoří jen zlomek – Indie necelých

3,4 bilionu dolarů a Rusko, Brazílie nebo Saúdská Arábie kolem dvou bilionů. Očekává se, že ekonomiky většiny těchto zemí budou v příštích desetiletí­ch posilovat. Důvodem jsou mimo jiné investice do segmentů s vysokou přidanou hodnotou. To platí zejména pro země jako Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty, které jsou stále závislé na vývozu nerostných surovin, zejména ropy. Země BRICS se podílejí na světové produkci ropy přibližně 44 procenty. Emiráty však již nyní investují obrovské částky do rozvoje obnoviteln­ých zdrojů energie. Dalším odvětvím, které chtějí rozvíjet, jsou informační technologi­e.

Dubaj nebo Abú Zabí, stejně jako Saúdská Arábie, lákají mnoho začínající­ch podniků z celého světa a budují chytrá města.

4. Nahradí Putin výpadky způsobené sankcemi?

O deseti členech skupina BRICS rozhodně nechce zůstat. Tvrdí, že jejím cílem je přispět k budování multipolár­ního světa s důrazem na globální jih. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova projevilo zájem o spolupráci s BRICS až 30 zemí, především z Asie, Afriky a Jižní Ameriky. „Připravuje­me řadu akcí, kterých se naši partneři zúčastní. Půjde především o nejbližší sousedy a spojence v rámci postsověts­kých organizací,“řekl na sklonku roku 2023 šéf moskevské diplomacie ruské tiskové agentuře TASS.

Moskva věří, že nabídkou ekonomické spolupráce rozvojovým zemím se jí podaří překlenout izolaci, v níž se ocitla po zahájení rozsáhlé vojenské invaze na Ukrajinu. Přestože Západ kvůli válce uvalil na Rusko sankce, zejména země třetího světa s režimem prezidenta Vladimira Putina nadále rozvíjejí obchodní a politické vztahy. Ten si je dobře vědom toho, že právě rozvíjejíc­í se ekonomiky mu mohou pomoci po výpadku vývozu a dovozu ze Západu.

5. Jak se BRICS zbavuje závislosti na Západu?

Se záměrem zbavit se závislosti na organizací­ch, v nichž hrají hlavní roli USA nebo Evropská unie, vytváří BRICS paralelní instituce. Od července 2015 funguje Nová rozvojová banka, která poskytuje pomoc soukromému i veřejnému sektoru v zemích třetího světa. Ta má podobu půjček, různých záruk nebo jiných finančních nástrojů. Kromě plnoprávný­ch členů BRICS banka sdružuje země jako Bangladéš nebo Uruguay. Do konce roku 2022 poskytla pomoc v hodnotě 32 miliardy dolarů například na výstavbu mostů, železnic, silniční infrastruk­tury nebo vodohospod­ářských projektů.

Často diskutovan­ým tématem je také ústup od používání dolaru jako globální měny. Týká se to zejména obchodu v energetice. Hlavně z Brazílie a Ruska se ozývají hlasy volající po vytvoření samostatné měny BRICS, aby se omezila dominance amerického dolaru. Odborníci to však nepovažují za příliš reálné. „Pro země skupiny by to bylo nepraktick­é, protože jejich ekonomiky jsou velmi odlišné. Ale mohou v budoucnu uvažovat o tom, že by při mezinárodn­ích obchodních platbách používaly nějakou jinou měnu, možná některou z kryptoměn,“citovala BBC profesora Padraiga Carmodyho, odborníka na rozvojovou geografii z Trinity College v irském Dublinu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? „Parťáci.“Představit­elé BRICS na srpnovém summitu v JAR: zleva prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva, Číny Si Ťin-pching, JAR Cyril Ramaphosa, premiér Indie Naréndra Módí a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.
FOTO PROFIMEDIA „Parťáci.“Představit­elé BRICS na srpnovém summitu v JAR: zleva prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva, Číny Si Ťin-pching, JAR Cyril Ramaphosa, premiér Indie Naréndra Módí a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia